basisrecept klaarmaken en de ene dag tomatenpuree als smaakmaker gebruiken (niet erg Indisch, dat geef ik toe) en de andere dag van kerriepoeder, bloem en water een sausje maken. Mijn basisrecept: 500 gram gehakt (half-om-half), 1 ui en 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook (of meer), 3 eetlepels oestersaus (mag weggelaten worden), 2 eieren, 4 eetlepels paneer meel, zout, halve theelepel nootmuskaat, halve theelepel peper, beetje kruidnagel poeder, 4 eetlepels olie Bereiding: Snijd ui, knoflook en sjalotjes fijn. Vermeng dit met het gehakt en alle krui den, eieren en paneermeel. Vorm hier van balletjes en braad ze in de olie tot ze bruin en gaar zijn. Neem dan de helft van de balletjes en bewaar die voor de vol gende dag. Voeg bij de overgebleven helft een blikje tomatenpuree en wat water toe en kook dit alles onder goed roeren even op. De volgende dag de gehaktballetjes in wat olie verwarmen. Strooi er dan een theelepel kerriepoeder en een eetlepel Een lezeres schreef mij dat er in Nederland arisans (bijeenkomsten waar bij er een loterij van het ingelegde geld wordt gehouden) ook bekend zijn. In tegenstelling tot Indonesië, waar bijvoor beeld ook buurtproblemen besproken kunnen worden, is het houden van de loterij in Nederland het voornaamste doel. Maar er wordt altijd aandacht besteed aan lekker eten. Het onderstaan de recept is vanwege de ingrediënten die er nodig zijn vooral geschikt voor een 'Nederlandse' arisan. Pikante kip 1 kip in stukken gesneden of 4 kippe- bouten, 50 gram boter, 4 uien fijngehakt, 2 theelepels paprikapoeder of cayenne- poeder (pittiger), 6 tomaten in stukken gesneden, 2 of 3 lomboks, fijngesneden een halve liter water, 1/8 liter zure room, 1 theelepel bloem Bereiding: Ontvel de kip en bestrooi deze met zout. Fruit de uien bruin in de boter. Voeg paprika/cayennepoeder, tomaten, lom boks en het water erbij en breng dit alles Het volgende gerecht is Babi Merah. Echt rood (merah) ziet het gerecht er niet uit als het klaar is, maar het is in elk geval lekker. U heeft ervoor nodig: 500 gram varkenspoulet, 4 lomboks, 4 teentjes knoflook, 4 uien, 4 schijfjes laos of 2 eetlepels laospoeder, 2 sprieten sereh of 1 theelepel sereh poeder, 1 blokje trasi, 3 eetlepels olie, zout, 4 dl. santen, 1 eetlepel assemwater (tegen woordig in potjes te koop) of citroensap, 1 theelepel vet-sin. Bereiding: Snijd de lomboks in de lengte door en verwijder de zaden. Kook de lomboks met de knoflook in wat water. Voeg dan de gesneden uien, laos, sereh en trasi toe. Schep alles uit de pan en prak alles fijn of als u een oelekan heeft dan alles fijn oeleken. Verwarm de olie en bak het vlees tot het rondom bruin is. Doe dan het lombok-uimengsel erbij en laat alles op een zacht vuurtje sudderen tot het vlees gaar is. Giet dan de santen erbij en verwarm alles goed door. Goed roeren om aanzetten te voorkomen. Voeg als laatste het assemwater of citroensap erbij en de vet-sin. aan de kook. Dan de kip erbij doen en in ongeveer een half uur gaar laten sudde ren. Roer de bloem door de zure room, giet de room over de kip. Goed omroeren en nog een paar minuten laten sudderen. Lekker met rijst of stokbrood. 42 Toen mijn zoon op kamers ging wonen gaf ik hem allerlei recepten mee waarin gehakt een vast onderdeel is. Voordelig en wanneer je eieren en paneermeel toe voegt wordt de hoeveelheid groter. Bovendien kun je voor twee dagen het bloem overheen. Onder goed roeren water toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Heeft u nog een lekker gehaktrecept? En kunt u mij wat recepten sturen die speci fiek bij een slametan horen? Inge Dümpel

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1994 | | pagina 42