Roedjak marris
Afgelopen zondag is mijn moe
der weer vertrokken naar haar
eigen woning. Vijf weken hek
ken wij met elkaar opgetrok
ken. Twee weken hek ik kij
haar gelogeerd in het westen en
daarna is zij met mij meegeko
men en drie weken hier in het
oosten gekleven.
Natuurlijk hebben we veel gepraat over
eten en ook veel gegeten. Een broodje
croquet of een patatje met heel veel
mayonaise en sambal, dat sloegen wij
niet af. Toevallig was er net kermis in
de stad, met wel twee oliebollenkramen.
Zouden we wat kopen of maar niet?
'Meneer, mag ik van u tien oliebollen?'
De verkoper zei: 'Twaalf voor tien gul
den, mevrouw.'
'Doe maar hoor en nog maar zes berli-
ner bollen erbij, graag.'
Na het afrekenen liepen wij glunderend
weg. Zo heb ik heerlijk twee weken bij
mijn moeder doorgebracht. Eenmaal
weer thuis ging ik op de weegschaal
staan en tot mijn grote schrik zag ik dat
ik weer aangekomen was. Logisch na al
dat gesnoep!
Zoirieraieet
In één of ander tijdschrift las ik over
een zomerdieet van 1000 calorieën per
dag. Nou, dat leek me wel wat. De vol
gende dag meteen moeder voor het
blok gezet, want ook zij vond dat er bij
haar wel een paar pondjes vanaf kon-
door Ciska Cress
den. Een boodschappenlijst gemaakt
met veel groente en fruit en zo min
mogelijk vette producten. Want met dit
dieet mag je absoluut geen vet! Elke dag
beginnen met een glas fruitshake; vers
geperste sinaasappels en aardbeien of
banaan met de staafmixer tot moes
geplet en shaken maar. Heerlijk, en het
vult ook nog. Elke middag en avond een
rauwkostsalade met volkoren brood
en/of magere soep. Het eten klaarmaken
is leuk om te doen en omdat je geen
boter, olie en vetten mag gebruiken, is
het een uitdaging om steeds weer iets
nieuws te verzinnen.
Maar na tien dagen diëten komt toch het
verlangen naar iets Indisch naar boven.
Wat past in ons dieet om toch aan onze
trekken te kunnen komen? Veel fruit
staat hier. Nou, dan maken we toch lek
ker roedjak met saus? Want een beetje
zondigen mag best en fruit is fruit en
met saus is het roedjak. Eigenlijk mag je
ook geen suiker volgens het dieet, maar
je kunt de goela djawa er moeilijk uit
laten. Hierbij dan het recept van roedjak
manis.
1 carambola
1 zoetzure appel
1 rode grapefruit
1 jonge mangga
1 kleine verse ananas
2 eetlepels zout
1 theelepel trassi
2 schijfjes goela djawa
1 kleine rijpe banaan
2 theelepels assem
]/2 dl water
Was de carambola, halveer hem en snijd
hem in kleine stukjes. Schil de appel,
verwijder het klokhuis en snijd de appel
in kleine stukjes. Pel de grapefruit en
verwijder de witte vliesjes. Haal ook van
de partjes de vliesjes los en snijd het
vruchtvlees in stukjes. Schil de mangga
en snijd het vruchtvlees tot de pit, snijd
het vruchtvlees in stukjes. Schil de ana
nas en verwijder de 'oogjes' van het
vruchtvlees. Strooi het zout op de ana
nas, wrijf dit in en laat ongeveer vijf
minuten intrekken. Spoel het zout er
daarna af onder koud water. Snijd de
ananas in plakken en verwijder in het
midden het 'hartje' en snijd de plakken
in kleine stukjes. Doe al het gesneden
fruit in een ruime schaal, meng alles
goed dooreen en geef de saus er apart
bij.
De saus maakt u als volgt: haal de steel
tjes van de tjabé rawits, was de rawits en
wrijf ze met een beetje zout in een tjobek
zeer fijn. Wrijf hierna de trassi en de
goela djawa mee. Doe dit in een schaal,
prak de banaan met een vork zeer fijn en
voeg dit toe. Los de assem op in het
water en meng dit door de saus totdat
alles in elkaar is opgelost. Leg de stukjes
fruit in porties op schaaltjes en giet de
saus vlak voor het opdienen er over.
Dit recept is bestemd voor vijf of zes
personen. Voor minder mensen, neemt
u gewoon minder fruit. Het gaat om de
saus, hè, lekker pedis! Na deze fruitsala
de zijn we met frisse moed verder
gegaan met het dieet. Na negentien
dagen zijn mam en ik samen vier kilo
afgevallen. Wij hebben elkaar beloofd
door te gaan, maar in je eentje diëten is
lang zo gezellig niet. Dus snel maar weer
komen, mam!
Dit recept kunt u terugvinden in:
Kleine gerechten uit de toko
door Ciska Cress
Uitgeverij Kosmos-Z&K: 144 pag.
(paperback)
ISBN 90 215 9649 0
prijs 24,90 11,30
voj&Ne
moessQn
I
I ug'rediënteii
Ingrediënten voor de saus
6 tjabé rawits
snufje zout
Bereiding
kspjes.
SndcKS en SnJCp«.Xiju*
w't <4e l/ntasXe Ke^Xen
42