THEE - WETENSWAARDIGHEDEN SAYUR ASBM KLAPPERTAART >:..r Tip: Maak de dag tevoren bouillon Deze culinair wordt een beetje gado- gado-achtig. Al snuffelend in mijn boeken vond ik wat thee-wetenswaardigheden die ik u niet wil onthouden. De Engelsen gaan zelfs zover dat ze 's morgens, 's middags en 's avonds een andere thee drinken. Thee stond in de zeventiende eeuw bekend als ch'a, het Kantonese woord voor thee. Tegen het eind van de zeven tiende eeuw heette het theebrouwsel echter tay of tee, het Amoyse woord voor thee. Het feit dat de eerste Chinese thee van het seizoen hele hoge prijzen opbracht leidde tot het ontwerpen van steeds snel lere zeilschepen, bijvoorbeeld de Engelse klipper. Heel lang waren de Clipper Races van China naar Londen heel erg bekend. Er werden zelfs wed denschappen op afgesloten. Elk merk bevat wel twintig of meer thee soorten. Ervaren theeproevers proberen door talloze steekproeven de melange van het theemerk vrijwel hetzelfde te houden. Er zijn drie hoofdklassen voor de thee: Zwarte thee, bijvoorbeeld uit Assam (India), Oolong thee, bijvoorbeeld uit Formosa, Groene thee uit China. De bekendste is wel de gunpowder thee. De theeblaadjes zijn opgerold tot bolle tjes die openspringen als je er kokend water op giet. Binnenkort krijg ik vrienden op bezoek en zij vroegen of ik eens iets wilde maken wat niet zo bekend is (zij is Nederlandse). Ik koos: U heeft ervoor nodig: Bumbu: 3 kemirinoten, 2 teentjes knoflook, 3 rode uien of sjalotjes, 1 rode lombok, sprietje sereh, 1 stukje laos, brokje trassi, 2 blaadjes salam, 3 eetlepels asemwater (ook in potjes te koop), zout, peper en suiker. Verder: 200/300 gram soepvlees, 200 gram kool (groene, witte of savoye), 200 gram sperciebonen, paar worteltjes of winterpeen, 100 gram pinda's (rauw), 100 gram mais (uit blikje), eventueel 100 gram bruine bonen. Bereiding: Kemiri, trassi, lombok, uien en knoflook fijn uleken of fijnwrijven. Peper, zout en suiker toevoegen. Fruit dit in een grote pan in wat olie. Voeg sereh, salam en assam toe. Voeg na een paar minuten de schoongemaakte groente toe, behalve de mais. Giet bouillon erbij en de pinda's en de bruine bonen. Voeg na zo'n twintig minu ten de maiskorrels toe en laat alles nog even goed doorkoken. wat zout en het soepvlees. Met koud water opzetten en goed afschuimen. De bruine bonen kunt u in de bouillon weken. Er zijn veel recepten om klappertaart te maken. Dit recept heb ik 'Klappertaart nummer 88' genoemd. Snel klaar wat voorbereiding betreft en een lekkere manier om uw oud brood kwijt te raken. U heeft nodig: 175 gram boter, 250 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 5 eieren, 1'Aa2 witte broden (zonder korst), 2 blikken jonge klapper (kelapa muda), of 2 zakjes jonge klapper uit de diepvries, ongeveer K liter (koffie)melk. Bereiding: Laat om te beginnen de klapper ontdooi en en/of goed uitlekken. Maak de melk wat lauw en week hierin de broden, die u eerst klein heeft gesneden. Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot de boter heel licht van kleur is. Klop in een andere kom de eieren schuimig. Giet de eieren dan bij de boter, goed mixen en dan de kelapa muda en het geweekte brood toe voegen. Als u alles goed door elkaar heeft gemengd, dit alles in een beboterde springvorm gieten (cakevorm kan ook). Bak de taart in ongeveer een uurtje gaar. Bij ovenstand 4 of 175 graden. Zorg dat de bovenkant niet te bruin wordt. Oven voorverwarmen. Selamat makani van tenminste 1 liter water, met Inge Dümpel wat gekneusde peperkorrels en 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40