C a I l T SamLal gforeng) LaLi tauco lomLoL en taLoe SamLal goreng tempeli/ Dagfingf sapi tasali nat) y Rij dit gerecht - afkomstig uit de culinaire familiedossiers - worden de ingrediënten niet ge-oelekt. Bereidingstechniek is roerbaktechniek. Het is een snelle bakmethode en op groot vuur (gas). Daarom is het van belang - dit geldt trouwens voor alle roerbaktechniekgerechten - dat de ingrediënten klaargezet worden en gelijkmatig gesneden zijn. Door deze bereidingstechniek krijgt het gerecht een unieke aroma - een wadjanaroma. Dat de Indische keuken een (meng)keuken is, die zich makkelijk aanpast aan de keuken van verschillende cultu ren, herken je direct aan de uiteenlopende ingrediënten die erin verwerkt worden, zoals soe'oen en de methode van bereiding (Chinees). Benodigd li eden 400 gram bieflappen opkoken en in kleine stukjes snijden (2 x 1 cm)De bouillon bewaren 3/4 blok tempeh en brunoise (2 x 1 cm) snijden en fritu ren in olie Dit gerecht is eveneens afkomstig uit de culinaire familie dossiers. Bereidingstechniek is roerbaktechniek. Zorg dat de ingrediënten fijn gesneden, maar vooral ook gelijkmatig gesneden en uiteraard klaar liggen. In dit gerecht herken je ook een (meng) keuken van verschillende culturen: tauco, varkenslappen, tahoe en de kooktechniek (Chinees) Benodigdheden 400 gram speklappen, voorkoken en daarna in Heine par tjes (2x1 cm) snijden 3 sjalotjes heel fijn snijden 2 tenen knoflook heel fijn snipperen 4 schijfjes verse laos 2 verse daon salam 4 rode lomboks (tjabai merah) schuin afsnijden ketjap manis (kaH tiga en conimex) soe'oen knippen goudbouillon Bereiding Gebruik de restolie waarin de tempeh is gefrituurd, door het kookproces en de afgifte van een bepaalde stof van de tempeh, ontstaat een ander soort olie, genaamd minjak djelanta djelanta olie)De bereiding van het gerecht met deze restolie geeft een extra dimensie aan het gerecht. Oppassen: alle handelingen dienen snel te gebeuren! De knoflook eerst lichtbruin bakken, daarna de sjalotjes, lom boks, laos en salam in de olie fruiten. Het vlees en de tem peh bijvoegen en roeren, daarna goudbouillon en soe'oen toevoegen. Het gerecht op smaak brengen met de ketjaps. Verhouding van de merken ketjaps is: meer kaki tiga dan conimex (een eetlepel conimex), de ketjap moet je aan de rand van de wadjan gieten. Daarna afblussen met het bouillonvocht, de gaspit uitdraaien en eventueel het geheel nog op smaak brengen. 1 blok verse tahoe in schijven van 1 cm dikte snijden, goed laten uitlekken, daarna en brunoise (lxl cm) snijden, frituren in olie rietsuiker (goela) circa 50 gram margarine (mentega) Bereiding' De knoflook eerst lichtbruin laten worden, sjalotjes en daarna de gekookte en in partjes gesneden speHappen in de margarine bakken, even goed doorbakken en vervol gens afblussen met de in azijn gedrenkte lomboks, de daon djeroek peroet en de gefrituurde tahoe bijvoegen. Het gerecht op smaak brengen met de tauco, ketjap, riet suiker en eventueel goudbouillon. 10 2 siong bawang poetih (tenen knoflook) heel fijn snippe ren 4 tjabai merah (rode lomboks) schuin afsnijden, wegzetten met azijn en rietsuiker 4 tjabai idjo (groene lomboks) schuin afsnijden, wegzetten met azijn en rietsuiker 4 verse daon djeroek peroet 2 el's tauco. Dit is een zoutig product: opgepast! goudbouillon ketjap manis azijn tjoeka, de soort waarin caramel is verwerkt) moessQn yf vt

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 10