lembang
moal nanas
door Ciska Cress
rediëiiten
sjalotten
2 teentjes knoflook
10 rode lomboks
akarta: I
1/7 dl slaolie
1 kleine ananas of 1 /-> grote ananas
1 theelepel suiker
zout naar smaal
bnhele Jagen na aanho\
heb nog niet zoveel gezien, maar wat ih to\ 1
toe gezien heb, is inJruhivéhhenJ. 's Avon
Jen wij van het vhegvelJ gehaa/J en'om
naar het hotel hijh ih mijn ogen uit: JestaJfs
één grote pasar malam.
Allemaal kraampjes met eten, fruit en allerlei verhandelbare
artikelen. Alles staat kriskras door elkaar. Ook de meeste
winkels waren nog open. Eén groot lichtfeest. Na een reis
van 24 uur was op slag alle vermoeidheid verdwenen.
Voordat wij naar de kamers gingen, nog even op het terras
genoten van de heerlijke warmte met een glas ijsthee.
Opeens hoorde ik 'ting-ting-ting', een doordringen belletje.
'Wat is dat?', vroeg ik. Een karretje met saté ayam.
'O, lekker, ik wil wel hoor.' Dus twee porties besteld,
ongelooflijk, voor maar één gulden vijftig en lekkerrr!
Sambal ban
De volgende dag de stad een beetje verkend en tegen lunch
tijd natuurlijk eten bij een van de vele kraampjes op straat.
Mooie gele doeken met daarop de specialiteit aangeprezen.
Nasi goreng, mie rebus en een kraampje ernaast verkocht
sambal ban. Ik heb me gek lopen piekeren wat mie rebus is
(waarschijnlijk krijg je de mie in stukken en dan moet je de
mie als een puzzel in elkaar maken voordat je die opeet, zo
dacht deze dame)En sambal ban ken ik ook nog niet.
Doe mij maar een flinke portie. Leuk, dan heb ik weer twee
nieuwe recepten erbij. Maar helaas, niemand begrijpt mij,
dus ik wijs naar het bordje sambal ban. Vraagt mijn vriend
in: 'Eet jij tegenwoordig ook autobanden?' Blijkt het bordje
van een naastliggend kraampje te zijn dat autobanden repa
reert. De letter T was een beetje vaag, zodat ik las: sambal
ban, in plaats van tambal ban. Vreselijk gelachen natuurlijk
en de hele vakantie werd ik gepest met sambal ban.
En mie rebus is de nieuwe spelling voor 'reboes'. Heeft
totaal niets met rebussen en puzzels te maken, het is een
soort bamisoep. De nieuwe spelling is mij nog vele malen
opgebroken, toch maar een cursus Indonesisch doen wan
neer ik weer thuis ben. 's Avonds hebben we gegeten bij een
van de pleegkinderen van mijn vriendin. De vrouw des hui
zes is Sumatraanse en mijn liefde voor de Sumatraanse keu
ken is enorm. Meteen gevraagd om recepten en erg
bereidwillig van haar om te laten zien hoe zij kookt. Mijn
eerste twee recepten hier uit Indonesië zal ik met u delen:
sambal nanas Palembang en penglei (een groentegerecht).
Bereidingswijze
Pel de sjalotten en knoflook, was de lomboks en snijd ze in
stukken. Doe dit alles in een foodprocessor en maal ze fijn.
Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het gemalen
mengsel. Schil de ananas goed en haal de 'ogen' uit het
vruchtvlees. Rasp de ananas grof tot het hartje.
Voeg de geraspte ananas in de wadjan erbij en voeg suiker
en zout toe. Schep alles goed dooreen en laat het ongeveer
10 minuten sudderen totdat de olie boven komt drijven.
Schep het over in een schaal en laat het afkoelen.
Penglei
Ingrediënten
350 gram paksoi
1 grote winterwortel
100 gram verse peultjes of diepvries
100 gram baso ikan (diepvriesballetjes)
2 rode lomboks
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
1/2 dl slaolie
2 eieren
i/2 dl water
2 eetlepels ketjap ikan
zout en peper
Bereidingswijze
Was en snijd de paksoi in reepjes en laat ze uitlekken.
Was en schil de wortel en halveer hem in de lengte en snijd
de wortel in dunne plakjes. Maak de peultjes schoon en hal
veer de visballetjes. Was en snij de lomboks in dunne ringen.
Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Verhit in een
wadjan de olie en fruit hierin de lomboks, sjalotten en knof
look licht. Breek de eieren erbij en roer de eieren tot ze
gestold zijn. Voeg alle gewassen en gesneden ingrediënten
erbij en fruit ze mee. Voeg dan het water en de ketjap toe en
breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat het 5
minuten sudderen. Geer er warme, witte rijst bij.
Overheerlijk en met zoveel liefde Waargemaakt. En zo heb ik
zeker wel 300 recepten verzameld. Dus goed voor een
nieuw boek. O ja, alle lezers en iedereen bij Moesson wens ik
een selamat tahun baru. Bijna vergeten. Het is hier dan ook
35 graden, dan denk je niet aan sneeuw, oliebollen en
nieuwjaar. Selamat makan en volgende maand meer
recepten uit Indonesië.
4
46 ste jaargang - nummer 7 - januari 2002
41