?cr3§iDfagjO® TTotuiir© - tel./fax 073 - 532 15 60
Koken in details
BIJ DE VOORPLAAT
Meestal ben ik degene die kookt voor het
gezin. Niet dat mijn vrouw beroerde
maaltijden bereidt, maar ik zie koken als
een hobby en zij meer als een must. Mijn
drukke baan met zijn vele hectische
dagen doen echter afbreuk aan het meest
leuke van deze hobby: het experimente
ren met smaken en substanties in braad
pan of wadjan. Tegenwoordig bestaat
deze aktiviteit uit het openknippen van
een zakje boemboe, waarbij ik het op de
achterkant staande advies van voorge
bakken ui en kip aan mijn laars lap, van
wege het gebrek aan enig puf. Alle
ingrediënten in de pan, water erbij en
smoren met die hap. Na enige tijd staat
de dampende ritja ritja op tafel en met
tegenzin begin ik te eten. 'Lekker Ray'
zegt mijn vrouw, wat mijn tegenzin doet
verminderen maar ik weet wel beter. De
fabrikant heeft iets gemaakt waarna ik
het verkeerd heb behandeld zodat van
enige kookkunst absoluut geen sprake
meer kan zijn.
De kleurrijke voorplaat laat een close-up
zien van een gerecht die, tenzij u niet
van garnalen houdt, diverse zintuigen
zullen aktiveren. En zo hoort het! Niet
het opgelegde lekker vinden van die din
gen waarin vet, zout en suiker een taboe
zijn of die onbespoten, scharrelachtige-
en duizendvezelsinhoudende produkten
die je enige hoop op overleven zijn. Nee,
gewoon zonder invloeden van buitenaf,
iets zien of bedenken waarbij je het
water in de mond loopt. Kunt u het ook
(nog), een recept lezen en aan de hand
hiervan exact visualiseren en proeven
waar dat gerecht naar móet smaken? Of
een gerecht proeven en precies bepalen
welke kruiden en ingrediënten er in zit
ten? 'Er in zitten...' en niet wat er aan
ontbreekt, want dan gaat onze eigen
voorkeur of indoctrinatie de overhand
nemen op een objectieve analyse. Dit
alles kan alleen wanneer we alert zijn op
details.
Dat is dan ook de reden dat ik zelf graag
kook, je bent, evenals een tekenaar of
schilder, bezig met details die het resul
taat laten beïnvloeden door het haarlijn-
tje, het topje van de penseel of het mes
puntje kentjur.
Het zijn deze details die nopen tot nog
beter en een synchrone werking hebben
op onze overige zintuigen. Een specialist
in de electronica en een programmeur
van complexe programma's zijn heel
vaak goede schakers vanwege het oog
hebben voor details. Een tekenaar of
schilder weet zijn compositie en kleuren
toe te passen in de fotografie, al is hij
amateur op dat gebied. Dat bedoel ik
maar, gevoel voor details betekent ont
wikkeling van zintuigen, of het nu
smaak, gevoel, horen, zien of zelfs ons
'derde' oog betreft, die reeds op middel
bare leeftijd door verwaarlozing ver
schrompeld is tot een bruine boon en nog
steeds hypofyse wordt genoemd. Wat
eten betreft herken ik duidelijk drie soor
ten mensen. De eerste zegt 'Hmm, wat
niikt het hier heerlijk!', terwijl je nog
maar net een ui hebt doorgesneden. De
tweede ruikt niets, proeft niets maar
vindt alles lekker en de derde proeft alles
en is vol lof, wil er alles over weten of...
komt met het verhaal dat hij dat vroeger
thuis ook vaak heeft gegeten en dat was
toch wel zó lekker!...en vervolgens zwij
gend de maaltijd na één keer opscheppen
beëindigt.
Hoe dan ook, die derde persoon heeft
wél gevoel voor details en geeft je een
leerzame voldoening over het succes of
mislukken van je creatie.
In deze Moesson vindt u recepten en
foto's die, evenals de voorplaat, van de
hand komen van Henk Hilbert, typisch
zo iemand die gevoel heeft voor details.
Raymond Abrahams
Lid S.G.R. sTLr*
Molenberg 11, 5386 DA Geffen
foto: R.A.M. Abrahams
Najaarsreizen - kleine groepen - min. 10 deelnemers.
Kenmerk: ontmoet werkende bevolking
1. Preanger-Centr./Nrd. Java Singapore/River Kwai
Veelal hotels o.a. Homann, Ned. spr. gids met S'pore Airlines of
Thai: 2.985,- (20/19 dgn) met Kuwait 17 dgn. 2.395,- (excl. S'pore/Bkk)
2. Sumatra (HP) Singapore: 25 dgn 3.795,-
3. Medan-Padang tour I/Singapore: 3.795,-
4. Padang-Zd.-Sumatra tour I/Singapore: 31 dagen 4.375,-
Bijtijds aanmelden want op op.
2