Roedjak marris Afgelopen zondag is mijn moe der weer vertrokken naar haar eigen woning. Vijf weken hek ken wij met elkaar opgetrok ken. Twee weken hek ik kij haar gelogeerd in het westen en daarna is zij met mij meegeko men en drie weken hier in het oosten gekleven. Natuurlijk hebben we veel gepraat over eten en ook veel gegeten. Een broodje croquet of een patatje met heel veel mayonaise en sambal, dat sloegen wij niet af. Toevallig was er net kermis in de stad, met wel twee oliebollenkramen. Zouden we wat kopen of maar niet? 'Meneer, mag ik van u tien oliebollen?' De verkoper zei: 'Twaalf voor tien gul den, mevrouw.' 'Doe maar hoor en nog maar zes berli- ner bollen erbij, graag.' Na het afrekenen liepen wij glunderend weg. Zo heb ik heerlijk twee weken bij mijn moeder doorgebracht. Eenmaal weer thuis ging ik op de weegschaal staan en tot mijn grote schrik zag ik dat ik weer aangekomen was. Logisch na al dat gesnoep! Zoirieraieet In één of ander tijdschrift las ik over een zomerdieet van 1000 calorieën per dag. Nou, dat leek me wel wat. De vol gende dag meteen moeder voor het blok gezet, want ook zij vond dat er bij haar wel een paar pondjes vanaf kon- door Ciska Cress den. Een boodschappenlijst gemaakt met veel groente en fruit en zo min mogelijk vette producten. Want met dit dieet mag je absoluut geen vet! Elke dag beginnen met een glas fruitshake; vers geperste sinaasappels en aardbeien of banaan met de staafmixer tot moes geplet en shaken maar. Heerlijk, en het vult ook nog. Elke middag en avond een rauwkostsalade met volkoren brood en/of magere soep. Het eten klaarmaken is leuk om te doen en omdat je geen boter, olie en vetten mag gebruiken, is het een uitdaging om steeds weer iets nieuws te verzinnen. Maar na tien dagen diëten komt toch het verlangen naar iets Indisch naar boven. Wat past in ons dieet om toch aan onze trekken te kunnen komen? Veel fruit staat hier. Nou, dan maken we toch lek ker roedjak met saus? Want een beetje zondigen mag best en fruit is fruit en met saus is het roedjak. Eigenlijk mag je ook geen suiker volgens het dieet, maar je kunt de goela djawa er moeilijk uit laten. Hierbij dan het recept van roedjak manis. 1 carambola 1 zoetzure appel 1 rode grapefruit 1 jonge mangga 1 kleine verse ananas 2 eetlepels zout 1 theelepel trassi 2 schijfjes goela djawa 1 kleine rijpe banaan 2 theelepels assem ]/2 dl water Was de carambola, halveer hem en snijd hem in kleine stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Pel de grapefruit en verwijder de witte vliesjes. Haal ook van de partjes de vliesjes los en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schil de mangga en snijd het vruchtvlees tot de pit, snijd het vruchtvlees in stukjes. Schil de ana nas en verwijder de 'oogjes' van het vruchtvlees. Strooi het zout op de ana nas, wrijf dit in en laat ongeveer vijf minuten intrekken. Spoel het zout er daarna af onder koud water. Snijd de ananas in plakken en verwijder in het midden het 'hartje' en snijd de plakken in kleine stukjes. Doe al het gesneden fruit in een ruime schaal, meng alles goed dooreen en geef de saus er apart bij. De saus maakt u als volgt: haal de steel tjes van de tjabé rawits, was de rawits en wrijf ze met een beetje zout in een tjobek zeer fijn. Wrijf hierna de trassi en de goela djawa mee. Doe dit in een schaal, prak de banaan met een vork zeer fijn en voeg dit toe. Los de assem op in het water en meng dit door de saus totdat alles in elkaar is opgelost. Leg de stukjes fruit in porties op schaaltjes en giet de saus vlak voor het opdienen er over. Dit recept is bestemd voor vijf of zes personen. Voor minder mensen, neemt u gewoon minder fruit. Het gaat om de saus, hè, lekker pedis! Na deze fruitsala de zijn we met frisse moed verder gegaan met het dieet. Na negentien dagen zijn mam en ik samen vier kilo afgevallen. Wij hebben elkaar beloofd door te gaan, maar in je eentje diëten is lang zo gezellig niet. Dus snel maar weer komen, mam! Dit recept kunt u terugvinden in: Kleine gerechten uit de toko door Ciska Cress Uitgeverij Kosmos-Z&K: 144 pag. (paperback) ISBN 90 215 9649 0 prijs 24,90 11,30 voj&Ne moessQn I I ug'rediënteii Ingrediënten voor de saus 6 tjabé rawits snufje zout Bereiding kspjes. SndcKS en SnJCp«.Xiju* w't <4e l/ntasXe Ke^Xen 42

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 44