Pepesan
Mangut Kuning
schrift heet, d.w.z. het van het vuur halen,
een letterlijke vertaling van het
Indonesische 'diangkat'.
Voor het verrassingseffect kan er in deze
sayur oblok oblok natuurlijk ook, vanaf
het begin, een handje rawit meegekookt
worden. Schuingesneden snijbonen zijn
er ook erg lekker in.
Met rijst geserveerd en wat kroepoek en
sambal erbij kan dit gerecht makkelijk als
een volledige maaltijd dienst doen. Nasi
sayur heetzo'n combinatie.
Dit alles fruiten in olie, een dag van te
voren. Diepvries daun pisang even sto
men in een grote bakpaostomer of in een
kuip met heet water overgieten.
De bedoeling is dat de bladeren wat soe
peler worden en bij het vouwen minder
makkelijk scheuren.
Nu gaat u als volgt te werk: leg op een
stuk bananenblad wat vis, bestrijkt deze
rijkelijk met de gefruite bumbu en leg ook
nog wat salam/daun jeruk purut/sereh of
daun kemangi op de vis. Naar smaak nog
hele rawits toevoegen. Dan de pakjes
dichtvouwen en, omdat de gestoomde
makreel al gaar is, niet eerst stomen in
een kukusan maar meteen op een barbe
cue of in een oven verhitten. De pakjes
kunnen vastgezet worden met kleine
bitings.
Pisangblad is wel essentieel voor het
aroma van dit gerecht. Dus liever niet
door aluminiumfolie vervangen. Ook mak
kelijk in te vriezen.
tahu
tempé
gerookte makreel
lombok idju
Driehoeken tahu en grote dobbelstenen
tempé voorbakken en apart leggen. Wat
gerookte makreel schoonmaken en in niet
te grote stukken snijden
Verse lombok idju en merah aan niet te
fijne (plm. 1 cm) stukken snijden.
Evt. rawit wungkul.
Bumbu:
- kemiri
- bawang putih
- brambang
- kunir
- kentjur
- terasi bakar
- rode suiker
-zout
Deze bumbu fruiten met toevoeging van
wat sereh en daun jeruk purut. Wat onge
kruide kippebouillon erbij doen, hierin de
tahu en tempé enige tijd laten sudderen,
dan santen toevoegen en alles nog even
door laten sudderen met de gesneden
lombok en tenslotte de stukjes vis erbij
doen en evt. wat gesneden daun bawang.
Afmaken met wat air jeruk nipis.
gestoomde makreel
gepofte kemiri
brambang
bawang
lombok merah
temu kunci
terasi
gula djawa
zout
daun pisang
evt. wat schijfjes rabarber
(ter vervanging van blimbing wuluh)
43