Deze keer wil ik wat vegetarische
gerechten geven, waarbij tahu en tempé,
vis en eieren nodig zijn.
SAMBAL GORENG TEMPE KERING
(droog)
Ingrediënten:
2 sjalotjes,
4 teentjes knoflook,
2 rode pepers,
1 eetlepel tamarindesap (uit een potje),
blokje trassi,
2 schijfjes laos,
2 blaadjes salam,
wat gula jawa,
en een half blok tempé.
Bereiding:
Snijd de tempé in dunne reepjes van
ongeveer 3 cm lang en bak ze in olie
bruin en knapperig. Snijd vervolgens de
sjalotjes, knoflook en lombok klein, even
tueel oeleken samen met de trassi en
laos. Fruit dit alles in wat olie en dan de
gula jawa, tamarindesap, blaadjes salam
en wat water toevoegen. Het gerecht
moet droog zijn, dus alleen nog meer
water toevoegen wanneer de gula jawa
aan begint te branden. Meng dan van het
vuur de gebakken tempé door het krui
denmengsel en voeg wat zout naar
smaak toe.
TAHU GORENG MET KETJAP SAUS
Ingrediënten:
2 tahu's,
250 gram taogé,
1 eetlepel fijngesneden prei,
1 eetlepel fijngesneden selderie,
olie
Voor de ketjapsaus:
1 kop ketjap,
citroensap,
1 sjalotje,
2 teentjes knoflook,
sambal naar smaak,
zout,
suiker.
Bereiding: Snijd de tahu's in plakken van
1 cm en snijd deze plakken doormidden
of in vieren. Bak deze plakken in olie
bruin en leg ze apart.
Overgiet de taogé met kokend water.
Snijd voor de ketjapsaus ui en knoflook
fijn. Fruit ze in wat olie, voeg dan de
sambal, ketjap, suiker en zout toe en wat
water. Laat alles even onder goed roeren
opkoken.
Doe de taogé op een schaal en schik er
de tahu omheen. U kunt alles garneren
met de prei en de selderie, eventueel wat
gefruite uitjes erover heen strooien.
Serveer de ketjapsaus er apart bij.
SAYUR LODEH
Ingrediënten:
halve tempé,
halve tahu,
500 gram witte of groene kool,
bambu scheuten (in blik),
250 gram sperciebonen in drieën gebro
ken,
2 rode en 2 groene lomboks,
2 sjalotjes,
4 teentjes knoflook,
5 kemiries,
1 theelepel trassi,
1 flinke eetlepel tamarindesap (kan uit
een potje),
3 schijfjes laos,
3 blaadjes salam,
2 glazen dikke kokosmelk,
zout en suiker
Bereiding:
Snijd de tempé en tahu in blokjes. Kook
de kool en de sperciebonen halfgaar.
Snijd ui en knoflook klein en wrijf dit fijn
samen met de kemiries (oeleken).
Fruit dit mengsel dan in wat olie. Voeg de
in dunne schijfjes gesneden lombok toe,
de suiker, het zout, de laos en de blaad
jes salam. Giet de santan erbij, roer goed
om en voeg dan de kool, sperciebonen
en bambuscheuten toe. Onder goed roe
ren goed warm laten worden. Zorg er
vooral voor dat de groente niet te zacht
wordt.
Van FRIKADEL JAGUNG bestaan diver
se recepten. Dit is er eentje. Vanwege de
moeite maak ik meestal wat meer. Koud
zijn ze ook lekker.
Ingrediënten:
2 blikjes maiskorrels,
of nog beter natuurlijk 6 verse maiskol-
ven,
1 ui,
3 teentjes knoflook,
1 ei,
3 kemiries,
2 theelepels ketoembar,
1 theelepel jintan,
2 schijfjes laos,
1 theelepel trassi,
halve theelepel kencur,
6 eetlepels santen,
wat zout
en olie.
Bereiding:
Rasp de korrels van de maiskolven of
wanneer u mais uit blik heeft, laat het
vocht dan goed uitdruipen en maal de
korrels of druk ze door een zeef.
Pof de kemiries, snijd ui en knoflook fijn
en oelek dit alles fijn. Voeg dan de
rest van de kruiden toe en vermeng dit
alles met het ei, de mais en de santen
tot er een homogene massa ontstaat.
Vorm hiervan platte koekjes en bak ze
aan beide kanten bruin tot ze gaar zijn.
Inge Dümpel
22