Bouill on Fondue ese Fondue Cliin Indonesisch koken met cuk*c"" groenteen vis Als afsluiting van een kookcursus worden mijn cursisten getrak teerd op een gezellige avond, waarbij eten natuurlijk niet mag ontbre ken. De maaltijden of rijsttafels die ik dan serveer, moeten wel altijd een fees telijk tintje hebben. Van tafeldekken tot opdienen; alles moet perfect verlopen, zodat de cursisten zien hoe alle recep ten die zij geleerd hebben tijdens de cursus, mooi gecombineerd kunnen worden. Maar vooral moet het ook gezellig zijn. Wat heel smakelijk en gezellig is - niet erg Indisch, maar wel oosters - is de 'Chinese fondue'. Met z'n allen aan tafel en gezellig ngobrol- len over nog meer recepten en onder tussen zelf je maaltijd samenstellen. Selamat makan! (voor 5 a 6 personen) Benodigdheden: 1 Chinese fonduepan, 6 speciale schep netjes, 5 a 6 eierhoutskooltjes, 2 aan maakblokjes, 3 liter water, 3 grote bouillonblokken (vissmaak) en zie ver der de ingrediënten. Een Chinese fonduepan met bijbeho rende netjes is te koop in verschillende maten. In sommige typen worden houtskoolblokjes in het voetstuk van de pot geplaatst, andere typen hebben een speciaal vuurrekje. Als ondergrond kunt u het beste een asbestplaatje of Ciska Cress is een culinaire duizendpoot. Zij heeft inmiddels alweer 14 kookboeken geschreven, waarvan de meest recente zijn: Indonesisch koken met groente en vis en Kleine gerechten uit de toko. Maar Ciska geeft ook kook lessen en kookdemonstraties, staat met haar catering op diverse pasar malams en bestiert daarnaast nog het pension Cicress. Gelukkig heeft ze tussen al die bezigheden tijd gevonden om voor Moesson de rubriek Culinair te verzorgen. door Ciska Cress een tegel gebruiken. In het 'schoorsteen tje' van de pan doet u de houtskooltjes en de aanmaakblokjes. U steekt het geheel aan met een lucifer en wacht tot de kooltjes gloeien. Dit neemt ongeveer 45 a 60 minuten in beslag, maar u hoeft niet stil te zitten. In de tijd dat het schoorsteentje zijn werk doet, zet u een pan met water en bouillonblokjes op en u laat de bouillon koken. Daarna giet u de hete bouillon in de fonduepan. Door de hitte die de houtskool afgeeft, blijft de bouillon goed heet. Net als bij gewone vleesfondue met olie, kunt u de ingre diënten in de bouillon deponeren. Met de speciale schepnetjes worden de ingre diënten uit de pan gevist. Door het toe voegen van al die ingrediënten wordt de bouillon steeds aromatischer. Na de maaltijd schenkt u de bouillon in kleine porseleinen kommen en uw toetje is klaar! In^i-ediënten: 150 gram kabeljauwfilet, 150 gram zalmfilet, 150 gram zeebaarsfilet, 12 grote gamba's, 200 gram kleine, gepelde garnalen, 200 gram ikan baso (visballe tjes uit de diepvries), 15 gram koeping tikoes (Chinese gedroogde champig nons, hoeft vooraf niet te worden geweekt), 200 gram paksoy, 200 gram Chinese kool, 1 grote stengel prei, 200 gram oesterzwammen, 6 takjes verse koriander. Bereidingfswij ze: Snijd alle vissoorten in kleine stukjes en doe ze op een schaal. Doe de gamba's en garnalen erbij en de ontdooide ikan baso. Doe de koeping tikoes ook in een schaaltje, zonder ze vooraf te weken. Was en snijd de paksoy en Chinese kool in reepjes en laat het uitlekken. Was de prei, maar haal niet al het groen er van af, en snijd de prei in dunne ringen. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Was de koriander en hak ze fijn. Daar alle ingrediënten snel gaai- zijn, worden ze rauw in schaaltjes op tafel gezet. Om uw maaltijd zelf op smaak te brengen, serveert u daarbij: warme witte rijst en 250 gram mie, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing op het pak (voeg wel 1 eetlepel slaolie toe tijdens het koken, dit voorkomt 'plakken'). Verder sambal oelek in een schaaltje, gefruite uitjes, l/2 dl Chinese ketjap, kroepoek en emping. Zo kan iedereen zelf zijn/haar maaltijd samenstellen. Tussendoor kunt u bowl, of andere soorten fruit serveren. Schenk bij deze fondue bier of een kopje jas mijnthee. Na afloop van de maaltijd kan de overgebleven bouillon uitgeschonken worden in kleine kommen en worden opgedronken. U kunt dit recept terugvinden in: Indonesisch koken met groente en vis door Ciska Cress Kosmos-Z&K: 224 pag. (gebonden) ISBN 90 215 9576 1 prijs 27,50 12,48 46 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2001 HET NIEUWE KOKEN 43

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 43