Culinair Gangan Waloh Bihir Tekst: Paula Roemjantsew-Brussel Het recept van Gangan 'Waloh kreeg ik van Max Sersanidie het in een receptenschrift van zijn moeder vond. Max is inmiddels overle den, maar zal het zeker goed vinden dat het recept in Moesson geplaatst wordt. liet recept Bihir hek ik van een Sumatraanse dame gekregen toen mijn dochter Tamara, mijn man en ik op Java waren. Het was hun eerste kennismaking met mijn geboorteland, ik zou het fijn vinden als Moesson-lezers evenveel van deze gerechten kunnen genieten als ikzelf en mijn kookclub-vrienden, waaronder Peter Leidelmeijer, die deze rubriek ook heeft verzorgd. Onze club draagt niet voor niets de naam HIK (Behoud Indische Keuken). Ingrediënten: 1 Vt kilo pompoen 4 rode lomboks 3 ons (wilde) spinazie een handvol garnalen 6 sjalotten 4 teentjes knoflook 4 schijfjes laos 2 salamblaadjes trassi zout of een bouillonblokje santen olie Snij de pompoen in blokjes en snipper de sjalotten en de knoflook. Snij de lomboks in schuine stuk ken. Fruit de sjalotten, knoflook en trassi in olie, en voeg laos en salam toe. Doe dan de pompoen, gar nalen en het zout of het bouillonblokje erbij. Giet er water bij, zodat de pompoen net onder staat. Voeg nu de lomboks toe en als het kookt de santen. Pas op het laatst de spinazie. Alles moet beetgaar zijn. Ingrediënten: 1 kilo runderlappen 8 sjalotten 5 tenen knoflook 1 V2 vingerlengte koenjit 4 schijfjes laos 1 stengel sereh 4 tot 6 rode lomboks (mag meer) zout olie Bereiding: Snij het vlees in blokjes en wrijf de kruiden fijn. Laat het vlees in de kruiden marineren, zo'n 1 a 2 uur. Braad alles even aan in hete olie en voeg, al omscheppend, scheutjes water toe. Laat het smo ren op laag vuur, maar wel steeds controleren en omscheppen. Voeg water toe indien nodig. Het moet een smeuïg geheel worden. 45 ste jaargang - nummer 6 - december 2000 Bereiding':

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2000 | | pagina 33