Culin air door Ciska Cress Alweer een tijdje slecht weer! Jammer hoor, maar ondanks dat is het nog steeds heel mooi hier in de Achterhoek. Van elk jaargetijde geniet ik met volle teugen tijdens de wandelingen door de bossen en velden. Vorige maand had ik twee lieve logeetjes, Scott van elf en Glenn van negen jaar. Op een van de mooie dagen hebben wij uren gewandeld. Gewapend met picknickmand en fototoestel hebben wij de bossen verkend. Op een gegeven moment zaten wij midden in de maïsvelden. Voor de jongens leuk om verstoppertje te spelen tussen het hoge maïs, en om sprinkhanen te zoeken. Scott en Glenn vroegen mij hoe, wat en waarvoor je maïs kunt gebruiken. Mijn enige antwoord op de vraag wat je van maïs kunt maken, was: djagoeng bakar en frikadel djagoeng (geroosterde maïs kolf en maïskoekjes)Voor de rest van de vragen ben ik te veel een echt stads mens. Ik woon nog maar drie jaar op het platteland en weet nog steeds niet veel over landbouw en veeteelt. Ik zie hier groenten, koeien, schapen en gei ten en weet hoe je van dit alles iets smakelijks kunt maken. Bij het bloeien, groeien, planten en oogsten, heb ik nog nooit stilgestaan. Maar djagoeng bakar en frikadel djagoeng, dat leek de jon gens wel lekker. Ziehier, een paar vel den vol maïs, de boer mist een stuk of zes maïskolven vast niet. Met een pick nickmand vol maïskolven wandelden wij terug naar huis. Meteen maar beginnen, hè? Eerst de kolven schoon maken; de blaadjes en haartjes eraf halen en dan een uur koken in water totdat de korrels lekker zacht en sappig zijn. Na vijf uur koken was de maïs nog steeds niet zoals het zou moeten zijn. Eerder hard en droog. Onze overbuur man, een geboren en getogen Achterhoeker, gevraagd of hij wellicht wist hoelang die kolven moesten koken. 'Zijn niet voor consumptie, wel voor vee', zei hij kortaf. En lachend: 'Jullie stadsmensen weten ook niet veel, hè?' Oeps, dat kwam hard aan! De hele boel maar weggegooid. Toen maar naar de supermarkt gegaan en een aantal kolven consumptiemaïs gekocht en toch nog het beloofde voor de jongens gemaakt. Twee grote of vier kleine maïskolven, zout naar smaak, water, room- of krui denboter. Maak de maïskolven goed schoon en verwijder alle haartjes. Zet een pan met ruim water op en leg de maïskolven erin met het zout. Laat de maïs ongeveer 45 tot 60 minuten koken. Giet het water af. Bestrijk de kolven met room- of krui denboter en zet ze onder de grill totdat de kolven iets bruin worden. Draai ze regelmatig om. Of rooster de maïskolven op een barbecue. Strooi er naar smaak wat zout op. Frikadel Dja^oengf Een middelgrote ui, drie teentjes knof look, twee literblikken maïskorrels, een kleine prei (alleen het wit), een klein bosje selderij, twee theelepels suiker, zout en peper naar smaak, twee eieren, een beetje tarwebloem, vijf dl slaolie om te frituren. Pel de ui en de knoflook en maal deze fijn. Laat de inhoud van de blikken maïs korrels uitlekken en maal deze niet al te fijn. Breng dit alles over in een schaal. Maak de prei en de selderij schoon, was ze en snijd beide zeer fijn en voeg ze toe aan het gemalen mengsel. Breng het geheel op smaak met de suiker, zout en peper. Kluts de eieren en roer ze erdoor heen. Strooi er wat tarwebloem bij tot het geheel vast aanvoelt. Laat in een wadjan de slaolie goed heet worden. Vorm met een lepel koekjes van het mengsel en laat ze in de slaolie van de lepel glijden. Bak de koekjes tot ze goudbruin van kleur zijn en laat ze uitlekken. Deze frikadel kan zowel warm als koud gegeten worden. Voor de frikadel djagoeng heb ik blikken maïskorrels gekocht. Veel sneller klaar, want het geduld van de jongens was al zwaar op de proef gesteld. Ik hoop dat u, net als de jongens, geniet met zowel de bereiding als het eten. Ikzelf heb ook weer wat geleerd: gestolen goed gedijt niet. Deze recepten vindt u terug in het boek Kleine gerechten uit de toko door Ciska Cress, een paperback van 144 pagi na's. Verschenen bij Uitgeverij Kosmos-Z&K, ISBN 90 215 9649, prijs 24,90. SU moessQn Djagfoen^ JJakar CISKA cnss n&ithjfL kapjes, chdnkjcs. snacks en smepexijtn «te imUscke. 18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2001 | | pagina 20