moessQn POT Zoals kokki het maakte in tempo doeloe O^OEL TER0^ Giro 6685 Opbergmappen Ingemaakte kemboong Onze reserverekening voor moeilijke dagen! Moesson wil geen subsidie. Het wil voortbestaan alleen als u dat wilt. Met uw steun poekoelen wij teroes! Hieronder laten wij onder hartelijke dankzegging aan alle schenkers, de verantwoording volgen van de giften die zijn binnengekomen op de reserverekening van Moesson. November 1997 Grace Anderes 5,-; A.H. Blocks 10,-; W. Boverhof 50,-; Mej. A.M. Burg 120,-; J.Ph. Buschkens 161,35; f.H.P. v. Diggelen 25,-; Grohe Felix 5,-; M.M. Gaudreau 15,-; Th.H. de Groot-Okkerse 25,50; M.C. van Hasselt 100,-; O.E. Herrebrugh 50,-; A.A. Hoogendoorn 50,-; mevr. Lang 20,-; M.M. Meeng ƒ100,-; NN 100,-; mej. A.H. Overdijkink 25,-; C.H.E. Visscher 50,-. Totaal in december 1997 946,05. Voeg alle Moessons van een jaar bij elkaar d.m.v. onze handige opbergmappen. Indien u 27,50 overmaakt op giro 6685 t.n.v. Moesson te Amersfoort, onder vermelding van opbergmap, krijgt u een exemplaar thuisgestuurd. Men neemt: 100 kemboongs (of 50 moten kakap), 125 kleine of 75 groote lomboks, 1 lood zwarte peper, 2 lood en 5 wichtjes ketoembar, 5 wichtjes djinten poetih, 2 lood en 5 wichtjes inlandsche mosterd, 1 ons gember, 15 stuks van een vingerlengte koenjit, 2 ons witte uien, 1 ons en 2 lood roode uien, 10 ons tamarinde. De kemboong of de in mooten gesneden kakap moeten eerst schoongewassen worden, vervolgens een weinig gedroogd zodat het water waarmede ze gewas- schen zijn geheel opgedroogd is. Dan legt men ze twee dagen en twee nachten in zout en keert ze van tijd tot tijd om. Daarna droogt men ze weder drie dagen in de zon en zorgt vooral dat er geen vliegen bij komen. Alle bovengenoemde specerijen worden fijngemaakt en behalve de lombok even in azijn geweekt om het fijnwrijven te vergemakkelijken. Bij elke soort (ingrediënt) doet men 2 theelepeltjes grof Javaansche zout, behalve bij de mosterd. Dan neemt men 10 ons tamarinde, vermengt dit met zooveel azijn dat men dikke deelen hiervan door een zeef kan laten lopen en vermengt deze dikke tamarinde dan met de fijnge maakte kruiden. Wasch de vischjes in wat azijn af en doe dan wat van de kruiden in een pot, besmeer elke visch er mede en leg ze een voor een in de pot. Als de vischjes in de pot zijn strooi dan weer 1 groote eetlepel vol fijnzout er bovenop en mochten er kruiden over zijn, doe die dan boven op het zout. Men gebruikt 6 wijnfles- schen azijn om de kruiden en de ta marinde te weken en mocht er dan nog wat azijn over zijn doe die dan nog in de pot en sluit haar daarna goed dicht. Na een zestal dagen kan men het gerecht eten. Als men de vischjes eten wil braadt men ze met klapperolie, daarna ook de kruiden. Leg eerst de vischjes in de schotel en de kruiden er bovenop. Men kan deze vischjes geruimen tijd bewaren. Hetzelfde recept maar dan in hoeveelheden die beter op ons smalle aanrecht passen: 10 makrelen (of wijtings), 10 grote lomboks, 1 theelepel zwarte peper, 4 theelepels ketoembar, 1 theelepel djinten, 3 theelepels mosterd, 2 theelepels gember, 2 eetlepels koenjit, (2 vingerkootjes koenjitknol), 5 grote rode uien, 5 teentjes knoflook, thee kopje dik asemwater en verder 1 fles azijn, meer dan voldoende voor deze hoeveelheid vis. 42ste jaargang nummer 8 februari 1998 35 uünMt

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 35