Pikante pot van noedels en
gefrituurde kip
Bij uitgeverij Bosch en
Kenning is een mooi
vormgegeven kook
boek verschenen door
Sri Owen. Sri Owen
publiceert al jaren
kookboeken met
recepten uit heel
Zuidoost-Azië, meer in
het bijzonder uit haar
geboorteland
Indonesië. In haar
nieuwste kookboek
concentreert Sri Owen
zich geheel en al op
noedels: vegetarische
noedels, noedels met
vis en schelpdieren,
noedels met gevogelte,
noedels met vlees en
noedelsalades. De eer
ste veertig bladzijden
wijdt zij aan basis
bouillons, sauzen, pas
ta's en dressings.
Laten we één recept
uitkiezen voor in
Moesson.
2 kipfilets, elk in vieren gesneden
3 eetlepels patentbloem
theelepel zout
V? theelepel vers gemalen zwarte peper
plantaardige olie, voor het frituren
350-450 gram eiernoedels, of soba of udon
4 lente-uitjes, in dunnen ringetjes, ter garnering
Ingrediënten voor de marinade
3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
1 grote rode ui, fijngehakt
1 theelepel fijngehakte gemberwortel
3-8 kleine gedroogde of verse rode chilipepers,
in hun geheel
4-6 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm
2 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels lichte sojasaus
115 ml bruine-rijstazijn of rode-wijnazijn
115 ml kippenbouillon of een andere goede bouillon
1 eetlepel suiker (of meer, als je van zoet houdt)
zout en vers gemalen zwarte peper
Noedels nieuwe stijl
door Sri Owen
fotografie door Gus Filgate
Bosch Keuning: 144 pag. (gebonden)
ISBN 90 246 0587 3
prijs 49,90
Voor 6-8 personen als hoofdgerecht
'Alle kinderen zijn dol op gefrituurde kip,' vertelt Sri
Owen, 'maar ik vind het altijd lastig om zo'n kip op
het laatste moment te moeten frituren. Dit gerecht
kan van tevoren worden bereid, je hoeft het alleen
maar 7-8 minuten op te warmen op halfhoog vuur.'
Ingrediënten
8 kippenpoten zonder bot, elk in vieren gesneden
Bereiding
1Maak een paar uur, of liefst een dag
van tevoren de marinade: verhit de olie
in een pan of wok en fruit de ui vijf
minuten op halfhoog vuur, blijf roeren.
Voeg de gember en de chili's toe en
roer weer 1 minuut. Voeg de overige
marinade-ingrediënten toe. Roer nog
1 minuut, proef en breng eventueel op
smaak met peper en zout. Giet de
massa in een grote kom en laat afkoe
len.
2. Bedek de kip met bloem met peper en
zout. Verhit de olie in een wok of een
frituurpan en frituur de kip in 2 of 3
porties, 6-8 minuten per keer tot hij
mooi bruin is. Beweeg de stukken zo
nu en dan door de olie. Schep ze eruit
als ze gaar zijn en leg ze meteen in de
koude marinade. Wentel de kip er een
paar keer in rond, dek de kom af en
laat 4 uur op een koele plaats of een
nacht in de koelkast staan.
3. Haal de kip een half uur voor het ser
veren uit de koelkast, als je hem daar
bewaart. Kook de noedels terwijl de
kip op kamertemperatuur komt.
4. Doe de kip en de noedels in een grote
kasserol 5 minuten op halfhoog vuur,
of tot hij net begint te koken. Pak nu,
als je van lekker heet houdt, 2 of 3 hele
chilipepers eruit, kneus ze met een
lepel en roer ze er weer door.
5. Voeg de voorgekookte noedels toe, roer
ze goed door de kip en laat nog 2
minuten koken.
6. Serveer dampend heet, gegarneerd
met de lente-uitjes. Laat iedereen zich
zelf bedienen.
46 ste jaargang - nummer 1 - juli 2001
sri owen
43