iban Pecel
iengf-Kob
Babat
moessQn
Tekst: Peter Leidelmeijer
Is een specialiteit uit de Surahayaanse regio
nen, het wordt hereid van een bijzondere
soort vis - de ihan lili - een vissoort die dol is
op menselijke fecaliën. Zelf heb ik die ik an bh
nooit gegeten, maar volgens de overlevering
moet die bijzonder smaken. Dit gerecht is
heet scherp van smaak en wordt als een sam
bal gegeten, dus met andere woorden - het
wordt in kleine hoeveelheden gegeten. Dit
gerecht dient volgens goed oud Indisch
gebruik, gegeten en gecombineerd te worden
met: Sayur bayem (sayur menir)
Perkedel jagung
De Indische keuken kent vele combinaties van
gerechten die bij elkaar horen te worden geserveerd.
De sayur heeft een verkoelende werking. Aangezien
we in Nederland deze vissoort niet hebben, zullen
we de pecel een garnituurnaam voor verschillen
de soorten gerechten, met kencur als essentiële
ingrediënt) bereiden met gestoomde makreel.
Benodigdheden:
Op basis van 1 gestoomde makreel. Het vlees afha-
len, denk aan de graatjes.
3 tenen knoflook fijn snipperen
9 rode lomboks in fijne ringen snijden
8 kemiris poffen in een kleine koekepan zonder olie
circa 2 l/2 cm lengte verse kencur
trassi
1 eetlepel asam
rietsuiker
blokje goudbouillon
dikke santen, circa 2 dl.
pisangblad
daon kemangi (heden bijna overal te koop)
cocktailprikkers
Bereiding:
Knoflook, kemiri, kencur, trassi, lomboks, asam,
suiker, goudbouillon uleken (fijnwrijven) in de ule-
kan.
De dikke santen aan de kook brengen (niet doorko
ken), van het vuur halen, vermengen met de
bumbu, de vis bijvoegen en laten afkoelen.
Vervolgens het geheel inpakken in het pisangblad
(met wat daon kemangi) en daarna in de oven in
een vuurvaste schaal, bakken (160H, ca. 30 minu
ten).
Dit is een koek, die zijn oorsprong heeft in Oost-
Java. Volgens de overlevering is er een plaatsje dat
Babat heet, daarvandaan de naam. Dus Wieng-koh
uit Babat. Daarna zijn er varianten van deze koek
gekomen. Het is een vrij eenvoudige koek om te
maken, maar daarom juist lekker!
Benodigdheden:
3 dl ketanmeel
2 V? dl kokosmeel
1 V2 dl santen
1 1A dl suiker
2 eieren
2 zakjes vanillesuiker
snuifje zout
Bereic ling:
Vermeng de ketanmeel, kokosmeel, suiker, vanille
suiker en zout, voeg vervolgens de eieren en santen
toe, goed roeren met een mixer. Beslag is nu gereed.
Beboter een vuurvaste glazen schaal van 251 x 17b x
6h (cm) en doe het beslag hierin. De oven voorver
warmen en afbakken in circa een uur, op 160° of
stand 4.
10