De Indische tafel Frikadel tjabé In oktober stuurde jonkheer J.M. van Rijckevorsel de redactie een kookboekje, De Indische tafel, uit IQ07. Hij was het boekje tijdens het opruimen tegen gekomen, en schonk het aan Moesson. De schrijfster of schrijver, ene Patti, ver telt in het voorwoord wat de bedoeling is van het kookboekje: 'Het doel, met dit boekje beoogd, is iedere Hollandsche vrouw, zelfs de keu kenmeid, in de gelegenheid te stellen, zonder hulp van Indische menschen, een eenvoudige rijsttafel te bereiden. Die bereiding is inderdaad niet moeilijk, doch zij eischt veel oplettendheid, wijl de toevoeging van te veel of te weinig spe cerijen zeer veel afdoet aan de smakelijk heid van het maal, terwijl men goed moet toezien, dat men zich niet vergisse bij het gebruik der verschillende spece rijen, waarvan vele, in poedervorm of zeer fijn gesneden, sterk op elkander gelijken.' Hier volgt dan Patti's recept voor fri kadel tjabé. (MvA) Benodigdheden: Anderhalf ons kalfsvleesch, tien groote gave lomboks, een eetle pel fijngesneden prij, een halve eetlepel fijngesneden peterselie, twee lepels fijngesneden uien, drie fijngesneden knoflookpitten, V2 lepel fijne sereh (poeder), een theelepel djahé (gember), een halve lepel katoembar, een theelepel djienten, een theelepel zout, twee eierdooiers, het geklopte eiwit daarvan, een theelepel peper, een lepel citroensap, boter of klapperolie. Bereiding: Men hakt het vleesch zeer fijn; de kruiden worden, behalve de prij en de peterselie, fijngestampt en met de eierdooiers, de prij, peterselie en het fijngehakte vleesch verwerkt tot gehakt. De lomboks, waaraan men de stelen laat, snijdt men over de lengte aan ééne zijde voorzichtig open en vult ze met gehakt, waarna men aan de lomboks weder haren natuurlijke vorm geeft, vouwt ze voorzichtig dicht, bestrijkt ze met het geklopte eiwit, zoodat het gehakt in de vruchten blijft en bakt daarna de gevulde lom boks bruin. Bij het opdienen zij men voorzichtig, dat de lomboks gevuld blijven, daar anders het vulsel er gemakkelijk uitvalt. 45 ste jaargang - nummer 8 - februari 2001

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43