Tahoe Kediri Sudani at /l ia ka ft! J Een klefwarme avond op een platje aan de Reiniersz Boulevard in Soerabaja. 'Mevrouw, hebt u wel eens tahoe Kediri geproefd? Nee, dan zal ik de toekang even aanroepen.' Meneer Kiesbrie, een Indo-europeaan waar we bij inwoon den, stond op en riep een juist passe rende venter aan: 'Hé Mas, mari sini!' De verkoper kwam met zijn pikoelan met anglo, wadjans, potjes en panne tjes het erf op gelopen. 'Empat tahoe Kediri,' bestelde meneer Kiesbrie. De verkoper ging ijverig aan het werk. In een oogwenk had hij van de hoog- opgetaste manden van zijn pikoelan een keuken gemaakt en was hij het vuur in de anglo aan het kipassen. Even later kregen wc een bordje opge schept; een beetje rijst, blokjes gebak ken tahoe, taugé, prei, peterselie, gebakken uien en een royale schep ketjapsaus eroverheen. Het rook heer lijk en smaakte geweldig, maar het was ontzettend heet! 'En,' zei meneer Kiesbrie, 'hoe vindt u het mevrouw?' 'Heerlijk, maar wel pedis!' 'Jongens, hoe vinden jullie het?' Mijn tong stond in brand en ik proefde de rawit tot achter in mijn mond. 'Lekker, erg lekker maar mag ik een beetje lceti- moen...' We zaten op ons terras van een heerlijke zomeravond te genieten. 'Pien, zal ik eens tahoe Kediri maken, ik heb het tijdens de oorlog twee keer gegeten in Soerabaja. Het is gebakken tahoe met taugé en een ketjapsaus, erg lekker maar wel heet!' 'Hè ja Hans, ik ben dol op tahoegerech- ten, maar maak het niet te heet hoor!' Het bakken van de uitgelekte, licht gezouten tahoeblokjes in een grote wadjan met hete olie was het meeste werk. Licht geelbruin, niet te droog, Maar verder? Die saus in Soerabaja was veel...? Juist, droger en frisser! Hoe krijg je saus nu droger? Ik haalde mijn wijnproefmemorie erbij... Natuurlijk, zuur erbij! Ik pakte een djeroek nipis en voegde beetje bij beet je het sap erbij, nog wat water. Ja, ja, dat is het, dat is de smaak! Nu de schaal opmaken; over de tahoe een laag nauwelijks gekookte taugé, laagje fijngesneden prei en peterselie, gebak ken uitjes en dan de hete ketjapsaus erover. herinnerde ik me. Nu de saus maken; een rood uitje, een teentje knoflook, lomboks, allemaal fijn gesneden, frui ten met flink wat trassi. Rawit durfde ik niet, dat zouden mijn kinderen nooit eten. Blussen met sojasaus, een flinke scheut ketjap manis, wat water. Even proeven, mmm..., te klef en te zoet. Wit moet er nu bij? Ik groef diep in mijn herinnering en kwam eerst heet, heet en nog eens heet tegen. Mijn familie vond het heerlijk. Het werd een van onze vaste gerechten bij de rijst. En nu de kinderen volwassen en uit huis zijn, vragen ze nog steeds: 'Hé papa, wanneer maak je weer eens tahoe Kediri?' uidinaiz Tekst: Hans van Hell E

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1998 | | pagina 18