'JU LJMAUi Taugé sing Makreel pedis in de oven O Tip: te doen, maar zó dat het water niet in de pot kan komen. Besproei de Acalypha twee maal per dag met lauw warm water en zorg dat de aarde niet uitdroogt. In de zomermaanden eenmaal om de veertien dagen mest geven. De plant kan in de zomer buiten staan op een beschut plaatsje. De temperatuur moet het hele jaar boven de 16 graden Celsius zijn. Binnen moet de plant voor het raam veel licht hebben maar tegen felle zon beschermd worden. Acalypha's kunnen goed gesnoeid wor den. Het snoeisel kan, als het plusminus tien centimeter lang is, gebruikt worden voor stekjes. Plant de stekken in voedza me potgrond en scherp zand. Zet de stekpotjes op een warme ondergrond. Met behulp van vier satéstokjes die men in de potgrond zet rondom de stek, en daaroverheen een plastic zakje, behoudt men de luchtvochtigheid. Pas als er groei in de stek zit kan het plastic zakje eraf. Het plantje kan twee tot drie keer getopt Op mijn oproep in het septembernummer van Moesson vroeg ik u om uw eigen speciale nasi goreng recept. Ik heb al een paar varianten binnen, maar ik hoop op nog véél meer reacties! De recepten die binnenkwamen zal ik braaf bewaren en ze uitproberen. Niet alleen, hoor. Maar misschien is dit ook leuk voor de andere medewerkers van Moesson. En dan plaatsen wij er een paar van in de culinair van een volgend nummer. Voor deze maand heb ik een groentegerecht en een visgerecht. Eerst het groentegerecht: U heeft ervoor nodig: 1 kleine paksoy, 1 of 2 rode lomboks, 250 gram taugé, een beetje wit van prei, ongeveer 2 dl. water, 1 eetlepel asemwater (zelfgemaakte of worden, zo krijgt men een bossig struikje. Ook kan men drie stekjes bij elkaar laten opgroeien om een vol geheel te krijgen. Het snoeisel kan men verwerken in bloemstukjes. Acalypha's zijn gevoelig voor spint. De oorzaak is te droge kamerlucht. Omdat de mijten enorm klein zijn (kleiner dan een millimeter) en met het blote oog niet zichtbaar, wordt spint meestal te laat ont dekt. De mijten spinnen fijngeweven glimmend spinsel en kunnen de planten grote scha de berokkenen. De mijten zuigen sap uit de planten en kunnen ziekten versprei den. Het wordt ook rode spint genoemd omdat de mijten op oudere leeftijd bruin rood worden. Zet de aangetaste plant met een flinke straal onder de koude douche en herhaal dat na een week. Vergeet vooral de onderkant van de bladeren niet. Er zijn goede spuitbussen in de handel die spint kunnen bestrijden. uit een potje) en 50 gram garnalen (of wat meer als u dit lekker vindt), een blokje santen Bumbu: 3 teentjes knoflook, 3 plakjes laos, 2 theelepels sambal ulek, 1 theelepel trassi, zout naar smaak, 1 eetlepel olie. Bereiding: Was de groente en snijd ze fijn. Knoflook fijnsnipperen en even frui ten. Vermeng de bumbus, liefst in een ulekan en voeg er de gefruite knoflook bij. Voeg dan de garnalen en de santen toe. Even goed roeren en warm laten worden. Doe er dan de paksoy, de lombok en de prei bij. Vijf minuten zachtjes laten koken en er dan de taugé en het asemwater aan toevoegen. De groente mag niet te zacht worden. Dit is heerlijk met rijst en een gebakken vis, makreel bijvoorbeeld. Eventueel eerst marineren in wat asemwater en het sap van een halve jeruk nipis voor de geur. Wegzetten en de taugé sing maken. Dan de vis in olie gaar en droog bakken. Maar ik heb nog een ander visgerecht: U heeft hiervoor nodig: 4 verse makrelen. En voor de bumbu: 2 uien of 3 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel laospoeder, In de tropen kunnen Acalypha's soms verstikt raken door een parasietplant, de Cuscuta groot warkruid maju maju. De Cuscuta komt in extreem vochtige en warme gebieden voor en heeft een enor me groeikracht. Met hun stengels winden ze zich om de waardplant en door middel van hun zuigorgaantjes dringen ze tot in de vaatbundels om er voedsel en water uit te halen. Deze woekerplant heeft geen wortels en bladeren, hoogstens kleine schubbetjes en ze zijn heel bleek omdat ze geen bladgroen (chlorofyl) bezitten. Literatuur: Indonesisch Maandblad Tumbuh Plantenboek Middelbare School Nederlands-lndië 2 plakjes laos, 1 theelepel jahepoeder en een schijfje jahe, 1 eetlepel sambal ulek, halve theelepel suiker, eventueel 2 tomaten, wat selderie, wat fijngesneden prei (alleen het wit), zout en jeruk nipis of citroen. Bereiding: Makrelen goed schoonmaken, ingewanden eruit halen, goed wassen en in een vergiet doen. De bumbus goed uleken of fijnmaken, ook suiker, zout en citroensap eraan toevoegen. Smeer de makrelen van binnen en van buiten goed in met dit papje. Doe de makrelen dan in een beboterde vuurvaste schaal en doe de rest van het papje erover heen. Plakjes tomaat er bovenop doen en met de fijngehakte selderie en prei bestrooi en. In een half uurtje gaar laten worden in een voorverwarmde oven. U kunt de makreel ook elk apart met de bumbu in folie rollen en de pakjes in een ovenschaal in een voorverwarmde oven gaar laten worden. Omdat de vis is inge pakt blijft het aroma van de kruiden er beter in. Selamat makan! Ik wacht met spanning op de ladingen post met nasi goreng recepten. Ook vegetarische varianten. In het decembernummer komt een speci aal kerstrecept dat ik eerst ga uitproberen op een paar vrienden. Inge Dümpel 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1995 | | pagina 40