C*U*L*I*N*A*I*R
C*U*L*I*N*
A
Reizen in Azië, koken in Nederland is het eerste kookhoek van
Alexander Bakker (1Q 71Zijn eerste culinaire liefde was de Thaise
keuken, maar hij reisde ook nog door Indonesië, Maleisië en Laos. Uit
die landen heeft Bakker ook een aantal recepten vermeld in zijn kook
hoek, maar de Thaise recepten domineren. Bij elk recept staat een korte
impressie van de plek waar hij het at. Reizen in Azië, koken in
Nederland hevat recepten die je in een half uur kunt bereiden, met ingre
diënten die je in Nederland kunt krijgen. Dat wil zeker niet zeggen dat
het alleen een kookhoek is voor beginners; de recepten zijn exclusief
genoeg voor doorgewinterde keukenprinsen en -prinsessen. Deze maand
voor de aardig heid eens een Thais recept in Moesson. (De recepten zijn
gebaseerd op 1 persoon)
Gele curry
Benodigdheden:
Kippenpoot, 1
kokosmelk, 4 deciliter
Aardappel, middelgroot, 1
Knoflook, 2 tenen
Thaise gele currypasta, 1 eetlepel
Kaneelstokje, 5 centimeter
Suiker, V2 eetlepel
Vissaus, 1V2 eetlepel
Geblakerde pinda's, 1 eetlepel
Koriander, gehakt, 1V2 eetlepel
Citroenblad (daun djeroek),
middelgroot, 2
Zonnebloemolie, 1 eetlepel
Aluminiumfolie
Neem de kippenpoot. Hak de drum
stick van de karbonade. Rol die in
aluminiumfolie. Stoom ze tien minu
ten. Als je geen stomer hebt, kun je ze
ook in een warme oven leggen.
Schil de aardappel en snij hem in
éénhapsblokjes. Kook die beetgaar.
Breek alle pinda's in twee helften.
Rooster ze in een koekenpan op hoog
vuur totdat er zwarte vlekjes op
komen.
Hak de knoflook fijn. Laat de olie
roken in de wok. Voeg de knoflook en
de gele currypasta toe. Doe er ook
meteen wat kokosmelk bij, om te
voorkomen dat het aanbrandt.
Omscheppen tot de currypasta is
opgelost. Schenk alle kokosmelk erbij,
en voeg de kaneel en de suiker toe.
Op halfhoog vuur laten koken; af en
toe omscheppen.
Haal de kip uit de stomer. Trek het
vel voorzichtig los van het vlees. Snij
het vel in dunne reepjes. Trek al het
vlees van het bot en snij het in kleine
stukjes. Meng het vel en het vlees
door de kokende curry. Goed laten
doorwarmen en gaarkoken als er nog
roze stukken bij het vlees zaten.
Verdeel de gekookte aardappel goed
door de curry en laat doorwarmen.
Hak de koriander fijn. Snij de nerf uit
het citroenblad, en snij beide helften
van het blad in flinterdunne reepjes.
Doe de curry in een schaal. Roer de
vissaus erdoor. Bestrooi met de
koriander, de pinda's en het citroen
blad.
(In plaats van kippenpoten kun je ook
filet gebruiken)
Reizen in Azië, koken in Nederland
door Alexander Bakker
Mo' Media:
124 pag.
(paperback)
ISBN
90 5767 052 6
prijs 29,95
moessQn
Bereiding:
50