Bouill on
Fondue
ese
Fondue
Cliin
Indonesisch
koken met cuk*c""
groenteen vis
Als afsluiting van een kookcursus
worden mijn cursisten getrak
teerd op een gezellige avond,
waarbij eten natuurlijk niet mag ontbre
ken. De maaltijden of rijsttafels die ik
dan serveer, moeten wel altijd een fees
telijk tintje hebben. Van tafeldekken tot
opdienen; alles moet perfect verlopen,
zodat de cursisten zien hoe alle recep
ten die zij geleerd hebben tijdens de
cursus, mooi gecombineerd kunnen
worden. Maar vooral moet het ook
gezellig zijn. Wat heel smakelijk en
gezellig is - niet erg Indisch, maar wel
oosters - is de 'Chinese fondue'. Met
z'n allen aan tafel en gezellig ngobrol-
len over nog meer recepten en onder
tussen zelf je maaltijd samenstellen.
Selamat makan!
(voor 5 a 6 personen)
Benodigdheden:
1 Chinese fonduepan, 6 speciale schep
netjes, 5 a 6 eierhoutskooltjes, 2 aan
maakblokjes, 3 liter water, 3 grote
bouillonblokken (vissmaak) en zie ver
der de ingrediënten.
Een Chinese fonduepan met bijbeho
rende netjes is te koop in verschillende
maten. In sommige typen worden
houtskoolblokjes in het voetstuk van de
pot geplaatst, andere typen hebben een
speciaal vuurrekje. Als ondergrond
kunt u het beste een asbestplaatje of
Ciska Cress is een culinaire duizendpoot. Zij heeft inmiddels alweer 14
kookboeken geschreven, waarvan de meest recente zijn: Indonesisch koken
met groente en vis en Kleine gerechten uit de toko. Maar Ciska geeft ook kook
lessen en kookdemonstraties, staat met haar catering op diverse pasar
malams en bestiert daarnaast nog het pension Cicress. Gelukkig heeft ze
tussen al die bezigheden tijd gevonden om voor Moesson de rubriek Culinair
te verzorgen.
door Ciska Cress
een tegel gebruiken. In het 'schoorsteen
tje' van de pan doet u de houtskooltjes
en de aanmaakblokjes. U steekt het
geheel aan met een lucifer en wacht tot
de kooltjes gloeien. Dit neemt ongeveer
45 a 60 minuten in beslag, maar u hoeft
niet stil te zitten. In de tijd dat het
schoorsteentje zijn werk doet, zet u een
pan met water en bouillonblokjes op en
u laat de bouillon koken. Daarna giet u
de hete bouillon in de fonduepan. Door
de hitte die de houtskool afgeeft, blijft de
bouillon goed heet. Net als bij gewone
vleesfondue met olie, kunt u de ingre
diënten in de bouillon deponeren. Met
de speciale schepnetjes worden de ingre
diënten uit de pan gevist. Door het toe
voegen van al die ingrediënten wordt de
bouillon steeds aromatischer. Na de
maaltijd schenkt u de bouillon in kleine
porseleinen kommen en uw toetje is
klaar!
In^i-ediënten:
150 gram kabeljauwfilet, 150 gram
zalmfilet, 150 gram zeebaarsfilet, 12
grote gamba's, 200 gram kleine, gepelde
garnalen, 200 gram ikan baso (visballe
tjes uit de diepvries), 15 gram koeping
tikoes (Chinese gedroogde champig
nons, hoeft vooraf niet te worden
geweekt), 200 gram paksoy, 200 gram
Chinese kool, 1 grote stengel prei, 200
gram oesterzwammen, 6 takjes verse
koriander.
Bereidingfswij ze:
Snijd alle vissoorten in kleine stukjes en
doe ze op een schaal. Doe de gamba's
en garnalen erbij en de ontdooide ikan
baso. Doe de koeping tikoes ook in een
schaaltje, zonder ze vooraf te weken.
Was en snijd de paksoy en Chinese kool
in reepjes en laat het uitlekken. Was de
prei, maar haal niet al het groen er van
af, en snijd de prei in dunne ringen.
Maak de paddestoelen schoon en snijd
ze in plakjes. Was de koriander en hak
ze fijn. Daar alle ingrediënten snel gaai-
zijn, worden ze rauw in schaaltjes op
tafel gezet. Om uw maaltijd zelf op
smaak te brengen, serveert u daarbij:
warme witte rijst en 250 gram mie,
gekookt volgens de gebruiksaanwijzing
op het pak (voeg wel 1 eetlepel slaolie
toe tijdens het koken, dit voorkomt
'plakken'). Verder sambal oelek in een
schaaltje, gefruite uitjes, l/2 dl Chinese
ketjap, kroepoek en emping.
Zo kan iedereen zelf zijn/haar maaltijd
samenstellen. Tussendoor kunt u bowl,
of andere soorten fruit serveren. Schenk
bij deze fondue bier of een kopje jas
mijnthee. Na afloop van de maaltijd kan
de overgebleven bouillon uitgeschonken
worden in kleine kommen en worden
opgedronken.
U kunt dit recept terugvinden in:
Indonesisch koken met groente en vis
door Ciska Cress
Kosmos-Z&K: 224 pag. (gebonden)
ISBN 90 215 9576 1
prijs 27,50 12,48
46 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2001
HET NIEUWE KOKEN
43