utlnMt Kees Orie Sperziebonen- garnalenschotel Wieden en wood In memoriam INDISCHE SOOS Indische soos Nines Voorburg, Wijkcentrum AGORA, zondag 7 sept. en 2 nov., 12.30-17.00 uur. Indische soos stichtingen WVOV en Sonnenruyter Elke vierde donderdag van de maand, aanvang 14.00 uur. U kunt zich een week van tevoren aanmelden. Inlichtingen: tel. 070 - 386 84 87. Indische soos Leidschendam Elke eerste vrijdag van de maand in de Schuitejager, Scheepswerf 18, Leidschendam. Inlichtingen: Arthur Nemmers, tel. 070 - 399 18 12. Indische soos Kennemerland Vanaf 21 sept. weer elke derde zondag van de maand. Café/Partycentrum Vreeburg, Kerkplein 16, Bloemendaal. Inlichtingen: tel. 023 - 528 93 96. NINES afd. Noord Zondag 22/6 van 14.00-17.00 uur. 'Eleerdenhoes', Isebrandtsheerd 97, wijk Bijum in Groningen. Inlichtingen: tel. 0598 - 32 70 18. Op 19 mei jl. overleed in het St. Eli sabeth Ziekenhuis in Semarang pater Carolus (Kees) Orie, S.J. Hij werd op 21 november 1919 teTuban (Oost lava) geboren. Zijn vader was verbon den aan het Binnenlands Bestuur en bracht het tot gouverneur van Solo. Zijn moeder was een telg uit de bekende Indische familie Hilling. Na zijn gymnasiale scholing trad hij in bij de Jezuïeten te Gori Sonta, Ungaran. Japanse- en republikeinse kampen zijn hem niet bespaard gebleven. Hij studeerde filosofie in Rome, maar in de latere jaren stond hij zelden voor de studenten. Veel was hij bezet door bestuurlijke functies en naderhand door de ziels zorg in de parochies. Lang was hij pastoor en kapelaan in Bongsari, West-Semarang. Hij moest niets heb ben van flauwekul maar stond steeds voor iedereen klaar. Bij de uitvaart voerde een nichtje met veel emotie het woord. Rust in vrede Kees Orie. Dick Hartoko Benodigdheden: - 1 grote ui - 2 tenen knoflook - trassi - 2-3 theelepels sambal - 1 theelepel laos - olie om te fruiten - 3 dl kokosmelk - 500 gr. sperziebonen - 300 gram Noorse garnalen - citroensap Bereiding: Kook de sperziebonen enkele minuten in licht gezouten water vóór, zodat ze nog maar enkele minuten in de saus hoeven te garen. U kunt ook diepvries sperziebonen gebrui ken. Snipper de ui. Pel de tenen knoflook. Wrijf uisnippers en knoflook in de oelekan fijn met de trassi, sambal en laos (of gebruik de staafmixer). Fruit de fijngewreven ui- knoflookpasta ongeveer een minuut in weinig olie. Schenk de kokosmelk hierbij en breng dit aan de kook. Draai de warmtebron laag en kook ongeveer drie a vier minuten door. Voeg dan de afgegoten sperziebonen toe en laat deze gaar worden in de saus. Tenslotte de garnalen toevoegen en slechts kort doorwarmen. Voeg wat citroensap toe en proef of de sperziebonenschotel nog verder op smaak gebracht moet worden. Het meervoud van slot is sloten, maar toch is het meervoud van pot geen poten. Evenzo zegt men altijd een vat en twee vaten, maar zal men zeggen: een kat en twee katen1 Wie gister ging vliegen, zegt heden ik vloog; Dus zegt u misschien van wiegen: ik woog. Nee pardon, want ik woog is afkomstig van wegen, maar is nu ik voog een vervoeging van vegen Het woord zoeken vervoegt men tot ik zocht; dus hoort bij vloeken misschien ik vlocht Alweer mis, want dit is juist afkomstig van vlechten, maar ik hocht is geen juiste vervoeging van hechten. Het volgende geval is bijna te bont, want bij slaan hoort ik sloeg, niet ik sling of ik slond. Bij gaan hoort ik ging en niet ik gong of ik gond. Maar noemt u een mannetjes-rat soms een rateri Nee, dat gaat alleen op bij een kat en een kater... }.A. Meelhuijsen 35 Bron: Noordhollands Dagblad 41ste jaargang nummer 12 juni 1997

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1997 | | pagina 35