re vermeldde dat hij Maleis sprak, werd Kemp in 1970 door de Holland Ameri- ka-lijn uitgezonden naar Indonesië om les te geven. Een wens ging in vervul ling. Na zijn driejarig verblijf als militair eind jaren veertig, had Klaas altijd al teruggewild. Zijn liefde beperkte zich niet alleen tot Indonesië. Op de hotel school ontmoette hij een Indonesische dame die Engelse les gaf. Ze trouwden en kregen twee zoons. Kemp: 'Mijn oudste zoon zit op de ho telschool in Den Haag. Hij heeft hier de tweede helft van vorig jaar stage ge lopen. Het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan lean. Mijn jongste zoon studeert technische natuurkunde in Delft. Ook in Nederland dus. Met een Nederlands diploma kont je nu een maal verder dan met een Indonesische opleiding. Nog steeds. Buitenlandse universiteiten hebben nu ook toestem ming om in Indonesië opleidingen te starten. Alles in een poging om een be ter resultaat te krijgen en de kwaliteit te verhogen.' Ook bij Klaas staat kwaliteit hoog in het vaandel. Het interieur van Memories ademt een warme sfeer en de menge ling van antiquiteiten uit Oost en West verhogen de ambiance. Balisch hout snijwerk is afgewisseld met originele antieke landkaarten. Een grote, koperen scheepsbel die eens toebehoorde aan de KPN, wedijvert in schoonheid met een idyllisch wandkleed. De Indonesische serveersters zijn verpakt in traditioneel Hollandse klederdracht (van gordijn stof, bekent Kemp) compleet met witte, geborduurde mutsen. Alles is gedaan om de memories aan Nederland zo echt mogelijk te doen lijken. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk het eten. Kemp: 'Een van de moeilijkste gerech ten was hachee. Daar ben ik tweeën half jaar mee bezig geweest voordat de keuken de juiste smaak te pakken had. Dat betekent experimenteren, proeven en nog eens experimenteren. Als ik uiteindelijk het juiste recept heb, dan leg ik de koks uit hoe ze het gerecht moeten bereiden. Een voor Nederlandse begrippen tijdrovende aangelegenheid, want het hele proces voltrekt zich in oosters tempo; pelan-pelan. Daarna moeten ze vijf keer de perfecte smaak afleveren. Dan pas komt het op het vaste menu. Gaat het echter de vierde keer fout, dan mogen ze weer vooraan beginnen. Want als we honderd of hon derdvijftig gasten hebben, moet ilc er ri zeker van zijn dat alles soepel en met perfecte kwaliteit wordt geserveerd.' Kroketten zijn ook een geliefd artikel. Klaas maakte ze zelf, maar dat was geen succes. De gasten wilden een 'kroketje uit de muur'; een memory aan de tijd dat men studeerde aan de Erasmus- universiteit en even op de fiets sprong om 'een kroketje te gaan trekken'. Kemp is ervoor naar een fabrikant in Zuid-Holland getogen om die kroketten te pakken te krijgen. Nu is het een van de succesnummers, net als de bal gehakt. Kemp: 'Die bal gehakt heeft genoeg problemen opgeleverd. Ik wilde een bal Nederland naar boven en de emoties bleken niet meer te stuiten. Kemp: 'In 1974 maakte ik voor het eerst hutspot met klapstuk. Dat was in Kartika Plaza waar Heineken zich als bierbrouwer presenteerde. Bij deze gele genheid heb ik voor 350 gasten haring, hutspot en Heineken geserveerd.' De klantenkring van Memories bestaat voor 55 procent uit Indonesiërs, voor 30 procent uit Amerikanen en voor het overige uit Duitsers, Scandinaviërs en Engelsen. Nederlanders komen er nau welijks, omdat die de typisch Holland se producten door familie, vrienden of kennissen mee laten brengen. Aangezien de meeste gasten Indonesiër zijn, is de erwten soep van rundvlees gemaakt. Evenals de rookworst. Voor sommige klanten is het bezoek aan dit restaurant het ophalen van een herinnering, voor anderen een gewaagde stap in een vreemde keuken. Kemp: 'Soms bestelt er iemand heel dapper gestoofde paling. Maar als de maaltijd eenmaal is geserveerd, zie je ze sip kijken. Ze durven de vis niet in de mond te stoppen. Op zo'n moment hoeven ze van mij niet af te rekenen en mogen ze iets an ders bestellen.' De gedwongen sluiting van Memories laat Klaas Kemp niet onbewogen. Als we een paar dagen later in zijn huis in Jakarta Selatan opnieuw dit onderwerp aanroe ren, wordt hij even stil. De hond Bolle voelt de weemoed van zijn baas en legt zijn kop op de hand van Klaas. In de verte zweeft het klagende geluid van een minaret over de zinderende daken. Een rusteloze ventilator wuift een ver langende koelte toe. Mensen vroegen Klaas waarom hij maar bleef lachen. 'Laughing on the outside, is crying on the inside', was zijn antwoord. Kemp: 'Toen ik afscheid nam van mijn personeel en voor de aanwezige tv- ploeg de deur moest sluiten, had ik het heel moeilijk. Ik heb een boekje ge maakt waar alle namen en adressen van mijn medewerkers in staan. Voor het geval ik ooit de kans krijg om een nieuwe Memories te openen. Twaalf personeelsleden hebben een nieuwe baan kunnen vinden. Voor de overigen gehakt zoals mijn moeder die maakte. Op een gegeven moment vroeg mijn jongste zus of ze naar Jakarta kon ko men en bij ons mocht logeren. Ik zei: Prima, maar onder voorwaarde dat je de keuken ingaat en de koks leert een bal gehakt te maken zoals moeder dat deed.' Dat eten herinneringen oproept en emoties losmaakt, blijkt uit het verhaal van een Indonesisch echtpaar. Ze stu deerden samen aan de Leidse universi teit voor kinderarts, werden verliefd op elkaar en trouwden in Nederland. In 1986 bezochten ze Memories en be stelden hutspot met klapstuk. Halver wege de maaltijd liepen bij beiden de tranen over de wangen. Ongerust informeerde Klaas wat er aan de hand was. Of het eten soms niet smaakte. Het tegendeel bleek waar. De hutspot met klapstuk haalde waardevolle her inneringen aan hun jonge jaren in 23 42ste jaargang - nummer I 0 - april I 998

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 23