Oom Philip
moessQn
Pastei Galigni
Babie Tjaoe
Toemis Kool
olie
2 theelepels djinten
1 theelepel trassi
vlees van een grote kip
4 theelepels sereh
zout naar smaak
melk van een klapper (eventueel blikje)
'/2 bord rode uien
2 theelepels ketoembar
2 theelepels zwarte peper
3 theelepels laos
een stukje asem
Voor de korst:
1 pond meel
2 eetlepels roomboter
4 eieren
wat water
Doe wat verse klapper (in toko's vaak te
koop in bevroren toestand) in een pan en
laat die even koken. Doe er een half bord
fijn gesneden rode uien bij, 2 tenen knof
look, 2 theelepels ketoembar, 2 theelepels
djinten poetih, 2 theelepels zwarte peper
en 1 theelepel trassi.
Neem vervolgens het vlees van een grote
kip - hak die niet al te fijn - en laat alles
samen braden. Doe er nu bij: de sereh,
laos, asem en zout naar smaak. Als het
half gaar is, doe je er de melk van een
klapper in en laat het droog opkoken.
Voor de korst neem je 1 pond meel, 4 ei
eren, 2 eetlepels boter en water. Kneed dit
goed dooreen met zoveel water, dat je het
kunt uitrollen. Rol het zo dun mogelijk,
snij er ronde schijfjes van, doe het vulsel
erin met een stukje hard gekookt ei, vouw
het dicht en braad het in olie en wat
roomboter.
lombok
trassi
kool
garnalen
uien
zout
eieren
santen
Neem 1 eetlepel gesneden lombok en 3
eetlepels fijn gesneden rode uien. Braad
dit in 2 eetlepels olie gaar. Doe er vervol
gens 1 theelepel rauwe trassi bij, aange
lengd met wat water. Neem nu een bord
vol fijn gesneden kool, braad die even op,
doe er wat water en 2 theelepels zout bij,
2 eetlepels verse garnalen, en een '/4 blok
santen. Laat het koken tot het droog is.
1 fles witte wijn en 1 liter goed bier
samen koken. Besla vervolgens
8 eieren en voeg die er bij met wat
nootmuskaat en suiker naar smaak.
Hoe ontstond de naam Oom Philip?
Oom Philip was een liefhebber van een
goed glas wijn, van vele glazen goede
wijn. Dit tot ergenis van de gastvrouw,
die haar kostbare wijnvoorraad schie
lijk zag slinken als oom Philip op
bezoek was. Ze kwam op het idee een
cocktail te mixen uit witte wijn, bier en
eieren. Deze cocktail anno 1890 bleek
een stevig drankje overigens, want oom
Philip sliep er vlugger op dan op zijn
geliefde wijn!
Er hangt een Indisch kookboek aan de
muur
De basis - knoflook, uien - is niet duur
Kies groenten, vlees, garnaal of vis
Voor iedere beurs, een zaal'ge dis!
1 pond varkensvlees
4 tenen knoflook
laksa
zout
verse bieslook
2 eetlepels rode ui
djahe
peper
ketjap manis
peultjes
Het in dobbelsteentjes gesneden varkens
vlees braad je bruin. Vervolgens neem je
de eetlepels rode ui, knoflook en een stuk
je djahe. Maak de kruiden fijn en braad ze
met de ui in een scheutje olie. Doe er lak
sa bij met wat warm water, daarna het var
kensvlees, wat peper, zout, soja, peultjes,
bieslook en laat het koken tot het gebon
den is.
38
knoflook