moessQn Feest aan de Gosvo (Gouvernements Opleiding School Vak Onderwijzeressen), aan de Schoolstraat in Batavia, omstreeks 1939. vergeeld en wel, en op het papier staan de eerste regels van het boek over haar woon plaats. Het begint: Cross Creek is a bend in a country road, by land, and the flowing of Lochloosa Lake into Orange Lake, by water. I let is nog precies zo, een bocht in een landweg... Marjorie was er weg van en schreef over haar woonplaats en z'n inwo ners alsof ze er haar leven lang had ge woond. Haar verhalen zijn een puur stuk Florida dat zonder haar schrijven geruis loos zou zijn verdwenen. Ze had het land en de bewoners lief met haar hele hart en dat maakte dat ze hun taal, dialect meer, absoluut foutloos weergaf in haar verhalen, getuigend van een goed oor ervoor ook nog. Ze ging uit vissen met haar Cracker- buren en jagen op herten en beren, toen nog te vinden, alhoewel sterk uitgedund al. Ze leerde hoe een ratelslang te vangen. Ze leerde hoe ze de sinaasappelbomen tegen vorst moest beschermen, voordat ze bevroren door stnokepots uit te zetten door de hele tuin. En... ze maakte kennis met hun gerechten, gemaakt van vis uit de me ren, hertenvlees, berenvlees, eekhoorn, en laten we niet vergeten steaks van alligator staart! Marjorie schreef één kookboek (het wordt nog verkocht: Cross Creek Cookery, want ze was een begaafde kokki en boven dien gaf ze heel wat eetpartijtjes voor on der andere Ernest Hemingway en andere bekende schrijvers uit haar tijd. Waar ze in haar kookboek melkroom voorschrijft in een recept, praat ze over 'room van Dora'. Dora was haar oude Jersey melkkoe. Ze spreekt over ingeblikt ratelslangenvlees waar ze helemaal niet van hield, maar een steak van alligatorstaart is een heel ander verhaal, die is heerlijk met lever of kalfs vlees zegt ze in haar boek. En dan volgt het recept: Snij de staart in de lengte in stukjes van tien bij drie centimeter. Haal de stukjes door meel met zout en peper, vervolgens snel goudbruin bakken in boter (van Dora). Klaar. Het vlees moet of erg snel of erg langzaam bereid worden. Ie kunt er water bij doen en het sap van een citroen en dan laat je het maar sudde ren tot zacht, ongeveer tweeënhalf uur. Er is ook een recept voor kikkerbilietjes uit Orange Lake. Eerst de kikkers vangen, liefst de avond tevoren, dan de kikkerbil letjes goed wassen en besprenkelen met azijn of citroensap en dan een paar uur op ijs zetten. Weer wassen en door licht gezouten meel halen, do pen in geklopt ei en brood kruim, vervolgens bakken in boter (van Dora). Zalig, katanja. Lijkt me steengoed met warme rijst en sambal en wat lalap. Waarom had ik het nou over ouwe kokki die zo goed kon vertellen en koken? Heel eenvoudig, ze doet me denken aan Marjorie. Kokki kon haar omgeving en onze omgeving tot in de puntjes beschrijven en er over verhalen op een manier die me altijd weer naar de keuken bracht waar onder het vertellen van allerhande verha len ze me allerlei lekkernijtjes toeschoof. Marjorie deed hetzelfde, alleen ze kon schrijven en zette haar verhalen vast zodat het een stukje geschiedenis werd. Dankzij haar weten we nu heel veel over hoe het toen was hier in Florida in het algemeen en in Cross Creek in het bijzonder. Ik kan alleen maar getuigen van kokki's verhalen en kokerij, niet bepaald geschiedenis dus, maar daar moeten we het mee doen. En al was kokki geen Pullitzer Prize win ner zoals Marjorie, ze was ook een kunste nares op haar manier. En wat is tenslotte kunst? Eén van de definities van kunst zegt dat het een be kwaamheid is opgedaan door iets te bestu deren, bekwaamheid opgedaan door toe passing, of door waarneming. Beiden verstonden de kunst van vertellen èn koken, opgedaan door bestuderen, ob serveren en toepassen. Dus betoel kunst. Ik ben blij dat ik ze beiden tegen ben ge komen in m'n leven, de één in levende lijve, de ander via haar boeken en haar woonplaats. Maar ik heb nog geen larons of alligatorstaart gekookt! Die kunst versta ik niet. Jammer? Jinil Lentze Staande van links naar rechts: Ada Wenas, Lieke Benzoni, Lies Schlechter, Murtosyah, Zittend van links naar rechts (als Egyptische of Griekse danseressen): )o Piekhaar, Ina Adikoesoemah, Tine Coene en Lies Akkerman. 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1997 | | pagina 16