M r A M Drie so ja-recepten van 'plantersvrouw' Harryet Marsman "I -"b iéppi HLÊ K ,Öv ï#$l a-j* Macaroni- of spaghettisaus Tahoe-schoteltje Bruine bonen schotel met sojakorrels of - brokjes B <3w MJBm Her riociigcllieclen: 1 kopje sojabrokken (hamsmaak) 100 gram gehakt (half om half) 1 busje tomatenpuree (150 gram) 1 groene paprika of 4a 5 groene pepers 1 middelgrote ui 2 teentjes knoflook 1 bouillontablet zout, zoet en zuur naar smaak Bereiding: De brokjes met hamsmaak voor het gebruik eerst twintig minuten zachtjes koken in ruim water. Gesnipperde ui, knoflook en papri ka fruiten in een lepel margarine tot lajoe (geflenst). Voeg hierbij het vocht waarin de brokjes ham zijn gekookt. Even laten sudderen, dan tomatenpuree, bouillontablet, het gehakt en de sojabrokjes er bij en zoveel water tot het een smeuïge massa wordt. Afmaken op smaak. Serveren bij macaroni of spaghetti die op de gewone manier gekookt is. Een beetje geraspte kaas erbij is erg lekker. Snij een tahoe-blok in dobbelsteen tjes en kook deze in een weinig water, waaraan iets zout en een lepel ketjap is toegevoegd. Zijn de kussentjes gaar; uit de pan over doen op een schaal. Het vocht bewaren, dit heeft u nodig voor de saus. Fruit in een lepel margarine, twee volle lepels grof gesneden ui, idem groene paprika (of groene lombok), twee a drie in stukjes gesneden tomaten, liefst niet te rijp en twee teentjes gesnipperde knoflook. Laat dit even sudderen en doe er het tahoe-vocht bij. Een lepeltje vet- sin verhoogt de smaak. Verder afmaken met zout-suiker-citroen- sap. De saus moet zacht zoet-zuur zijn. Dan de saus over de tahoe-blokjes. Eenvoudig, voedzaam en erg lekker! enoaigd llieclei 1 potje kant en klare bruine bonen 50 gram sojakorrels of -brokjes 100 gram varkensvlees 1 kleine ui 2 teentjes knoflook 1blaadje laurier snufje gemalen kruidnagelen 1 of 2 gesnipperde rode lomboks of sambal bouillontablet zout, peper, azijn en suiker naar smaak Bereiding': Sojakorrels weken. Gebruikt u de grotere brokken deze eerst twintig minuten zachtjes koken. Voor dit gerecht geen hamsmaak nemen. Het vlees in kleine blokjes snijden en met de sojakorrels, de gesnipper de ui, knoflook, paprika en de blaadjes laurier smoren in een lepel margarine. Is het vlees gaar, de bruine bonen er door doen en een flinke scheut water. Ook dit gerecht moet lekker smeuïg zijn. Voor bij een bordje rijst of bij de kentangs. Laurier en kruidnagel mogen iets overheersen. de recepten verschenen eerder in Tong Tongjuli 1974 en juni 1976 44 ste jaargang - nummer 3 - september 1999

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1999 | | pagina 33