'JU LJMAUi
Taugé sing
Makreel pedis in de oven
O
Tip:
te doen, maar zó dat het water niet in de
pot kan komen. Besproei de Acalypha
twee maal per dag met lauw warm water
en zorg dat de aarde niet uitdroogt. In de
zomermaanden eenmaal om de veertien
dagen mest geven. De plant kan in de
zomer buiten staan op een beschut
plaatsje. De temperatuur moet het hele
jaar boven de 16 graden Celsius zijn.
Binnen moet de plant voor het raam veel
licht hebben maar tegen felle zon
beschermd worden.
Acalypha's kunnen goed gesnoeid wor
den. Het snoeisel kan, als het plusminus
tien centimeter lang is, gebruikt worden
voor stekjes. Plant de stekken in voedza
me potgrond en scherp zand. Zet de
stekpotjes op een warme ondergrond.
Met behulp van vier satéstokjes die men
in de potgrond zet rondom de stek, en
daaroverheen een plastic zakje, behoudt
men de luchtvochtigheid. Pas als er groei
in de stek zit kan het plastic zakje eraf.
Het plantje kan twee tot drie keer getopt
Op mijn oproep in het septembernummer
van Moesson vroeg ik u om uw eigen
speciale nasi goreng recept. Ik heb al een
paar varianten binnen, maar ik hoop op
nog véél meer reacties!
De recepten die binnenkwamen zal ik
braaf bewaren en ze uitproberen. Niet
alleen, hoor. Maar misschien is dit ook
leuk voor de andere medewerkers van
Moesson. En dan plaatsen wij er een
paar van in de culinair van een volgend
nummer. Voor deze maand heb ik een
groentegerecht en een visgerecht.
Eerst het groentegerecht:
U heeft ervoor nodig:
1 kleine paksoy,
1 of 2 rode lomboks,
250 gram taugé,
een beetje wit van prei,
ongeveer 2 dl. water,
1 eetlepel asemwater (zelfgemaakte of
worden, zo krijgt men een bossig struikje.
Ook kan men drie stekjes bij elkaar laten
opgroeien om een vol geheel te krijgen.
Het snoeisel kan men verwerken in
bloemstukjes.
Acalypha's zijn gevoelig voor spint. De
oorzaak is te droge kamerlucht. Omdat
de mijten enorm klein zijn (kleiner dan
een millimeter) en met het blote oog niet
zichtbaar, wordt spint meestal te laat ont
dekt.
De mijten spinnen fijngeweven glimmend
spinsel en kunnen de planten grote scha
de berokkenen. De mijten zuigen sap uit
de planten en kunnen ziekten versprei
den. Het wordt ook rode spint genoemd
omdat de mijten op oudere leeftijd bruin
rood worden.
Zet de aangetaste plant met een flinke
straal onder de koude douche en herhaal
dat na een week. Vergeet vooral de
onderkant van de bladeren niet. Er zijn
goede spuitbussen in de handel die spint
kunnen bestrijden.
uit een potje) en
50 gram garnalen (of wat meer als u dit
lekker vindt),
een blokje santen
Bumbu:
3 teentjes knoflook,
3 plakjes laos,
2 theelepels sambal ulek,
1 theelepel trassi,
zout naar smaak,
1 eetlepel olie.
Bereiding: Was de groente en snijd ze
fijn. Knoflook fijnsnipperen en even frui
ten. Vermeng de bumbus, liefst in een
ulekan en voeg er de gefruite knoflook bij.
Voeg dan de garnalen en de santen toe.
Even goed roeren en warm laten worden.
Doe er dan de paksoy, de lombok en de
prei bij. Vijf minuten zachtjes laten koken
en er dan de taugé en het asemwater
aan toevoegen. De groente mag niet te
zacht worden.
Dit is heerlijk met rijst en een gebakken
vis, makreel bijvoorbeeld. Eventueel eerst
marineren in wat asemwater en het sap
van een halve jeruk nipis voor de geur.
Wegzetten en de taugé sing maken. Dan
de vis in olie gaar en droog bakken.
Maar ik heb nog een ander visgerecht:
U heeft hiervoor nodig:
4 verse makrelen.
En voor de bumbu:
2 uien of 3 sjalotten,
2 teentjes knoflook,
1 eetlepel laospoeder,
In de tropen kunnen Acalypha's soms
verstikt raken door een parasietplant, de
Cuscuta groot warkruid maju maju.
De Cuscuta komt in extreem vochtige en
warme gebieden voor en heeft een enor
me groeikracht. Met hun stengels winden
ze zich om de waardplant en door middel
van hun zuigorgaantjes dringen ze tot in
de vaatbundels om er voedsel en water
uit te halen. Deze woekerplant heeft
geen wortels en bladeren, hoogstens
kleine schubbetjes en ze zijn heel bleek
omdat ze geen bladgroen (chlorofyl)
bezitten.
Literatuur:
Indonesisch Maandblad Tumbuh
Plantenboek Middelbare School
Nederlands-lndië
2 plakjes laos,
1 theelepel jahepoeder en
een schijfje jahe,
1 eetlepel sambal ulek,
halve theelepel suiker,
eventueel 2 tomaten,
wat selderie, wat fijngesneden prei
(alleen het wit),
zout en
jeruk nipis of citroen.
Bereiding: Makrelen goed schoonmaken,
ingewanden eruit halen, goed wassen en
in een vergiet doen. De bumbus goed
uleken of fijnmaken, ook suiker, zout en
citroensap eraan toevoegen. Smeer de
makrelen van binnen en van buiten goed
in met dit papje. Doe de makrelen dan in
een beboterde vuurvaste schaal en doe
de rest van het papje erover heen.
Plakjes tomaat er bovenop doen en met
de fijngehakte selderie en prei bestrooi
en. In een half uurtje gaar laten worden in
een voorverwarmde oven.
U kunt de makreel ook elk apart met de
bumbu in folie rollen en de pakjes in een
ovenschaal in een voorverwarmde oven
gaar laten worden. Omdat de vis is inge
pakt blijft het aroma van de kruiden er
beter in.
Selamat makan! Ik wacht met spanning
op de ladingen post met nasi goreng
recepten. Ook vegetarische varianten.
In het decembernummer komt een speci
aal kerstrecept dat ik eerst ga uitproberen
op een paar vrienden.
Inge Dümpel
40