utlnMt
Kees Orie
Sperziebonen-
garnalenschotel
Wieden en wood
In memoriam
INDISCHE SOOS
Indische soos Nines
Voorburg, Wijkcentrum AGORA, zondag
7 sept. en 2 nov., 12.30-17.00 uur.
Indische soos stichtingen WVOV en
Sonnenruyter
Elke vierde donderdag van de maand,
aanvang 14.00 uur. U kunt zich een week
van tevoren aanmelden.
Inlichtingen: tel. 070 - 386 84 87.
Indische soos Leidschendam
Elke eerste vrijdag van de maand in de
Schuitejager, Scheepswerf 18,
Leidschendam.
Inlichtingen: Arthur Nemmers,
tel. 070 - 399 18 12.
Indische soos Kennemerland
Vanaf 21 sept. weer elke derde zondag van
de maand. Café/Partycentrum Vreeburg,
Kerkplein 16, Bloemendaal.
Inlichtingen: tel. 023 - 528 93 96.
NINES afd. Noord
Zondag 22/6 van 14.00-17.00 uur.
'Eleerdenhoes', Isebrandtsheerd 97, wijk
Bijum in Groningen.
Inlichtingen: tel. 0598 - 32 70 18.
Op 19 mei jl. overleed in het St. Eli
sabeth Ziekenhuis in Semarang pater
Carolus (Kees) Orie, S.J. Hij werd op
21 november 1919 teTuban (Oost
lava) geboren. Zijn vader was verbon
den aan het Binnenlands Bestuur en
bracht het tot gouverneur van Solo.
Zijn moeder was een telg uit de
bekende Indische familie Hilling.
Na zijn gymnasiale scholing trad hij
in bij de Jezuïeten te Gori Sonta,
Ungaran. Japanse- en republikeinse
kampen zijn hem niet bespaard
gebleven. Hij studeerde filosofie in
Rome, maar in de latere jaren stond
hij zelden voor de studenten.
Veel was hij bezet door bestuurlijke
functies en naderhand door de ziels
zorg in de parochies. Lang was hij
pastoor en kapelaan in Bongsari,
West-Semarang. Hij moest niets heb
ben van flauwekul maar stond steeds
voor iedereen klaar. Bij de uitvaart
voerde een nichtje met veel emotie
het woord. Rust in vrede Kees Orie.
Dick Hartoko
Benodigdheden:
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- trassi
- 2-3 theelepels sambal
- 1 theelepel laos
- olie om te fruiten
- 3 dl kokosmelk
- 500 gr. sperziebonen
- 300 gram Noorse garnalen
- citroensap
Bereiding:
Kook de sperziebonen enkele minuten in licht gezouten water vóór, zodat ze nog maar
enkele minuten in de saus hoeven te garen. U kunt ook diepvries sperziebonen gebrui
ken. Snipper de ui. Pel de tenen knoflook. Wrijf uisnippers en knoflook in de oelekan
fijn met de trassi, sambal en laos (of gebruik de staafmixer). Fruit de fijngewreven ui-
knoflookpasta ongeveer een minuut in weinig olie. Schenk de kokosmelk hierbij en
breng dit aan de kook. Draai de warmtebron laag en kook ongeveer drie a vier minuten
door. Voeg dan de afgegoten sperziebonen toe en laat deze gaar worden in de saus.
Tenslotte de garnalen toevoegen en slechts kort doorwarmen. Voeg wat citroensap toe
en proef of de sperziebonenschotel nog verder op smaak gebracht moet worden.
Het meervoud van slot is sloten,
maar toch is het meervoud van pot geen poten.
Evenzo zegt men altijd een vat en twee vaten,
maar zal men zeggen: een kat en twee katen1
Wie gister ging vliegen, zegt heden ik vloog;
Dus zegt u misschien van wiegen: ik woog.
Nee pardon, want ik woog is afkomstig van wegen,
maar is nu ik voog een vervoeging van vegen
Het woord zoeken vervoegt men tot ik zocht;
dus hoort bij vloeken misschien ik vlocht
Alweer mis, want dit is juist afkomstig van vlechten,
maar ik hocht is geen juiste vervoeging van hechten.
Het volgende geval is bijna te bont, want bij slaan
hoort ik sloeg, niet ik sling of ik slond.
Bij gaan hoort ik ging en niet ik gong of ik gond.
Maar noemt u een mannetjes-rat soms een rateri
Nee, dat gaat alleen op bij een kat en een kater...
}.A. Meelhuijsen
35
Bron: Noordhollands Dagblad
41ste jaargang nummer 12 juni 1997