JAKARTAv.a. fl. 1099,-
'J L)V J J
Benodigdheden
Kwee Mangkok: goed voor ongeveer 22 koekjes
Bereiding:
INDONESIË THAILAND MALEISIË
ren in de vaarrichting. Dit kon nodig zijn,
wanneer een boomstam de borgpen van
de schroef zou breken en ze geen voor
waartse kracht meer zouden hebben.
De stroom zou hen dan meesleuren met
de grote kans van kantelen als de prauw
ongecontroleerd ergens tegenaan zou
worden geworpen. Door het anker vast te
zetten op de oever en het andere einde
van het touw vast te zetten aan de voor
plecht, bleef de prauw in de vaarrichting
op stroom liggen. Dat de borgpen van de
schroef kon breken, had hij al eens eerder
meegemaakt, toen hij bij laag tij over een
karangplateau kwam terwijl zijn aandacht
afgeleid was door prachtige koraalriffen.
Gelukkig was de borgpen van zachter
materiaal gemaakt dan ijzer of staal,
gewoonlijk een soort mengsel van koper
en nog wat. Wanneer de schroef op een
hard voorwerp sloeg, brak de pen en niet
een van de drie schroefbladen. Op prauw-
tournee's had hij altijd een paar reserve
borgpennen in zijn broekzak of ergens in
de bagage bij de hand.
Tegen vier uur zagen ze een klein steigertje
van klapperstammen en wat ruwhouten
planken. Ze besloten daar maar eens aan
te leggen. Frederik stelde voor, dat hij de
omgeving zou verkennen, want hij
meende een plek te herkennen, waarover
de kepala verteld had. Ze zouden daar
goed kunnen overnachten, dacht hij. Job
knikte instemmend en vroeg of hij alvast
op jacht mocht gaan.
'Toenggoe doeloe berangkali tempat
salah.' Lang hoefden ze niet te wachten.
Frederik vertelde verderop resten van een
kampvuur te hebben gezien en een primi
tieve hut. In de hut konden ze echter niet
slapen, vond hij, het stierf er van de
koetoe boesoek (rommel). Laat de volgen
de middag bereikten ze het Jamoermeer,
eigenlijk een grote rawah, waar geen kam
pongs omheen stonden. Wel troffen ze er
een aantal mannen van Semimi aan, die
bezig waren met het vangen van krokodil
len. Niet bijster succesvol, zo te zien, want
in twee weken hadden ze er slechts één
kunnen verschalken. De mannen vertelden
hem, dat ze de vorige weken aan de Geel
vinkbaai hadden doorgebracht, de noord
kust van Nieuw-Guinea dus.
Soms brachten ze hun krokodillenhuiden
naar Nabire bij een Chinees, die contact
had met Hong Kong. Dat was veel gemak
kelijker, dan de huiden helemaal naar
Kaimana te zeulen naar Ang Pen Kan.
Twee dagen gaven ze de aanwezige bevol
king gelegenheid om gebruik te maken
van poliklinische hulp. Daarna waren ze
in anderhalve dag terug aan de Etnabaai.
Jan Kleevens
De gula lawa of basterd suiker met wat
water tot een stroopje koken. Gula Jawa is
lekkerder.
Deze stroop plus de schoongemaakte en
geprakte tapé singkong, de 100 gram witte
suiker, 100 cc lauw water, de 2 theelepels
soda kwee, zakje vanille en snuifje zout
goed door het deeg mengen met een
handmixer en tot een gelijkmatig deeg
draaien. Zo ook de 150 gram bloem er bij.
Het allerlaatst het blikje spa rood of
sodawater met het deeg mengen tot een
vloeibare substantie (beslag).
Ik gebruik porceleinen kopjes voor de
koekjes. U weet wel die kleine Chinese
kommetjes. Intussen staat een stoompan
klaar op het vuur. Nu met een kleine
sauslepel de Chinese kommetjes 2/3 met
het beslag vullen en ze dan in de stoom
pan zetten. Laat ze nu met het deksel op
de pan gaar stomen in ongeveer 30 minu
ten. Men kan het controleren. Zodra de
koekjes gaar zijn barsten ze open.
De kommetjes met de koekjes eruit halen
en af laten koelen. Intussen de volgende
lading klaarstomen. Dan een schaal ge
reed houden en met een vochtig mes de
koekjes eruit wippen. De koekjes op een
schaal leggen en serveren met licht gezou
ten geraspte kokos.
Ik gebruik kokosmeel. Doe wat kokosmeel
in een kom, wat zout erbij en met wat
warm water vochtig maken. Het kokos
meel zet dan wat uit. Het hoort erbij.
Er zijn ook personen die het kokosmeel in
het beslag doen, maar ik vind het lekker
der om stukjes koek door of in de kokos
te dompelen. Men kan ook een schone
theedoek om het deksel doen zodat de
stoom in de doek komt. Succes verzekerd.
Dit recept is van mevrouw Suze van
Sloten en werd ingezonden door
mevrouw Irma Sutherland-Sleurink.
Al 24 jaar verkopen wij reizen naar het Verre Oosten
op maat. Het is niet ons programma dat u koopt, maar
uw wens die wij uitvoeren. Wij werken uitsluitend
met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen.
FA!RW! ND
35
350 gr rijstemeel (tepoeng beras)
Het rijstemeel met koud water tot een
samenhangende deegbal kneden tot een
gewicht van 600 gram.
150 gr bloem
200 gr tapé singkong
300 gr gula Jawa of donkere basterd
suiker
100 gr witte suiker
100 cc lauw water
2 theelepels soda kwee of crème tartar
250 gr sodawater of 1 blikje spa rood
(dat gebruik ik zelf)
1 zakje vanille en snuifje zout
REIZEN P/VTA
Fairwind Reizen B.V., Laan van Meerdervoort 610, 2563 BN Den Haag.
Telefoon: 070 346 89 50/51 Telefax 070 363 05 52
41ste jaargang nummer 9 maart 1997