Culin air
door Ciska Cress
Alweer een tijdje slecht weer! Jammer hoor, maar ondanks dat is
het nog steeds heel mooi hier in de Achterhoek. Van elk jaargetijde
geniet ik met volle teugen tijdens de wandelingen door de bossen en
velden. Vorige maand had ik twee lieve logeetjes, Scott van elf en
Glenn van negen jaar. Op een van de mooie dagen hebben wij uren
gewandeld. Gewapend met picknickmand en fototoestel hebben wij
de bossen verkend. Op een gegeven moment zaten wij midden in de
maïsvelden. Voor de jongens leuk om verstoppertje te spelen tussen
het hoge maïs, en om sprinkhanen te zoeken.
Scott en Glenn vroegen mij hoe, wat en
waarvoor je maïs kunt gebruiken. Mijn
enige antwoord op de vraag wat je van
maïs kunt maken, was: djagoeng bakar
en frikadel djagoeng (geroosterde maïs
kolf en maïskoekjes)Voor de rest van
de vragen ben ik te veel een echt stads
mens. Ik woon nog maar drie jaar op
het platteland en weet nog steeds niet
veel over landbouw en veeteelt. Ik zie
hier groenten, koeien, schapen en gei
ten en weet hoe je van dit alles iets
smakelijks kunt maken. Bij het bloeien,
groeien, planten en oogsten, heb ik nog
nooit stilgestaan. Maar djagoeng bakar
en frikadel djagoeng, dat leek de jon
gens wel lekker. Ziehier, een paar vel
den vol maïs, de boer mist een stuk of
zes maïskolven vast niet. Met een pick
nickmand vol maïskolven wandelden
wij terug naar huis. Meteen maar
beginnen, hè? Eerst de kolven schoon
maken; de blaadjes en haartjes eraf
halen en dan een uur koken in water
totdat de korrels lekker zacht en sappig
zijn. Na vijf uur koken was de maïs nog
steeds niet zoals het zou moeten zijn.
Eerder hard en droog. Onze overbuur
man, een geboren en getogen
Achterhoeker, gevraagd of hij wellicht
wist hoelang die kolven moesten koken.
'Zijn niet voor consumptie, wel voor
vee', zei hij kortaf.
En lachend: 'Jullie stadsmensen weten
ook niet veel, hè?'
Oeps, dat kwam hard aan! De hele boel
maar weggegooid. Toen maar naar de
supermarkt gegaan en een aantal kolven
consumptiemaïs gekocht en toch nog
het beloofde voor de jongens gemaakt.
Twee grote of vier kleine maïskolven,
zout naar smaak, water, room- of krui
denboter.
Maak de maïskolven goed schoon en
verwijder alle haartjes. Zet een pan met
ruim water op en leg de maïskolven erin
met het zout. Laat de maïs ongeveer 45
tot 60 minuten koken. Giet het water af.
Bestrijk de kolven met room- of krui
denboter en zet ze onder de grill totdat
de kolven iets bruin worden. Draai ze
regelmatig om. Of rooster de maïskolven
op een barbecue. Strooi er naar smaak
wat zout op.
Frikadel Dja^oengf
Een middelgrote ui, drie teentjes knof
look, twee literblikken maïskorrels, een
kleine prei (alleen het wit), een klein bosje
selderij, twee theelepels suiker, zout en
peper naar smaak, twee eieren, een beetje
tarwebloem, vijf dl slaolie om te frituren.
Pel de ui en de knoflook en maal deze
fijn. Laat de inhoud van de blikken maïs
korrels uitlekken en maal deze niet al te
fijn. Breng dit alles over in een schaal.
Maak de prei en de selderij schoon, was
ze en snijd beide zeer fijn en voeg ze toe
aan het gemalen mengsel. Breng het
geheel op smaak met de suiker, zout en
peper. Kluts de eieren en roer ze erdoor
heen. Strooi er wat tarwebloem bij tot het
geheel vast aanvoelt. Laat in een wadjan
de slaolie goed heet worden. Vorm met
een lepel koekjes van het mengsel en laat
ze in de slaolie van de lepel glijden. Bak
de koekjes tot ze goudbruin van kleur zijn
en laat ze uitlekken. Deze frikadel kan
zowel warm als koud gegeten worden.
Voor de frikadel djagoeng heb ik blikken
maïskorrels gekocht. Veel sneller klaar,
want het geduld van de jongens was al
zwaar op de proef gesteld. Ik hoop dat u,
net als de jongens, geniet met zowel de
bereiding als het eten. Ikzelf heb ook weer
wat geleerd: gestolen goed gedijt niet.
Deze recepten
vindt u terug in
het boek
Kleine gerechten
uit de toko
door Ciska Cress,
een paperback
van 144 pagi
na's. Verschenen
bij Uitgeverij
Kosmos-Z&K,
ISBN
90 215 9649,
prijs 24,90.
SU
moessQn
Djagfoen^ JJakar
CISKA cnss
n&ithjfL kapjes,
chdnkjcs. snacks en smepexijtn
«te imUscke.
18