PEIREIDE MOND Waarom toch? Waarom? Gezien in het toiletgebouw op camping Bergummermeer in Friesland. Wie tegen Wie? GENTONG tegen KENDI! Bij ieder familiefeest of zelfs ter gelegenheid van een gewone verjaardag of leuke koempoelan geef ik een 'eetfeest'. Rijsttafel, lekker en oergezellig. Ik doe dan erg mijn best en iedereen roept: "Hmmm, lekker Nel! Het is alsof ik jullie oude kokkie weer proef." Ja, ja, onze oude Mbok Soeto. Vanaf mijn moeders trouwdag was ze bij ons, verhuisde mee van Djokja naar Kediri, van de ene suiker fabriek naar de andere en uiteindelijk naar Malang. En toen wij het kamp in moesten, stond ze iedere week aan de kawat met haar lekkere sambal goreng tempeh kering, boemboe petjil en noem maar op Het lieve, kleine, oude mensje met haar rimpelige gezicht. Ze kookte goed. Ze toverde! Tijdens één van haar kooklessen, voordat ik uit huis ging, zei ze eens: "Non, goed onthouden: zout, suiker, trassi, asem, brambang, bawang, laos en salem en dan de rest... Ja, die 'rest' - dat was haar gouden hand. Intussen zitten wij alweer tientallen jaren in Holland, we heb ben ons aangepast, maar nostalgisch doen we nog altijd ons best om lekker te koken en speciale gerechten na te maken van 'toen', van 'vroeger'. Natuurlijk - altijd lekker! Hmmm, net echt! Maar toch Het is niet 'het'. Waarom toch? Het is niet tjemplang, niet koerang zout! Ook niet koerang suiker! Misschien wel koerang trassi? Het is niet 'sedep' genoeg. Je mist kokkies hand. Verleden maand ben ik in Indonesië geweest. Lekker lang, overal geweest, heb alles weer opgezocht en teruggevonden, behalve kokkies hand. In Djokja heb ik goedek gegeten, ajam goreng, in Solo rawon, in Kediri soto Madoera. In alle restau rants of hotels vond ik 'het' niet terug. Veel guesthou ses hebben de keuken aangepast aan de toeristen. Thuisgekomen gaf ik weer een eetfeest en deed weer bij uiterste best! Met oelekan en tjobek! ledereen riep weer: "Hmmm, lekker Nel!" Maar, toch ja waarom smaakt het dan weer niet echt zoals van 'vroeger' van kokkie?? NELLY VAN DAM Indischen weten van feesten en fuiven, maar hoe een NASI AVOND met bal na opgezet wordt en hoe die verloopt, daar zal ik niet achter komen want ik was alleen bezoeker op die camping en die rijst-avond is niet toegankelijk voor niet-leden van die club! Nassi (alleen maar witte rijst of toch echte nasi- gorèng tussen kroketten en patatten, het liefst overgoten met soeplepels pindasauce, zou dat de attractie zijn? Eet smakelijk, geef mij maar nasi-gorèng met een verse lom bok erbij! correspondent: Maudy Angenent-van Raemdonck RAD VAN AVONTUUR Bflt W noot redactie: misschien hadden ze dit beter nassibal kunnen noemen.. Kent u het rijpmpje nog? Dan zult u ook begrepen hebben dat op pag.20 in Moesson van September in het onderschrift de vrouw niet uit een kendi aan het scheppen is, maar uit een gentong. Een kendi (of gendi) is een waterkruik waaruit alleen geschon ken kan worden. Een gentong is een aarden vat, altijd in de keuken gebruikt om water bij de hand te hebben. Een marta- vaan is een grotere uitgave van de gentong. LD. 34

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 34