Tjoemi tjoemi lichaam aan de onderkant het inktblaasje weghalen. Dit is een zacht, smal, don ker blaasje van ongeveer 1 tot 11/2 centimeter. Niet kapot knijpen! Dan is de inktvis niet meer bruik- baar. Aan de bovenkant van de rug, aan de punt van het doorzichtige rug schildje trekken, waardoor dit helemaal meekomt. Vervolgens moeten de inkt- visjes goed afgespoeld worden. De inktvisjes kunnen in het geheel of in stukjes bereid worden. Ingrediënten: 1 pond kleine pijlinktvisjes asemwater boter zout peper 1 theelepel goela djawa of bruine suiker 1 theelepel zout 150 gram geraspte klapper citroensap De inktvisjes inwrijven met het asem water, wat zout en peper. Eventueel even in het mengsel van asemwater, zout en peper laten marineren. In een pan boter bruin laten worden en de inktvisjes erin doen. In ongeveer 45 minuten op zacht vuur gaar laten sto ven, met de deksel af en toe op een kiertje. De kleine pijlinktvisjes krijgen tijdens het bereiden een donkerroze kleur. Mijn oma leerde mijn moeder inktvis bereiden en mijn moeder heeft het weer aan mij geleerd. Het kostte nogal wat moeite om een kilo niet-schoonge- maalcte pijlinktvis te kopen. De armpjes zijn namelijk het leideerste gedeelte en bij de schoongemaakte inktvis die je bijvoorbeeld op de markt kan kopen, zijn de armpjes wegge haald. Daarom van te voren bestellen. Knoflook, fijngesnipperde uien, sam bal, trasi, goela djawa of bruine suiker en zout samen fruiten in olie, vervol gens de kentjoer erbij doen en een scheut citroensap. Dan de geraspte ko kos erbij doen en steeds omscheppen. De boontjes schoonmaken en drie minuten in kokend water laten wellen. De taugé schoonmaken en er in een vergiet kokend water over gieten. De spitskool heel fijn snijden en de komkommer in kleine blokjes snijden. Dan alle groenten in de pan doen en ongeveer tien minuten omscheppend meewarmen. De kokos niet te bruin laten worden. Eventueel nog wat op smaak maken met citroensap, het zout en de goela djawa of bruine suiker. De groenten moeten knapperig blijven. Als gerecht erbij is oerap erg lekker. Hier een vrij snelle en gemakkelijke 'roerbakversie'. Ingrediënten: 2 ons sperzieboontjes 2 ons taugé 1 komkommer 1 kleine spitskool (binnenste) 2 teentjes knoflook 2 sjalotjes 2 theelepels sambal of 3 rode lomboks 2 theelepels kentjoer 2 theelepels trasi Schoonmaken: Met duim en wijsvinger het 'mondje' (voelt stevig aan) midden tussen de tentakels verwijderen. Dan met een mesje de ogen eruit snijden. Uit het Tekst: Marjolein van Asdonck 43ste jaargang - nummer 2 - augustus 1998

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 17