uimair
Sajoer Kari, Sajoer Tïaotjo Boontjes,
voor zes personen voor zes personen
3 eetlepels olie
1 daoen salam
1 stengel sereh (gekneusd)
750 cc bouillon
200 gram dobbelsteentjes gekookt rundvlees
200 gram aardappels in dobbelsteentjes
150 gram wortel, 1x3 cm
100 gram boontjes, in stukjes van 2 cm
100 gram kool, in stukjes van 1 cm
750 cc santen
50 gram soe-oen, in stukjes van 10 cm
Oeleken:
8 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 theelepel peperkorrels
3 kemirienoten
2 cm koenjit
1 theelepel ketoembar
1 cm lengkuas (soort gemberwortel)
1 theelepel zout
3 eetlepels olie
1 eetlepel taotjo
Bereiding':
Verhit de olie en fruit hierin zachtjes de fijnge
maakte kruiden en doe daarna de serehstengel
en het salamblad erbij. Roeren totdat de geur
vrijkomt en dan de bouillon toevoegen. Als het
kookt, achtereenvolgens vlees, aardappels, wor
tel, boontjes en kool er bij doen. Als het half
gaar is, de santen toevoegen en verder laten
koken tot alles gaar is, dan de soe-oen in de
pan en nog even roeren. Klaar.
5 rode pepers, in schuine stukjes gesneden
1 serehstengel (gekneusd)
2 blaadjes djeroek poeroet
5 gekookte kippenmaagjes, in stukjes gesneden
350 gram boontjes, schuin gesneden stukjes
van 1/2 cm
een liter santen
2 tomaten, in partjes gesneden
Oeleken:
5 rode pepers
8 sjalotjes
2 tenen knoflook
2 cm djahe
2 cm koenjit
1 cm lengkuas (soort gemberwortel)
1 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
Bereiding:
Verhit de olie, en fruit zachtjes de ge-oelekte
kruiden. Dan de taotjo, de pepers, de sereh
stengel en de djeroekblaadjes toevoegen.
Verder fruiten totdat de geur vrijkomt, vervol
gens de kippenmaagjes mee fruiten.
Voeg dan de boontjes toe, tot ze half gaar zijn,
dan de santen erbij doen. Als het geheel kookt
de partjes tomaat erbij doen. Als alles gaar is,
het gerecht opdienen.
44 ste jaargang - nummer 5 - november 1999
Benodigdheden: Benodigdliede
ajaar-wiajaer