C
a
I
l
T
SamLal gforeng)
LaLi tauco lomLoL
en taLoe
SamLal goreng tempeli/
Dagfingf sapi tasali nat)
y
Rij dit gerecht - afkomstig uit de culinaire familiedossiers -
worden de ingrediënten niet ge-oelekt. Bereidingstechniek
is roerbaktechniek. Het is een snelle bakmethode en op
groot vuur (gas). Daarom is het van belang - dit geldt
trouwens voor alle roerbaktechniekgerechten - dat de
ingrediënten klaargezet worden en gelijkmatig gesneden
zijn. Door deze bereidingstechniek krijgt het gerecht een
unieke aroma - een wadjanaroma.
Dat de Indische keuken een (meng)keuken is, die zich
makkelijk aanpast aan de keuken van verschillende cultu
ren, herken je direct aan de uiteenlopende ingrediënten
die erin verwerkt worden, zoals soe'oen en de methode
van bereiding (Chinees).
Benodigd li eden
400 gram bieflappen opkoken en in kleine stukjes snijden
(2 x 1 cm)De bouillon bewaren
3/4 blok tempeh en brunoise (2 x 1 cm) snijden en fritu
ren in olie
Dit gerecht is eveneens afkomstig uit de culinaire familie
dossiers. Bereidingstechniek is roerbaktechniek. Zorg dat
de ingrediënten fijn gesneden, maar vooral ook gelijkmatig
gesneden en uiteraard klaar liggen. In dit gerecht herken je
ook een (meng) keuken van verschillende culturen: tauco,
varkenslappen, tahoe en de kooktechniek (Chinees)
Benodigdheden
400 gram speklappen, voorkoken en daarna in Heine par
tjes (2x1 cm) snijden
3 sjalotjes heel fijn snijden
2 tenen knoflook heel fijn snipperen
4 schijfjes verse laos
2 verse daon salam
4 rode lomboks (tjabai merah) schuin afsnijden
ketjap manis (kaH tiga en conimex)
soe'oen knippen
goudbouillon
Bereiding
Gebruik de restolie waarin de tempeh is gefrituurd, door
het kookproces en de afgifte van een bepaalde stof van de
tempeh, ontstaat een ander soort olie, genaamd minjak
djelanta djelanta olie)De bereiding van het gerecht
met deze restolie geeft een extra dimensie aan het gerecht.
Oppassen: alle handelingen dienen snel te gebeuren! De
knoflook eerst lichtbruin bakken, daarna de sjalotjes, lom
boks, laos en salam in de olie fruiten. Het vlees en de tem
peh bijvoegen en roeren, daarna goudbouillon en soe'oen
toevoegen. Het gerecht op smaak brengen met de ketjaps.
Verhouding van de merken ketjaps is: meer kaki tiga dan
conimex (een eetlepel conimex), de ketjap moet je aan de
rand van de wadjan gieten. Daarna afblussen met het
bouillonvocht, de gaspit uitdraaien en eventueel het geheel
nog op smaak brengen.
1 blok verse tahoe in schijven van 1 cm dikte snijden, goed
laten uitlekken, daarna en brunoise (lxl cm) snijden,
frituren in olie
rietsuiker (goela)
circa 50 gram margarine (mentega)
Bereiding'
De knoflook eerst lichtbruin laten worden, sjalotjes en
daarna de gekookte en in partjes gesneden speHappen in
de margarine bakken, even goed doorbakken en vervol
gens afblussen met de in azijn gedrenkte lomboks, de
daon djeroek peroet en de gefrituurde tahoe bijvoegen.
Het gerecht op smaak brengen met de tauco, ketjap, riet
suiker en eventueel goudbouillon.
10
2 siong bawang poetih (tenen knoflook) heel fijn snippe
ren
4 tjabai merah (rode lomboks) schuin afsnijden, wegzetten
met azijn en rietsuiker
4 tjabai idjo (groene lomboks) schuin afsnijden, wegzetten
met azijn en rietsuiker
4 verse daon djeroek peroet
2 el's tauco. Dit is een zoutig product: opgepast!
goudbouillon
ketjap manis
azijn tjoeka, de soort waarin caramel is verwerkt)
moessQn
yf
vt