Ayam kampung goreng Ca Kangkung 'ayam soré' (kip in de middag) zei, omdat het bordje nasi goreng gevallen was en ik liever kip wilde. En toen ik heftig 'Yes, yes' zat te knikken, dacht hij dat het meteen moest. Vandaar dat hij zei 'nanti', dus later. Wat een wonderlijke woordspeling. Ij Natuurlijk heb ik de ldp aangepakt en netjes betaald. Heerlijk opgepeuzeld en meteen om het recept gevraagd. Tijdens ons gesprek nodigde Henri mij uit om kennis te maken met zijn vrouw Thè (die verschrikkelijk goed kan koken) en zijn twee kinderen. Dus de volgende dag werd ik afgehaald op de brommer en ben met hem meegegaan. Heeft zij uitgebreid gekookt voor mij: ca kangkung en ook een schotel ayam kam- pung goreng. Ik voelde me erg opgelaten, omdat ik met hem zoveel gesprekken had over het sociaal en maatschappelijk leven daar. Het salaris dat hij verdiende, was niet toereikend om iedere dag vlees, vis of kip te kopen, alleen op feestdagen. Nu had hij drie lappen rondlopen, bestemd voor Hari Raya, het feest na de ramadan, en één ervan hebben zij geslacht voor mij. Ik was erg ontroerd en zei dat het toch niet nodig was. Waarop hij antwoordde dat hij dit heel graag voor mij heeft gedaan en het een eer was dat ik op visite wilde komen. Tijdens mijn bezoek vroeg ik of ik foto's mocht maken. Ze gingen bijna uit hun dak, want ze hebben geen familiefoto's. De kindertjes werden eerst omgekleed in feestjurkjes die bestemd waren voor Hari Raya. Voor de bijpassende schoen tjes hadden ze helaas geen geld meer, maar de foto's zijn goed gelukt. Uit dankbaarheid voor deze gastvrije familie plaats ik deze foto bij dit artikel. Ik ben nog steeds onder de indruk van de armoede daar en heb dan ook besloten om in ieder geval dit gezin een beetje te ondersteunen. Terima lcasih Henri, voor al onze leuke gesprekken en terima kasih Thè voor het lekkere eten dat jij gekookt hebt. Vooral de ayam kampung goreng was zo lekker. De kip was zo heerlijk mals, alleen niet te veel vlees, vandaar dat ze ook ayam kampung genoemd worden, kleine magere kippetjes. Voor dit recept kunt u een gewone lekkere vette Hollandse ldp nemen, hoor. Ingrediënten: 1 kip van ongeveer 1250 gram, 7 '/2 dl water 2 schijfjes goela djawa 3 teentjes knoflook 3 eetlepels ketjap manis zout en peper naar smaak 5 dl slaolie Bereidingswijze: Maak de kip schoon en snijd die in 8 stukken. Kook de stukjes ongeveer 10 minuten in 7 '/2 dl water; de ldp mag niet uit elkaar vallen. Haal de kipstukjes uit de bouillon en laat ze uitlekken. Haal ongeveer 1 dl bouillon uit de pan en laat de goela djawa hierin smelten. Pel de knoflook en pers ze uit. Vermeng goela djawa, knoflook, ketjap, zout en peper naar smaak en marineer de kipstukjes geduren de ongeveer 1 uur. Laat in de wadjan slaolie goed heet worden en frituur hierin de stukjes kip, totdat ze bruin en knapperig zijn. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten. Soms is de kangkung verkrijgbaar in de toko, maar zo niet dan is wilde spinazie een goede vervanger. I ngreuiënten: 1000 gram kangkung of wilde spinazie 3 sjalotjes 3 teentjes knoflook >/2 dl slaolie 2 theelepels aromat zout naar smaak V2 dl water Bereidingwij ze: Was de kangkung of spinazie goed en laat ze uitlekken. Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze fijn. Laat in een wadjan olie heet worden en fruit hierin de sjalotten en knoflook glazig. Voeg de uitgelekte groente erbij en roer alles goed om. Strooi aromat en zout erop en voeg dan het water toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat het ongeveer 2 minuten sudderen. Geef deze twee gerechten met warme rijst en geniet ervan. 46 ste jaargang - nummer 9 - maart 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15