M
r
A M
Drie so ja-recepten van
'plantersvrouw' Harryet Marsman
"I
-"b
iéppi
HLÊ K
,Öv
ï#$l
a-j*
Macaroni- of
spaghettisaus
Tahoe-schoteltje
Bruine bonen schotel
met sojakorrels of -
brokjes
B
<3w
MJBm
Her
riociigcllieclen:
1 kopje sojabrokken (hamsmaak)
100 gram gehakt (half om half)
1 busje tomatenpuree (150 gram)
1 groene paprika of
4a 5 groene pepers
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
1 bouillontablet
zout, zoet en zuur naar smaak
Bereiding:
De brokjes met hamsmaak voor het
gebruik eerst twintig minuten
zachtjes koken in ruim water.
Gesnipperde ui, knoflook en papri
ka fruiten in een lepel margarine tot
lajoe (geflenst). Voeg hierbij het
vocht waarin de brokjes ham zijn
gekookt. Even laten sudderen, dan
tomatenpuree, bouillontablet, het
gehakt en de sojabrokjes er bij en
zoveel water tot het een smeuïge
massa wordt. Afmaken op smaak.
Serveren bij macaroni of spaghetti
die op de gewone manier gekookt
is. Een beetje geraspte kaas erbij is
erg lekker.
Snij een tahoe-blok in dobbelsteen
tjes en kook deze in een weinig
water, waaraan iets zout en een
lepel ketjap is toegevoegd. Zijn de
kussentjes gaar; uit de pan over
doen op een schaal. Het vocht
bewaren, dit heeft u nodig voor de
saus.
Fruit in een lepel margarine, twee
volle lepels grof gesneden ui, idem
groene paprika (of groene lombok),
twee a drie in stukjes gesneden
tomaten, liefst niet te rijp en twee
teentjes gesnipperde knoflook.
Laat dit even sudderen en doe er
het tahoe-vocht bij. Een lepeltje vet-
sin verhoogt de smaak. Verder
afmaken met zout-suiker-citroen-
sap.
De saus moet zacht zoet-zuur zijn.
Dan de saus over de tahoe-blokjes.
Eenvoudig, voedzaam en erg lekker!
enoaigd
llieclei
1 potje kant en klare bruine bonen
50 gram sojakorrels of -brokjes
100 gram varkensvlees
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1blaadje laurier
snufje gemalen kruidnagelen
1 of 2 gesnipperde rode lomboks of
sambal
bouillontablet
zout, peper, azijn en suiker naar
smaak
Bereiding':
Sojakorrels weken. Gebruikt u de
grotere brokken deze eerst twintig
minuten zachtjes koken.
Voor dit gerecht geen hamsmaak
nemen.
Het vlees in kleine blokjes snijden
en met de sojakorrels, de gesnipper
de ui, knoflook, paprika en de
blaadjes laurier smoren in een lepel
margarine. Is het vlees gaar, de
bruine bonen er door doen en een
flinke scheut water. Ook dit gerecht
moet lekker smeuïg zijn. Voor bij
een bordje rijst of bij de kentangs.
Laurier en kruidnagel mogen iets
overheersen.
de recepten verschenen eerder in Tong Tongjuli 1974 en juni 1976
44 ste jaargang - nummer 3 - september 1999