Pepesan Mangut Kuning schrift heet, d.w.z. het van het vuur halen, een letterlijke vertaling van het Indonesische 'diangkat'. Voor het verrassingseffect kan er in deze sayur oblok oblok natuurlijk ook, vanaf het begin, een handje rawit meegekookt worden. Schuingesneden snijbonen zijn er ook erg lekker in. Met rijst geserveerd en wat kroepoek en sambal erbij kan dit gerecht makkelijk als een volledige maaltijd dienst doen. Nasi sayur heetzo'n combinatie. Dit alles fruiten in olie, een dag van te voren. Diepvries daun pisang even sto men in een grote bakpaostomer of in een kuip met heet water overgieten. De bedoeling is dat de bladeren wat soe peler worden en bij het vouwen minder makkelijk scheuren. Nu gaat u als volgt te werk: leg op een stuk bananenblad wat vis, bestrijkt deze rijkelijk met de gefruite bumbu en leg ook nog wat salam/daun jeruk purut/sereh of daun kemangi op de vis. Naar smaak nog hele rawits toevoegen. Dan de pakjes dichtvouwen en, omdat de gestoomde makreel al gaar is, niet eerst stomen in een kukusan maar meteen op een barbe cue of in een oven verhitten. De pakjes kunnen vastgezet worden met kleine bitings. Pisangblad is wel essentieel voor het aroma van dit gerecht. Dus liever niet door aluminiumfolie vervangen. Ook mak kelijk in te vriezen. tahu tempé gerookte makreel lombok idju Driehoeken tahu en grote dobbelstenen tempé voorbakken en apart leggen. Wat gerookte makreel schoonmaken en in niet te grote stukken snijden Verse lombok idju en merah aan niet te fijne (plm. 1 cm) stukken snijden. Evt. rawit wungkul. Bumbu: - kemiri - bawang putih - brambang - kunir - kentjur - terasi bakar - rode suiker -zout Deze bumbu fruiten met toevoeging van wat sereh en daun jeruk purut. Wat onge kruide kippebouillon erbij doen, hierin de tahu en tempé enige tijd laten sudderen, dan santen toevoegen en alles nog even door laten sudderen met de gesneden lombok en tenslotte de stukjes vis erbij doen en evt. wat gesneden daun bawang. Afmaken met wat air jeruk nipis. gestoomde makreel gepofte kemiri brambang bawang lombok merah temu kunci terasi gula djawa zout daun pisang evt. wat schijfjes rabarber (ter vervanging van blimbing wuluh) 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1996 | | pagina 43