Tropische drankjes bedoeld voor
zomerse dagen
De altijd groene tamarindeboom levert
peulen van een centimeter of acht. Rijp
zijn ze kaneelbruin van kleur en bevatten
een kleverig, fruitig en zoetzuur vruchtvlees.
In de Indonesische keuken wordt een aftreksel
van tamarinde (asem), in plaats van citroensap of
azijn gebruikt om vlees malser te maken. Met suiker
worden er allerlei soorten snoep van gemaakt.
Tamarinde bevat veel pectine en is daarom een uitstekende vrucht om jam en heerlijke
limonades van te maken. In de supermarkt of toko zijn blokken geperst vruchtvlees met
pit te koop die heel geschikt zijn voor deze limonadesiroop.
Voor ruim een liter siroop een blok tamarindevruchtvlees met pit van 454 gram losroe
ren in een liter water. Even laten weken, aan de kook brengen en 5 minuten al roerend
laten koken zodat het vruchtvlees van de pitten loslaat. Zeven door een dunne vochtige
doek en van het sap en een kilo suiker in 10 minuten een siroop koken. Afschuimen en
in schone flessen gieten. Een deel siroop verdund met water of een koolzuurhoudende
drank en wat ijsblokjes levert een bijzondere, rins/fruitige drank op.
Gemberbier
Een bekende drank uit de Surinaamse keuken is gemberbier. Aan bier moet hierbij niet
gedacht worden, het is een gemakkelijk te maken limonade waarbij de scherpte wordt
bepaald door de hoeveelheid gemberwortel die men gebruikt. De lichtbruine, grillige
gemberwortel is op de groentenafdeling te vinden.
Voor het maken van gemberbier gaat er een stuk wortel van ongeveer 100 gram geschild
en fijngeraspt in een kom. Met 800 gram suiker, wat citroensap, kruidnagelen en aman
delessence en twee en een halve liter kokend water wordt het geroerd. Na een halve dag
is de drank doortrokken met gember en kan ze gezeefd worden. Gekoeld is gemberbier
een paar dagen te bewaren. Serveren met ijsblokjes.
INDISCHE SOOS
in huis kwam. Wij konden dan via een
speciale zender de militaire berichten vol
gen. Ik herinner me nog als de dag van
gisteren het volgende: 'Attentie Piet, Atten
tie Piet, hier heulang met bericht, kring
twee luchtalarm'. Wij thuis konden dan
alvast voorbereidingen treffen. Ik zie me
nog zitten in de schuilkelder, met een
koperen pot op mijn hoofd en een stuk
karet (rubber) tussen mijn tanden. Dat
karet zorgde ervoor dat je, als er een bom
viel, niet je tong stukbeet. Je moest het
altijd bij je hebben. Ook kregen we een
soort identiteits-plaatje uitgereikt met je
naam en je godsdienst erop gedrukt.
Ik weet nog heel goed, dat er problemen
waren om Ger. (Gereformeerd), in plaats
van Prot. (Protestant), op het plaatje te
krijgen! Dat was in die tijd zeer belang
rijk! Ik was erg bang in de schuilloop-
graaf, vooral voor het mitrailleren vanuit
vliegtuigen.
Na een aantal maanden werd onze school
gevorderd door de militairen. Wij moesten
toen naar school bij de Zusters Ursulinen,
dat duurde maar drie maanden en toen
was het over.
In die tussentijd ben ik padvindster ge
worden, met uniform, hoed en al. Ik weet
nog heel goed dat ik mijn insigne voor
seinen moest halen en dat Hoppie Zijlstra
de volgende zin seinde: 'Zeeëendeëieren
etende geneesheren'. Ik heb het insigne
gehaald! Kampvuur mocht al niet meer,
wij hadden een gewoon arang-vuurtje.
Later kwam ik bij de L.B.D. (luchtbescher
mingsdienst), gebruikte daarvoor mijn
padvindersuniform, liep met een schou
dertas waarin een snelverband, een fluit
en een stuk rubber voor tussen de tan
den... Ik voelde me zo dapper!
Mijn vader kwam nog eenmaal thuis met
een lang verlof, dat uiteindelijk kort bleek
te zijn, omdat hij werd opgeroepen om
direct terug te gaan naar het Fort.
De Japanners waren op Bali geland. Mijn
ouders trokken zich terug in het kantoor
van mijn vader en toen ze naar buiten
kwamen, zag ik dat mijn vader had ge
huild. Dat heeft mij zeer aangegrepen.
Van mijn moeder kreeg hij een Bijbels
Dagboek cadeau. Dat is in mijn bezit.
Mijn vader heeft daarin, gedurende zijn
gevangenschap in Siam, met potlood zijn
eigen dagboek bijgehouden. Ontroerend
en zéér emotioneel voor mij.
Papa ging terug naar het Fort, dat moet zo
in maart 1942 zijn geweest, en in maart
1946 zag ik hem voor het eerst weer terug,
toen Mama, Sjoukje, Truus en ik op een
vrachtwagen, vanuit Bangkok, in Emma-
dorp, Tamoeang, aankwamen.
Henny Themmen-van Rosmalen
Lekkere dorstlessers die niet moeilijk
zijn te maken en voor variatie in het
drankenaanbod zorgen zijn
bijvoorbeeld tamarindesiroop en
gemberbier.
Indische soos Nines
Voorburg, Wijkcentrum AGORA, zondag
7 sept. en 2 nov., 12.30-17.00 uur.
Indische soos stichtingen WVOV en
Sonnenruyter
Elke vierde donderdag van de maand,
aanvang 14.00 uur. U kunt zich een week
van tevoren aanmelden.
Inlichtingen: tel. 070 - 386 84 87.
Indische soos Leidschendam
Elke eerste vrijdag van de maand in de
Schuitejager, Scheepswerf 18, Leidschen
dam. 1 augustus van 12.30-17.00 uur.
Inlichtingen: Arthur Nemmers,
tel. 070 - 399 18 12.
42ste jaargang nummer 1 juli 1997
35
Bron: NHD Enkhuizen