AYAM SETAN (setan betekent duivel) ORA-ARE ROZENSTROOP Inge Dümpel Naar aanleiding van mijn oproep in de plaatselijke krant of er interesse was voor een Indische Jongerenclub, reageerde onder andere een Indische dame van pensioengerechtigde leeftijd. Zij was hééi enthousiast en wilde ook graag komen. Ik heb natuurlijk ja gezegd. Wat zij me alle maal vertelde zal ik nog wel eens voor u opschrijven. Dat mocht van haar. Hieronder volgen enkele recepten die ik van haar kreeg. U heeft ervoor nodig: vier kippebouten, vier sjalotjes, vier teentjes knoflook, twee of drie lomboks of cabé rawit, sap van 1 limoen of citroen, ongeveer een half kopje kecap manis, zout, peper en wat olie. Tip: Wilt u snel klaar zijn, gebruik dan kipfilet. U heeft ervoor nodig: 250 gram spitskool, een halve rode paprika of één rode lombok, drie uitjes en drie teentjes knoflook, vetsin, peper, zout en drie of vier eieren en wat olie. Bereiding: Maak de marinade van de kecap en limoensap, peper en zout. Leg de stuk ken kip erin. Af en toe omdraaien. Dan snijdt u knoflook, sjalotjes en lombok (rawit) fijn. Fruit knoflook en sjalotjes in de olie even aan. Voeg er de kip bij en bak de stukken om en om. Zorg dat het vuur niet te hoog is, anders verbrandt de knoflook. Voeg één of twee eetlepels water toe en laat alles op een zacht vuur tje sudderen. Pas de laatste tien minuten het marinade vocht en de lombok toevoe gen. Bereiding: Snijd ui, knoflook en paprika/lombok fijn. De spitskool kunt u gesneden kopen. Fruit ui en knoflook in de olie aan. Voeg dan de spitskool, paprika/lombok toe. Laat op een laag vuurtje even stoven. Klop in de tussentijd de eieren met het zout en de peper los. Voeg een eetlepel water toe. Voeg dit bij het groentenmeng- sel en blijf roeren tot de eieren rul en gaar zijn. Voeg de vetsin toe. Tip: U kunt er ook een ons of een blikje gar nalen aan toevoegen en eventueel een handvol gekookte spercieboontjes. En dan voor de warme dagen: U heeft ervoor nodig: één kg suiker, acht dl water, een half flesje rode voedselkleurstof, vijf theelepels rozenessence (bij toko of drogist verkrijgbaar). Bereiding: Zet het water op het vuur en wanneer het borrelt de suiker, kleurstof en essence toevoegen. Blijf roeren tot alle suiker is gesmolten. Wanneer de stroop is afge koeld kunt u dit overgieten in een goed schoongemaakte fles met schroefdop. De stroop voor het opdienen mengen met ijskoud water en eventueel agar-agar blokjes. In de toko zijn tegenwoordig pak jes agar-agar poeder te koop. Volgens de aanwijzingen op het pakje bereiden en in een platte schaal gieten. Wanneer de agar-agar helemaal koud is kunt u dit in kleine blokjes snijden en door de rozenstroop doen. Er zijn diverse smaken. Wanneer u de agar-agar met koffie- smaak maakt, kunt u de blokjes onder in een dessertschaaltje doen, vanilleijs eroverheen en slagroom en u heeft een heerlijk toetje of een koude lekkernij op een hete zomerdag! 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40