Tempe goreng
stapeltje van, binnen handbereik van zijn vrouw.
Ibu Dal en haar dochter maken er puntzakjes van en vullen
deze zakjes met een lepel van het mengsel op de tampah.
Het zakje wordt dichtgevouwen, met een lidi vastgemaakt en
in een hoek gegooid tot een bergje van een halve meter.
Dit moet twee dagen staan; het mengsel gaat dan gisten.
Ibu Dal opende een van de stukjes van één dag oud en liet
me zien dat er een witachtige schimmel ontstaat op de nog
kruimelige tempe. Door het broeien in het stukje krant en
pisangblad heb je na twee dagen een volmaakt compact stuk
je tempe. Verse kleine driehoekjes tempe worden op de pasar
verkocht voor honderd rupiah (anderhalve cent) per stuk.
Het is daar in huis een echt klein fabriekje waar hard gewerkt
wordt. Ibu Dal gaf mij een paar stukjes tempe mee, in ruil
voor de foto's die ik genomen had. Helaas zijn de foto's niet
zo duidelijk, toch maar een paar afdrukken gemaakt voor
haar. Drie dagen later bracht ik de foto's en ze omarmde me
alsof ik familie was. Van blijdschap kneep ze in mijn dikke
bovenarmen en maar blij roepen dat ik zo lekker vet ben.
Bij haar vergeleken, zij is zo klein en teer, ben ik een kamer
olifantje. En ik voelde me niet eens beledigd, het zal wel een
uiting van genegenheid zijn, dacht ik. Haar tempe was ver
rukkelijk. Megawati (niet de president hoor, maar de pleeg
dochter van mijn vriendin) maakte er tempe goreng van. We
hebben gesmuld en natuurlijk heb ik het recept opgeschre
ven en ik hoop dat u het lekker vindt.
ken tempe door de tarwebloem en bak de tempe lichtbruin.
Laat ze hierna uitlekken en serveer het bij de maaltijd of als
snack. De tempe goreng kan zowel warm als koud gegeten
worden.
Misschien is het leuk om te experimenteren om zelf tempe
te maken, alleen weet ik niet goed of in toko's in Nederland
tempe-ragi te verkrijgen is. Voor de zekerheid heb ik uit
Indonesië twee zakjes van 25 gram meegenomen, want ik
wil het hier ook zeker gaan maken. Alleen de ragi had me
bijna in het gevang van Jakarta gebracht. Bij de douane in
Jakarta werd mijn handbagage wel vier keer door het rönt-
genapparaat gehaald, koffer open, spullen er uit, door de
röntgen en uiteindelijk werden de zakjes er uit gevist. Kleine
zakjes met wit poeder. Lijkt op drugs hè? Dus wees voor
zichtig, het kost zoveel tijd om je bagage er weer netjes in te
proppen en met goed fatsoen weg te komen. Want al heb je
niets vervelends gedaan, je schaamt je dood hoor! Tot de
volgende maand.
Ingrediënten
1 stuk tempe van 400 gram
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 eetlepels slaolie
1V2 theelepel ketoembar
zout naar smaak
200 gram tarwebloem
V2 dl slaolie om te bakken
IJereidingswijze
Snijd de tempe in plakken van ongeveer 1 centimeter. Pel de
sjalotten en knoflook en wrijf deze in de oelekan zeer fijn.
Voeg 2 eeüepels slaolie, ketoembar en zout naar smaak toe
en wrijf de plakken tempe hiermee in. Laat het 10 minuten
staan. Verhit in een wadjan V2 deciliter slaolie. Haal de plak-
46 ste jaargang - nummer 10 - april 2002
15