Tropische drankjes bedoeld voor zomerse dagen De altijd groene tamarindeboom levert peulen van een centimeter of acht. Rijp zijn ze kaneelbruin van kleur en bevatten een kleverig, fruitig en zoetzuur vruchtvlees. In de Indonesische keuken wordt een aftreksel van tamarinde (asem), in plaats van citroensap of azijn gebruikt om vlees malser te maken. Met suiker worden er allerlei soorten snoep van gemaakt. Tamarinde bevat veel pectine en is daarom een uitstekende vrucht om jam en heerlijke limonades van te maken. In de supermarkt of toko zijn blokken geperst vruchtvlees met pit te koop die heel geschikt zijn voor deze limonadesiroop. Voor ruim een liter siroop een blok tamarindevruchtvlees met pit van 454 gram losroe ren in een liter water. Even laten weken, aan de kook brengen en 5 minuten al roerend laten koken zodat het vruchtvlees van de pitten loslaat. Zeven door een dunne vochtige doek en van het sap en een kilo suiker in 10 minuten een siroop koken. Afschuimen en in schone flessen gieten. Een deel siroop verdund met water of een koolzuurhoudende drank en wat ijsblokjes levert een bijzondere, rins/fruitige drank op. Gemberbier Een bekende drank uit de Surinaamse keuken is gemberbier. Aan bier moet hierbij niet gedacht worden, het is een gemakkelijk te maken limonade waarbij de scherpte wordt bepaald door de hoeveelheid gemberwortel die men gebruikt. De lichtbruine, grillige gemberwortel is op de groentenafdeling te vinden. Voor het maken van gemberbier gaat er een stuk wortel van ongeveer 100 gram geschild en fijngeraspt in een kom. Met 800 gram suiker, wat citroensap, kruidnagelen en aman delessence en twee en een halve liter kokend water wordt het geroerd. Na een halve dag is de drank doortrokken met gember en kan ze gezeefd worden. Gekoeld is gemberbier een paar dagen te bewaren. Serveren met ijsblokjes. INDISCHE SOOS in huis kwam. Wij konden dan via een speciale zender de militaire berichten vol gen. Ik herinner me nog als de dag van gisteren het volgende: 'Attentie Piet, Atten tie Piet, hier heulang met bericht, kring twee luchtalarm'. Wij thuis konden dan alvast voorbereidingen treffen. Ik zie me nog zitten in de schuilkelder, met een koperen pot op mijn hoofd en een stuk karet (rubber) tussen mijn tanden. Dat karet zorgde ervoor dat je, als er een bom viel, niet je tong stukbeet. Je moest het altijd bij je hebben. Ook kregen we een soort identiteits-plaatje uitgereikt met je naam en je godsdienst erop gedrukt. Ik weet nog heel goed, dat er problemen waren om Ger. (Gereformeerd), in plaats van Prot. (Protestant), op het plaatje te krijgen! Dat was in die tijd zeer belang rijk! Ik was erg bang in de schuilloop- graaf, vooral voor het mitrailleren vanuit vliegtuigen. Na een aantal maanden werd onze school gevorderd door de militairen. Wij moesten toen naar school bij de Zusters Ursulinen, dat duurde maar drie maanden en toen was het over. In die tussentijd ben ik padvindster ge worden, met uniform, hoed en al. Ik weet nog heel goed dat ik mijn insigne voor seinen moest halen en dat Hoppie Zijlstra de volgende zin seinde: 'Zeeëendeëieren etende geneesheren'. Ik heb het insigne gehaald! Kampvuur mocht al niet meer, wij hadden een gewoon arang-vuurtje. Later kwam ik bij de L.B.D. (luchtbescher mingsdienst), gebruikte daarvoor mijn padvindersuniform, liep met een schou dertas waarin een snelverband, een fluit en een stuk rubber voor tussen de tan den... Ik voelde me zo dapper! Mijn vader kwam nog eenmaal thuis met een lang verlof, dat uiteindelijk kort bleek te zijn, omdat hij werd opgeroepen om direct terug te gaan naar het Fort. De Japanners waren op Bali geland. Mijn ouders trokken zich terug in het kantoor van mijn vader en toen ze naar buiten kwamen, zag ik dat mijn vader had ge huild. Dat heeft mij zeer aangegrepen. Van mijn moeder kreeg hij een Bijbels Dagboek cadeau. Dat is in mijn bezit. Mijn vader heeft daarin, gedurende zijn gevangenschap in Siam, met potlood zijn eigen dagboek bijgehouden. Ontroerend en zéér emotioneel voor mij. Papa ging terug naar het Fort, dat moet zo in maart 1942 zijn geweest, en in maart 1946 zag ik hem voor het eerst weer terug, toen Mama, Sjoukje, Truus en ik op een vrachtwagen, vanuit Bangkok, in Emma- dorp, Tamoeang, aankwamen. Henny Themmen-van Rosmalen Lekkere dorstlessers die niet moeilijk zijn te maken en voor variatie in het drankenaanbod zorgen zijn bijvoorbeeld tamarindesiroop en gemberbier. Indische soos Nines Voorburg, Wijkcentrum AGORA, zondag 7 sept. en 2 nov., 12.30-17.00 uur. Indische soos stichtingen WVOV en Sonnenruyter Elke vierde donderdag van de maand, aanvang 14.00 uur. U kunt zich een week van tevoren aanmelden. Inlichtingen: tel. 070 - 386 84 87. Indische soos Leidschendam Elke eerste vrijdag van de maand in de Schuitejager, Scheepswerf 18, Leidschen dam. 1 augustus van 12.30-17.00 uur. Inlichtingen: Arthur Nemmers, tel. 070 - 399 18 12. 42ste jaargang nummer 1 juli 1997 35 Bron: NHD Enkhuizen

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1997 | | pagina 35