THEE - WETENSWAARDIGHEDEN
SAYUR ASBM
KLAPPERTAART
>:..r
Tip: Maak de dag tevoren bouillon
Deze culinair wordt een beetje gado-
gado-achtig. Al snuffelend in mijn boeken
vond ik wat thee-wetenswaardigheden
die ik u niet wil onthouden. De Engelsen
gaan zelfs zover dat ze 's morgens,
's middags en 's avonds een andere thee
drinken.
Thee stond in de zeventiende eeuw
bekend als ch'a, het Kantonese woord
voor thee. Tegen het eind van de zeven
tiende eeuw heette het theebrouwsel
echter tay of tee, het Amoyse woord voor
thee.
Het feit dat de eerste Chinese thee van
het seizoen hele hoge prijzen opbracht
leidde tot het ontwerpen van steeds snel
lere zeilschepen, bijvoorbeeld de
Engelse klipper. Heel lang waren de
Clipper Races van China naar Londen
heel erg bekend. Er werden zelfs wed
denschappen op afgesloten.
Elk merk bevat wel twintig of meer thee
soorten. Ervaren theeproevers proberen
door talloze steekproeven de melange
van het theemerk vrijwel hetzelfde te
houden.
Er zijn drie hoofdklassen voor de thee:
Zwarte thee, bijvoorbeeld uit Assam
(India), Oolong thee, bijvoorbeeld uit
Formosa, Groene thee uit China. De
bekendste is wel de gunpowder thee.
De theeblaadjes zijn opgerold tot bolle
tjes die openspringen als je er kokend
water op giet.
Binnenkort krijg ik vrienden
op bezoek en zij vroegen of
ik eens iets wilde maken
wat niet zo bekend is
(zij is Nederlandse).
Ik koos:
U heeft ervoor nodig:
Bumbu:
3 kemirinoten,
2 teentjes knoflook,
3 rode uien of sjalotjes,
1 rode lombok,
sprietje sereh,
1 stukje laos,
brokje trassi,
2 blaadjes salam,
3 eetlepels asemwater (ook in potjes
te koop),
zout,
peper en
suiker.
Verder:
200/300 gram soepvlees,
200 gram kool (groene, witte of savoye),
200 gram sperciebonen,
paar worteltjes of winterpeen,
100 gram pinda's (rauw),
100 gram mais (uit blikje),
eventueel 100 gram bruine bonen.
Bereiding:
Kemiri, trassi, lombok, uien en knoflook
fijn uleken of fijnwrijven. Peper, zout en
suiker toevoegen. Fruit dit in een grote
pan in wat olie. Voeg sereh, salam en
assam toe. Voeg na een paar minuten de
schoongemaakte groente toe, behalve de
mais.
Giet bouillon erbij en de pinda's en de
bruine bonen. Voeg na zo'n twintig minu
ten de maiskorrels toe en laat alles nog
even goed doorkoken.
wat zout en het soepvlees. Met koud
water opzetten en goed afschuimen. De
bruine bonen kunt u in de bouillon
weken.
Er zijn veel recepten om klappertaart te
maken. Dit recept heb ik 'Klappertaart
nummer 88' genoemd. Snel klaar wat
voorbereiding betreft en een lekkere
manier om uw oud brood kwijt te raken.
U heeft nodig:
175 gram boter,
250 gram suiker,
2 zakjes vanillesuiker,
5 eieren,
1'Aa2 witte broden (zonder korst),
2 blikken jonge klapper (kelapa muda), of
2 zakjes jonge klapper uit de diepvries,
ongeveer K liter (koffie)melk.
Bereiding:
Laat om te beginnen de klapper ontdooi
en en/of goed uitlekken. Maak de melk
wat lauw en week hierin de broden, die u
eerst klein heeft gesneden. Klop de
boter, suiker en vanillesuiker tot de boter
heel licht van kleur is. Klop in een andere
kom de eieren schuimig. Giet de eieren
dan bij de boter, goed mixen en dan de
kelapa muda en het geweekte brood toe
voegen.
Als u alles goed door elkaar heeft
gemengd, dit alles in een beboterde
springvorm gieten (cakevorm kan ook).
Bak de taart in ongeveer een uurtje gaar.
Bij ovenstand 4 of 175 graden. Zorg dat
de bovenkant niet te bruin wordt. Oven
voorverwarmen.
Selamat makani
van tenminste 1 liter water, met Inge Dümpel
wat gekneusde peperkorrels en
40