Oom Philip moessQn Pastei Galigni Babie Tjaoe Toemis Kool olie 2 theelepels djinten 1 theelepel trassi vlees van een grote kip 4 theelepels sereh zout naar smaak melk van een klapper (eventueel blikje) '/2 bord rode uien 2 theelepels ketoembar 2 theelepels zwarte peper 3 theelepels laos een stukje asem Voor de korst: 1 pond meel 2 eetlepels roomboter 4 eieren wat water Doe wat verse klapper (in toko's vaak te koop in bevroren toestand) in een pan en laat die even koken. Doe er een half bord fijn gesneden rode uien bij, 2 tenen knof look, 2 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten poetih, 2 theelepels zwarte peper en 1 theelepel trassi. Neem vervolgens het vlees van een grote kip - hak die niet al te fijn - en laat alles samen braden. Doe er nu bij: de sereh, laos, asem en zout naar smaak. Als het half gaar is, doe je er de melk van een klapper in en laat het droog opkoken. Voor de korst neem je 1 pond meel, 4 ei eren, 2 eetlepels boter en water. Kneed dit goed dooreen met zoveel water, dat je het kunt uitrollen. Rol het zo dun mogelijk, snij er ronde schijfjes van, doe het vulsel erin met een stukje hard gekookt ei, vouw het dicht en braad het in olie en wat roomboter. lombok trassi kool garnalen uien zout eieren santen Neem 1 eetlepel gesneden lombok en 3 eetlepels fijn gesneden rode uien. Braad dit in 2 eetlepels olie gaar. Doe er vervol gens 1 theelepel rauwe trassi bij, aange lengd met wat water. Neem nu een bord vol fijn gesneden kool, braad die even op, doe er wat water en 2 theelepels zout bij, 2 eetlepels verse garnalen, en een '/4 blok santen. Laat het koken tot het droog is. 1 fles witte wijn en 1 liter goed bier samen koken. Besla vervolgens 8 eieren en voeg die er bij met wat nootmuskaat en suiker naar smaak. Hoe ontstond de naam Oom Philip? Oom Philip was een liefhebber van een goed glas wijn, van vele glazen goede wijn. Dit tot ergenis van de gastvrouw, die haar kostbare wijnvoorraad schie lijk zag slinken als oom Philip op bezoek was. Ze kwam op het idee een cocktail te mixen uit witte wijn, bier en eieren. Deze cocktail anno 1890 bleek een stevig drankje overigens, want oom Philip sliep er vlugger op dan op zijn geliefde wijn! Er hangt een Indisch kookboek aan de muur De basis - knoflook, uien - is niet duur Kies groenten, vlees, garnaal of vis Voor iedere beurs, een zaal'ge dis! 1 pond varkensvlees 4 tenen knoflook laksa zout verse bieslook 2 eetlepels rode ui djahe peper ketjap manis peultjes Het in dobbelsteentjes gesneden varkens vlees braad je bruin. Vervolgens neem je de eetlepels rode ui, knoflook en een stuk je djahe. Maak de kruiden fijn en braad ze met de ui in een scheutje olie. Doe er lak sa bij met wat warm water, daarna het var kensvlees, wat peper, zout, soja, peultjes, bieslook en laat het koken tot het gebon den is. 38 knoflook

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1997 | | pagina 37