Aan tafel met Yvonne Keuls
Recepten van tante Prul, tante Pop, tante Mekkie en tante Toetie
Tekst: Marjolein van Asdonck
20 teentjes knoflook.
1 grote rocje uj
olie
2 eieren
ketjap
500 gram gehaktballetjes
(in plaats van schone pens)
1 stuk kip
2 stuks prei
1 bos selderij
gedroogde Chinese zwarte
champignons
V2 witte kool
1 bloemkool
per persoon 1 ei
zout, peper, kruidnagel, 5 koeping,
5 gemalen sedep, soe-oen.
moessQn
Iedereen van ons heeft ivel een speciale tante, oud-tante, broer, oudoom, lieve vriend of vriendin die we
heel hoog op een voetstuk zouden willen zetten, vanwege dat ene gerecht dat die persoon zo heerlijk
kan maken, /.o heerlijk dat je er zelf maar niet aan begint, want het wordt toch nooit zo lekker. En flui
sterend gaat het dan bij een famtlie-koempoelan: 'Tante Els heeft haar sajoer lodeli gemaaktIn het
boek Aan tafel met vonne Keuls heeft Yvonne Keuls al die mensen en hun speciale gerechten bij
elkaar in een boek qezet.
'Aan ieder gerecht kleeft voor mij een
verhaal,' schrijft Yvonne in haar voor
woord en dat is nou juist wat Aan tafel
met Yvonne Keuls extra leuk maakt; al die
verhalen die ze bij de recepten vertelt.
Yvonne begint natuurlijk met de recepten
uit het oranje receptencahier van haar
moeder, dat ook in haar vorige boek
Mevrouw mijn moeder een plaatsje kreeg.
Daarvan kwam trouwens het idee voor
Aan tafel met Yvonne Keuls. De recepten
gaan vergezeld van fragmenten uit
Mevrouw mijn moeder en andere boeken,
en oude fotootjes en nieuwe foto's van de
gerechten en ingrediënten. Bijvoorbeeld
het recept van Kicmlöh, wat Yvonne's
moeder zo graag at.
Ik neem overigens maar aan dat het 't
geheim van de kok is wanneer precies de
ketjap, de gedroogde Chinese zwarte
champignons en de soe-oen erbij moeten.
Bereiding:
Rode ui schillen. De eieren (1 per per
soon) samen met de rode schillen hard
koken, voor de kleur. De knoflook en ui
fijnmaken en in de olie fruiten.
Hier doorheen 2 geklopte eieren roeren.
De kruiden in water een poosje laten
weken. Gehakt en kip in pan met water
en de kruiden koken en laten trekken.
Prei, selderij, bloemkool, kool fijnsnijden
en in de pan doen. Gepelde eieren erbij
doen. Nog een poosje op klein vuur
laten trekken.
Bcnotlig'dlietlon voor vijl 1 itor:
jACIIID'
'I