C*U*L*I*N*A*I*R C*U*L*I*N* A Reizen in Azië, koken in Nederland is het eerste kookhoek van Alexander Bakker (1Q 71Zijn eerste culinaire liefde was de Thaise keuken, maar hij reisde ook nog door Indonesië, Maleisië en Laos. Uit die landen heeft Bakker ook een aantal recepten vermeld in zijn kook hoek, maar de Thaise recepten domineren. Bij elk recept staat een korte impressie van de plek waar hij het at. Reizen in Azië, koken in Nederland hevat recepten die je in een half uur kunt bereiden, met ingre diënten die je in Nederland kunt krijgen. Dat wil zeker niet zeggen dat het alleen een kookhoek is voor beginners; de recepten zijn exclusief genoeg voor doorgewinterde keukenprinsen en -prinsessen. Deze maand voor de aardig heid eens een Thais recept in Moesson. (De recepten zijn gebaseerd op 1 persoon) Gele curry Benodigdheden: Kippenpoot, 1 kokosmelk, 4 deciliter Aardappel, middelgroot, 1 Knoflook, 2 tenen Thaise gele currypasta, 1 eetlepel Kaneelstokje, 5 centimeter Suiker, V2 eetlepel Vissaus, 1V2 eetlepel Geblakerde pinda's, 1 eetlepel Koriander, gehakt, 1V2 eetlepel Citroenblad (daun djeroek), middelgroot, 2 Zonnebloemolie, 1 eetlepel Aluminiumfolie Neem de kippenpoot. Hak de drum stick van de karbonade. Rol die in aluminiumfolie. Stoom ze tien minu ten. Als je geen stomer hebt, kun je ze ook in een warme oven leggen. Schil de aardappel en snij hem in éénhapsblokjes. Kook die beetgaar. Breek alle pinda's in twee helften. Rooster ze in een koekenpan op hoog vuur totdat er zwarte vlekjes op komen. Hak de knoflook fijn. Laat de olie roken in de wok. Voeg de knoflook en de gele currypasta toe. Doe er ook meteen wat kokosmelk bij, om te voorkomen dat het aanbrandt. Omscheppen tot de currypasta is opgelost. Schenk alle kokosmelk erbij, en voeg de kaneel en de suiker toe. Op halfhoog vuur laten koken; af en toe omscheppen. Haal de kip uit de stomer. Trek het vel voorzichtig los van het vlees. Snij het vel in dunne reepjes. Trek al het vlees van het bot en snij het in kleine stukjes. Meng het vel en het vlees door de kokende curry. Goed laten doorwarmen en gaarkoken als er nog roze stukken bij het vlees zaten. Verdeel de gekookte aardappel goed door de curry en laat doorwarmen. Hak de koriander fijn. Snij de nerf uit het citroenblad, en snij beide helften van het blad in flinterdunne reepjes. Doe de curry in een schaal. Roer de vissaus erdoor. Bestrooi met de koriander, de pinda's en het citroen blad. (In plaats van kippenpoten kun je ook filet gebruiken) Reizen in Azië, koken in Nederland door Alexander Bakker Mo' Media: 124 pag. (paperback) ISBN 90 5767 052 6 prijs 29,95 moessQn Bereiding: 50

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 50