Aan tafel met Yvonne Keuls Recepten van tante Prul, tante Pop, tante Mekkie en tante Toetie Tekst: Marjolein van Asdonck 20 teentjes knoflook. 1 grote rocje uj olie 2 eieren ketjap 500 gram gehaktballetjes (in plaats van schone pens) 1 stuk kip 2 stuks prei 1 bos selderij gedroogde Chinese zwarte champignons V2 witte kool 1 bloemkool per persoon 1 ei zout, peper, kruidnagel, 5 koeping, 5 gemalen sedep, soe-oen. moessQn Iedereen van ons heeft ivel een speciale tante, oud-tante, broer, oudoom, lieve vriend of vriendin die we heel hoog op een voetstuk zouden willen zetten, vanwege dat ene gerecht dat die persoon zo heerlijk kan maken, /.o heerlijk dat je er zelf maar niet aan begint, want het wordt toch nooit zo lekker. En flui sterend gaat het dan bij een famtlie-koempoelan: 'Tante Els heeft haar sajoer lodeli gemaaktIn het boek Aan tafel met vonne Keuls heeft Yvonne Keuls al die mensen en hun speciale gerechten bij elkaar in een boek qezet. 'Aan ieder gerecht kleeft voor mij een verhaal,' schrijft Yvonne in haar voor woord en dat is nou juist wat Aan tafel met Yvonne Keuls extra leuk maakt; al die verhalen die ze bij de recepten vertelt. Yvonne begint natuurlijk met de recepten uit het oranje receptencahier van haar moeder, dat ook in haar vorige boek Mevrouw mijn moeder een plaatsje kreeg. Daarvan kwam trouwens het idee voor Aan tafel met Yvonne Keuls. De recepten gaan vergezeld van fragmenten uit Mevrouw mijn moeder en andere boeken, en oude fotootjes en nieuwe foto's van de gerechten en ingrediënten. Bijvoorbeeld het recept van Kicmlöh, wat Yvonne's moeder zo graag at. Ik neem overigens maar aan dat het 't geheim van de kok is wanneer precies de ketjap, de gedroogde Chinese zwarte champignons en de soe-oen erbij moeten. Bereiding: Rode ui schillen. De eieren (1 per per soon) samen met de rode schillen hard koken, voor de kleur. De knoflook en ui fijnmaken en in de olie fruiten. Hier doorheen 2 geklopte eieren roeren. De kruiden in water een poosje laten weken. Gehakt en kip in pan met water en de kruiden koken en laten trekken. Prei, selderij, bloemkool, kool fijnsnijden en in de pan doen. Gepelde eieren erbij doen. Nog een poosje op klein vuur laten trekken. Bcnotlig'dlietlon voor vijl 1 itor: jACIIID' 'I

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 38