m
I
Indische
ontbijtkoek
Het hele jaar verse
sambal
^e/amat
1
V
Tekst: Mevrouw H. Schönherr
Ingrediënten:
250 gram
250 gram
170 gram
3
1/2
1 1/2
1/2
eieren (4 stuks, nummer 3)
bruine basterdsuiker
bloem
(maat(theelepels gemalen kaneel
(maat)theelepel gemalen kruidnagel
(maat)theelepel gemalen nootmuskaat
(maat)theelepel gemalen gardemon
(maat(theelepel bakpoeder
(maat)theelepel zout
'Krom of recht, als ze maar vers zijn', was het antwoord
van mijn man en de kistjes werden weer in de auto gela
den. Een gedeelte werd goed gewassen en afgedroogd, dan
ontdaan van de steeltjes, want daar begint het rottings
proces. In diepvrieszakken gingen ze de diepvrieskist in.
Deze voorraad is gemakkelijk voor het bereiden van
gerechten met gesneden lombok. Het tweede gedeelte werd
gemalen en in plastic bakjes ingevroren.
De moeilijkheid was om zoveel uit het bakje te hakken
dat nodig is voor een bepaald gerecht.
Toen ik op een dag mijn keukenkast aan het bongkar was,
kwam ik een bakje tegen om ijsblokjes in te maken en
De dooiers scheiden van de eiwitten. De suiker met een
beetje water iets vloeibaar maken. Dooiers en suiker
schuimig kloppen (met de mixer ongeveer 5 a 6 minuten).
Kruiden er voorzichtig goed doorscheppen. Bloem met
zout en bakpoeder bij het beslag zeven en goed vermengen
(met de mixer). Eiwitten met wat suiker stijf kloppen en
door het beslag spatelen.
In een cakevorm van ongeveer 28 centimeter bakken op
160 graden in een niet-voor verwarmde oven, op richel 1,
in circa 55 minuten (thermostaatstand 3 a 4 in gasoven,
richel 2). De koek is gaar als een saté-stokje er in wordt
gestoken en er droog uit komt.
Tekst: Tineke Trebert
Augustus en september zijn de maanden om lombok in te
slaan en dat deed mijn man dan ook altijd. Kilo's...!
'Ze zijn wel krom/ zei de groenteman altijd.
toen ik op het punt stond ze weg te gooien, kreeg ik een
helder idee. Ik gebruik ze nu om gemalen lombok in in te
vriezen en als ik wat nodig heb, wip ik gewoon één of
meer blokjes in de tjobelc. Geen gehak, gespetter en
geknoei meer, nog niet gesproken over de ergernis van een
spetter in je oog!
Hoewel ik nu niet meer zo veel lombok nodig heb, doe ik
het nog steeds op deze manier en ik heb er veel plezier
van. Altijd verse sambal en pedis! Ook gewone, lage plas
tic bakjes zijn geschikt voor het vullen en dan met een
mes vierkantjes insnijden.
=gc
uiait
1
V
m