SATÉ VAN GEHAKT
ACAR CAMPUR
MET MOSTERD
6 worteltjes,
COTELETTEN
Inge Dümpel
Misschien is er in mei al zo'n warme dag
dat de barbecue een keer gebruikt kan
worden. Ik heb hier een eenvoudig recept
voor saté gemaakt van gehakt. Een ieder
kan zijn eigen satéstokjes klaarmaken.
De volgende ingrediënten moeten allen
fijngesneden worden:
3 kleine tomaten,
een paar kemangiblaadjes,
stukje sereh.
U heeft ervoor nodig:
1 pond gehakt,
zout,
peper,
jintan en
ketumbar naar smaak.
Dit alles goed mengen en het gehakt is
klaar. Mijn ervaring is datje altijd veel
satésaus moet maken. Daar hebben
velen hun eigen speciale recept voor,
dus dat laat ik achterwege.
Een ander recept voor de barbecue is:
PEPESSAN VAN VIS
U heeft ervoor nodig:
1 makreel en de volgende bumbus:
2 kemiris,
2 lomboks,
3 sjalotjes,
een stukje jahé en zout.
Deze bumbus uleken of heel fijn maken.
Bereiding:
Alle bumbus goed mengen. Een stuk
bananeblad of aluminium folie klaarzet
ten. Schep daar wat van de bumbu op.
Dan de makreel en dan de rest van de
bumbu. Zorg dat de hele vis goed bedekt
is.
Vouw het bananeblad dicht en steek het
vast met wat prikkertjes (of vouw de folie
goed om de vis heen). De vis op de bar
becue gaar roosteren of in een schaal in
de oven in een klein half uur gaar laten
worden.
We hopen nog steeds dat het een heerlij
ke, warme dag is en dat het smaakt!
is hier lekker bij.
Het is moeilijk om hiervoor preciese hoe
veelheden aan te geven. Is het om
meteen te gebruiken dan zijn de hoeveel
heden als volgt:
5 blaadjes witte kool,
150 gram boontjes (of kacang panjang),
1 rode lombok,
1 groene lombok.
Bumbus: 5 rode uien, 3 teentjes knoflook,
paar schijfjes jahé, een stukje kunyit,
mosterd, azijn, suiker en zout.
Bereiding:
De groenten heel fijn snijden. De bumbus
uleken of heel fijn maken. Kook de azijn
(eventueel vermengd met wat water), de
suiker en de bumbus even op. Voeg dan
de fijngesneden groenten erbij.
De groenten mogen niet te zacht worden.
Als laatste ongeveer een eetlepel mos
terd toevoegen. Alles goed mengen. Er
zijn glazen potten in de handel met een
groot deksel. Dit staat leuk en de acar
kan er toch gemakkelijk uitgeschept wor
den.
liefst met een randje vet eraan, zijn ook
fijn voor een barbecue. Lekker met
Kecapsaus.
U heeft hiervoor nodig:
2 sjalotjes,
2 teentjes knoflook,
olie,
kecap,
asemwater en als u van heet houdt een
theelepel sambal of als de saus erg heet
moet zijn: 1 of 2 cabe rawit.
Bereiding:
De sjalotjes, knoflook, eventueel de
cabe, uleken. Wat olie verwarmen en
beetje bij beetje aan de bumbu toevoe
gen. Dan de kecap en asemwater erbij
doen. Ik doe er altijd een theelepel suiker
bij. Goed roeren. Ook hier zijn de hoe
veelheden moeilijk aan te geven. Voor dit
recept kunt u uitgaan van een half kopje
kecap manis.
Een zonnige mei toegewenst!
40