Tjoemi
tjoemi
lichaam aan de onderkant het
inktblaasje weghalen.
Dit is een zacht, smal, don
ker blaasje van ongeveer
1 tot 11/2 centimeter. Niet
kapot knijpen! Dan is de
inktvis niet meer bruik-
baar. Aan de bovenkant
van de rug, aan de punt
van het doorzichtige rug
schildje trekken, waardoor
dit helemaal meekomt.
Vervolgens moeten de inkt-
visjes goed afgespoeld worden.
De inktvisjes kunnen in het geheel
of in stukjes bereid worden.
Ingrediënten:
1 pond kleine pijlinktvisjes
asemwater
boter
zout
peper
1 theelepel goela djawa of bruine suiker
1 theelepel zout
150 gram geraspte klapper
citroensap
De inktvisjes inwrijven met het asem
water, wat zout en peper. Eventueel
even in het mengsel van asemwater,
zout en peper laten marineren. In een
pan boter bruin laten worden en de
inktvisjes erin doen. In ongeveer 45
minuten op zacht vuur gaar laten sto
ven, met de deksel af en toe op een
kiertje. De kleine pijlinktvisjes krijgen
tijdens het bereiden een donkerroze
kleur.
Mijn oma leerde mijn moeder inktvis
bereiden en mijn moeder heeft het
weer aan mij geleerd. Het kostte nogal
wat moeite om een kilo niet-schoonge-
maalcte pijlinktvis te kopen.
De armpjes zijn namelijk het leideerste
gedeelte en bij de schoongemaakte
inktvis die je bijvoorbeeld op de markt
kan kopen, zijn de armpjes wegge
haald. Daarom van te voren bestellen.
Knoflook, fijngesnipperde uien, sam
bal, trasi, goela djawa of bruine suiker
en zout samen fruiten in olie, vervol
gens de kentjoer erbij doen en een
scheut citroensap. Dan de geraspte ko
kos erbij doen en steeds omscheppen.
De boontjes schoonmaken en drie
minuten in kokend water laten wellen.
De taugé schoonmaken en er in een
vergiet kokend water over gieten.
De spitskool heel fijn snijden en de
komkommer in kleine blokjes snijden.
Dan alle groenten in de pan doen en
ongeveer tien minuten omscheppend
meewarmen. De kokos niet te bruin
laten worden. Eventueel nog wat op
smaak maken met citroensap, het zout
en de goela djawa of bruine suiker.
De groenten moeten knapperig blijven.
Als gerecht erbij is oerap erg lekker.
Hier een vrij snelle en gemakkelijke
'roerbakversie'.
Ingrediënten:
2 ons sperzieboontjes
2 ons taugé
1 komkommer
1 kleine spitskool (binnenste)
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
2 theelepels sambal of 3 rode lomboks
2 theelepels kentjoer
2 theelepels trasi
Schoonmaken:
Met duim en wijsvinger het 'mondje'
(voelt stevig aan) midden tussen de
tentakels verwijderen. Dan met een
mesje de ogen eruit snijden. Uit het
Tekst: Marjolein van Asdonck
43ste jaargang - nummer 2 - augustus 1998