m I Indische ontbijtkoek Het hele jaar verse sambal ^e/amat 1 V Tekst: Mevrouw H. Schönherr Ingrediënten: 250 gram 250 gram 170 gram 3 1/2 1 1/2 1/2 eieren (4 stuks, nummer 3) bruine basterdsuiker bloem (maat(theelepels gemalen kaneel (maat)theelepel gemalen kruidnagel (maat)theelepel gemalen nootmuskaat (maat)theelepel gemalen gardemon (maat(theelepel bakpoeder (maat)theelepel zout 'Krom of recht, als ze maar vers zijn', was het antwoord van mijn man en de kistjes werden weer in de auto gela den. Een gedeelte werd goed gewassen en afgedroogd, dan ontdaan van de steeltjes, want daar begint het rottings proces. In diepvrieszakken gingen ze de diepvrieskist in. Deze voorraad is gemakkelijk voor het bereiden van gerechten met gesneden lombok. Het tweede gedeelte werd gemalen en in plastic bakjes ingevroren. De moeilijkheid was om zoveel uit het bakje te hakken dat nodig is voor een bepaald gerecht. Toen ik op een dag mijn keukenkast aan het bongkar was, kwam ik een bakje tegen om ijsblokjes in te maken en De dooiers scheiden van de eiwitten. De suiker met een beetje water iets vloeibaar maken. Dooiers en suiker schuimig kloppen (met de mixer ongeveer 5 a 6 minuten). Kruiden er voorzichtig goed doorscheppen. Bloem met zout en bakpoeder bij het beslag zeven en goed vermengen (met de mixer). Eiwitten met wat suiker stijf kloppen en door het beslag spatelen. In een cakevorm van ongeveer 28 centimeter bakken op 160 graden in een niet-voor verwarmde oven, op richel 1, in circa 55 minuten (thermostaatstand 3 a 4 in gasoven, richel 2). De koek is gaar als een saté-stokje er in wordt gestoken en er droog uit komt. Tekst: Tineke Trebert Augustus en september zijn de maanden om lombok in te slaan en dat deed mijn man dan ook altijd. Kilo's...! 'Ze zijn wel krom/ zei de groenteman altijd. toen ik op het punt stond ze weg te gooien, kreeg ik een helder idee. Ik gebruik ze nu om gemalen lombok in in te vriezen en als ik wat nodig heb, wip ik gewoon één of meer blokjes in de tjobelc. Geen gehak, gespetter en geknoei meer, nog niet gesproken over de ergernis van een spetter in je oog! Hoewel ik nu niet meer zo veel lombok nodig heb, doe ik het nog steeds op deze manier en ik heb er veel plezier van. Altijd verse sambal en pedis! Ook gewone, lage plas tic bakjes zijn geschikt voor het vullen en dan met een mes vierkantjes insnijden. =gc uiait 1 V m

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 18