Florida Chili cook-off Meditations from Het avondmaal bestond die dag uit bruine bonen. We zaten middenin de Bersiaptijd en middenin de boycot van Europeanen. Dat betekende dat de bevolking noch voedsel, noch enig ander artikel aan ons mocht verkopen. Het zag er niet zo veel belovend uit, maar op het vuur in de keu ken stond - ik had het zelf gezien - een zwarte pot met bruine bonen te pruttelen op wat er nog aan arang over was. Tante Wil Banning, onze hospita, had ons te kennen gegeven dat dit de laatste bruine bonen waren, dus moesten we er maar flink van eten. Maar die middag om een uur of drie werden alle bewoners - wel vijfendertig personen - van pension Banning wegge voerd naar de Kleine Boei, zoals de vrouwengevange nis aan de aloon-aloon in Malang bekend stond. We kregen geen avondeten die dag (ze hadden vast niet op ons gerekend!) en we dachten allemaal met wee moed aan die pot met brui ne bonen thuis, waarvoor we op dat ogenblik een lief ding hadden willen geven. Toen na maanden een paar vrouwen wat bezittingen mochten ophalen in het inmiddels leeggeplunderde huis, bleek dat de pot met bruine bonen nog in de keuken stond op het vuur dat al lang gedoofd was. Onze maaltijd was onher kenbaar uitgedroogd. Niemand had in al die tijd de pot aangeraakt. Die bo nen zitten muurvast in mijn herinnering. Voor altijd. Toen we voor het eerst in Ocala kwamen, vonden we het een echte cowboy town met al die paarden, koeien, en al die ongewone festivals die ze hier hebben, waar we in het noorden niks van wisten. Een van die unieke festivals is de jaarlijkse Chili Cook-Off voor een goed doel. Iedereen die eraan meedoet, probeert de eerste prijs te winnen met een recept dat zwaar geheim wordt gehouden. De allereerste keer dat ik met chili in aan raking kwam, was vlak na de oorlog, toen mijn vader blikjes meebracht naar huis van het leger waarin hij nog steeds diende. Er was toen nog niet veel aan eten te krij gen en het menu werd aangevuld met 'chili con carne'. Zo stond 't op de blikjes. Volgens ons waren het gewoon bruine bo nen, net als de bonen toen in de keuken van pension Banning maar dan met ge hakt en pedis. Na een tijdje, toen alles weer wat normaler werd, kwam er geen chili meer op tafel en na jaren at ik het pas weer, hier in Amerika. De jaarlijkse Chili cook-off van Ocala vindt plaats in de herfst. In de zomer is het veel te heet en zelfs in het begin van de herfst is het nog een beetje te heet, want chili combineert slecht met hoge temperaturen Elk jaar bezoeken we dit evenement met het grootste genoegen. Het wordt gehou den in een grote loods, open aan drie kan ten, waar anders paarden tentoongesteld en verkocht worden, maar die nu gevuld is met chilikraampjes. Wally, die gek is op chili, waant zich meteen in chili heaven. Na een hele rèntèng kaartjes gekocht te hebben, stap je de loods in. Voor één kaartje krijg je een minuscuul kopje chili met een minuscuul lepeltje om te proeven. Voor vier kaartjes krijg je een grotere kop chili om echt te eten. Elke kraam heeft een nummer en als je de hele loods bent rond geweest, kun je stemmen op de beste chili. Je kan wel nagaan wat dit allemaal inhoudt: er slenteren honderden mensen rond met kopjes chili in de hand, en maar proeven of echt eten. De kraampjes zijn niet zo maar tentjes, de eigenaar heeft vreselijk zijn of haar best gedaan om niet alleen met de beste chili voor de dag te komen, maar ook de kraam zo interessant mogelijk te maken. Ons ziekenhuis is vertegenwoordigd, verder de Urology Cen ter of Ocala, de Seafood Bar en Grille, de Longhorn Steakhouse en nog wel veertig andere organisaties, restaurants, enzo voorts. Wally en ik beginnen bij het begin, de kraam van de YMCA met een Indiaan ervoor en een bordje dat duidelijk maakt dat dit allemaal komt van de Ocali nation. Eerst maar proeven: adoeh! heerlijk. 'How!' zegt de Indiaan, hand omhoog in de groet zo bekend uit films. 'Terrific', zeg ik. Natuurlijk wil hij m'n stembriefje heb ben, maar ik wil eerst nog ergens anders proeven. Toch gauw even een foto maken van de Indiaan. 'You are going to be famous', beloof ik hem al op weg naar de volgende kraam, en de volgende, en de volgende. Lekkere chili overal, soms met veel rauwe uien, soms met geraspte kaas, soms met veel vlees of met minder en soms met alles d'r op en d'r aan. Op een gegeven moment zien we Batman en Ro bin en ik maak een foto, die mislukt van wege het feit dat ik zo verrast ben Batman daar zomaar chili te zien eten, net een gewoon mens! Er lopen heel wat mensen met tranen in de ogen en rode neuzen. Dat hoort zo bij het eten van goede chili, met veel jalapeno peppers, onze hete, rode lombok. Om in de juiste stemming te ge raken, speelt op het podium the Silver Star Band de beste country western-mu- ziek die er in de buurt te horen valt. Ie kan er zitten en luisteren, al chili etend, of dansen in het zand van de arena. Na heel wat chili geproefd en een poosje naar de muziek geluisterd te hebben, be ginnen we aan de tweede fase van icip-icip chili (chili proeven). We komen langs een grote pyramide met een mummie en een Egyptische prinses ervoor, en zowaar het is Chili of the Nile, je heloof. Lekker, maar niet zo lekker als van de Indiaan. Doorlo pen maar. En dan zie ik de struisvogeltent. Big Sun Ostrich Farm staat erboven en er staat ook een grote pot gloeiende chili. 'Is dat echt struisvogel?' wil ik weten. Het antwoord is bevestigend. Nu is mijn betere helft een zeer avontuurlijke eter, BIG SUN OSTRICH FARM 17 41ste jaargang nummer 8 februari 1997

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1997 | | pagina 17