De Solosclie smoor van mevrouw Catemus- van der Meijtl en Tekst: Marjolein van Asdonck INDIJ5CW KQDKbOEK J Solosche smoor van kip a la mevrouw Catenius- van der Meijden NIEUW NDLLEDIC DOOR MEVR. JMJCATENIUS VAN D-ER M-EIJDEN VAN GOOR ZONEN DEN HAAG BRUSSEL Toen ik het huis uit ging, inmiddels alweer negen jaar geleden, kreeg ik van mijn moeder haar kook boek mee. Het Groot nieuw volledig Indisch kook boek. Zij had het in 1970 gekocht, en het was dus voor mij altijd een vertrouwd ding om tegen te komen. Later begreep ik pas wat ik in handen had. Nee, het is niks waard, tenminste, als we het over geld hebben. Want het is slechts een negende druk, zonder rug en met gigantisch veel vlekken (mijn moeder en ik koken allebei even chaotisch)Maar mevrouw Catenius-van der Meijden is een autori teit op het gebied van Indisch koken, de mengeling van Oost en West. Frikadel volgens recept van mevrouw Catenius-van der Meijden? 'O, dan is het goed', zei mijn oud-tante. Ijn behalve om eruit te koken, is het boek ook leuk om gewoon in te bladeren en te lezen. Jammer, jammer dat het alleen nog antiquarisch te krijgen is. Een vette kip, 2 theelepels zout, water, 3 lepels fijngesneden uien, 4 sioongs fijngesneden bawang- poetih, 8 kruidnagels, 6 peperkorrels, V2 pijp kaneel, een stuk foelie, 2 salam-bladeren, 1 lepel ketoembar, V2 lepel djienten, 2 sioongs fijngesne den bawang-poetih, 1 theelepel trassie, 1 theelepel suiker of goela djawa, 2 lepels asem-water, 2 kopjes santen, zout naar smaak, boter of olie. De kip wordt in stukken gesneden en deze in water met zout opgezet, zoo dat het water de stukken bedekt. Nu doet men er de zeven eerstgenoemde specerijen (fijngestampt) bij, laat het water dan tot op de helft verkoken. Daarna stampt men de ketoembar, djienten, de tweede opgegeven hoe veelheid bawang-poetih, trassie en suiker bij elkan der fijn, braadt ze in boter en voegt er het asem-water bij. Nu neemt men de stukken kip uit den bouillon en braadt ze even met deze kruiden op, doet er dan de santen bij en kookt dit alles tot er de olie uitkomt. Daarna lengt men het met den kippenbouillon aan en laat alles verder gaarstoven of smoren. Groot nieuw volledig Indisch kookboek door mevrouw J.M.J. Catenius-van der Meijden Uitgever: Van Goor Zonen Slechts antiquarisch verkrijgbaar 45 ste jaargang - nummer 5 - november 2000 29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 29