basisrecept klaarmaken en de ene dag
tomatenpuree als smaakmaker gebruiken
(niet erg Indisch, dat geef ik toe) en de
andere dag van kerriepoeder, bloem en
water een sausje maken.
Mijn basisrecept:
500 gram gehakt (half-om-half), 1 ui en 2
sjalotjes, 1 teentje knoflook (of meer), 3
eetlepels oestersaus (mag weggelaten
worden), 2 eieren, 4 eetlepels paneer
meel, zout, halve theelepel nootmuskaat,
halve theelepel peper, beetje kruidnagel
poeder, 4 eetlepels olie
Bereiding:
Snijd ui, knoflook en sjalotjes fijn.
Vermeng dit met het gehakt en alle krui
den, eieren en paneermeel. Vorm hier
van balletjes en braad ze in de olie tot ze
bruin en gaar zijn. Neem dan de helft van
de balletjes en bewaar die voor de vol
gende dag. Voeg bij de overgebleven
helft een blikje tomatenpuree en wat
water toe en kook dit alles onder goed
roeren even op.
De volgende dag de gehaktballetjes in
wat olie verwarmen. Strooi er dan een
theelepel kerriepoeder en een eetlepel
Een lezeres schreef mij dat er in
Nederland arisans (bijeenkomsten waar
bij er een loterij van het ingelegde geld
wordt gehouden) ook bekend zijn. In
tegenstelling tot Indonesië, waar bijvoor
beeld ook buurtproblemen besproken
kunnen worden, is het houden van de
loterij in Nederland het voornaamste
doel. Maar er wordt altijd aandacht
besteed aan lekker eten. Het onderstaan
de recept is vanwege de ingrediënten die
er nodig zijn vooral geschikt voor een
'Nederlandse' arisan.
Pikante kip
1 kip in stukken gesneden of 4 kippe-
bouten, 50 gram boter, 4 uien fijngehakt,
2 theelepels paprikapoeder of cayenne-
poeder (pittiger), 6 tomaten in stukken
gesneden, 2 of 3 lomboks, fijngesneden
een halve liter water, 1/8 liter zure
room, 1 theelepel bloem
Bereiding:
Ontvel de kip en bestrooi deze met zout.
Fruit de uien bruin in de boter. Voeg
paprika/cayennepoeder, tomaten, lom
boks en het water erbij en breng dit alles
Het volgende gerecht is Babi Merah.
Echt rood (merah) ziet het gerecht er niet
uit als het klaar is, maar het is in elk
geval lekker. U heeft ervoor nodig:
500 gram varkenspoulet, 4 lomboks, 4
teentjes knoflook, 4 uien, 4 schijfjes laos
of 2 eetlepels laospoeder, 2 sprieten
sereh of 1 theelepel sereh poeder, 1
blokje trasi, 3 eetlepels olie, zout, 4 dl.
santen, 1 eetlepel assemwater (tegen
woordig in potjes te koop) of citroensap,
1 theelepel vet-sin.
Bereiding:
Snijd de lomboks in de lengte door en
verwijder de zaden. Kook de lomboks
met de knoflook in wat water. Voeg dan
de gesneden uien, laos, sereh en trasi
toe. Schep alles uit de pan en prak alles
fijn of als u een oelekan heeft dan alles
fijn oeleken. Verwarm de olie en bak het
vlees tot het rondom bruin is. Doe dan
het lombok-uimengsel erbij en laat alles
op een zacht vuurtje sudderen tot het
vlees gaar is. Giet dan de santen erbij en
verwarm alles goed door. Goed roeren
om aanzetten te voorkomen. Voeg als
laatste het assemwater of citroensap
erbij en de vet-sin.
aan de kook. Dan de kip erbij doen en in
ongeveer een half uur gaar laten sudde
ren. Roer de bloem door de zure room,
giet de room over de kip. Goed omroeren
en nog een paar minuten laten sudderen.
Lekker met rijst of stokbrood.
42
Toen mijn zoon op kamers ging wonen
gaf ik hem allerlei recepten mee waarin
gehakt een vast onderdeel is. Voordelig
en wanneer je eieren en paneermeel toe
voegt wordt de hoeveelheid groter.
Bovendien kun je voor twee dagen het
bloem overheen. Onder goed roeren
water toevoegen tot de saus de juiste
dikte heeft.
Heeft u nog een lekker gehaktrecept? En
kunt u mij wat recepten sturen die speci
fiek bij een slametan horen?
Inge Dümpel