Tempe goreng stapeltje van, binnen handbereik van zijn vrouw. Ibu Dal en haar dochter maken er puntzakjes van en vullen deze zakjes met een lepel van het mengsel op de tampah. Het zakje wordt dichtgevouwen, met een lidi vastgemaakt en in een hoek gegooid tot een bergje van een halve meter. Dit moet twee dagen staan; het mengsel gaat dan gisten. Ibu Dal opende een van de stukjes van één dag oud en liet me zien dat er een witachtige schimmel ontstaat op de nog kruimelige tempe. Door het broeien in het stukje krant en pisangblad heb je na twee dagen een volmaakt compact stuk je tempe. Verse kleine driehoekjes tempe worden op de pasar verkocht voor honderd rupiah (anderhalve cent) per stuk. Het is daar in huis een echt klein fabriekje waar hard gewerkt wordt. Ibu Dal gaf mij een paar stukjes tempe mee, in ruil voor de foto's die ik genomen had. Helaas zijn de foto's niet zo duidelijk, toch maar een paar afdrukken gemaakt voor haar. Drie dagen later bracht ik de foto's en ze omarmde me alsof ik familie was. Van blijdschap kneep ze in mijn dikke bovenarmen en maar blij roepen dat ik zo lekker vet ben. Bij haar vergeleken, zij is zo klein en teer, ben ik een kamer olifantje. En ik voelde me niet eens beledigd, het zal wel een uiting van genegenheid zijn, dacht ik. Haar tempe was ver rukkelijk. Megawati (niet de president hoor, maar de pleeg dochter van mijn vriendin) maakte er tempe goreng van. We hebben gesmuld en natuurlijk heb ik het recept opgeschre ven en ik hoop dat u het lekker vindt. ken tempe door de tarwebloem en bak de tempe lichtbruin. Laat ze hierna uitlekken en serveer het bij de maaltijd of als snack. De tempe goreng kan zowel warm als koud gegeten worden. Misschien is het leuk om te experimenteren om zelf tempe te maken, alleen weet ik niet goed of in toko's in Nederland tempe-ragi te verkrijgen is. Voor de zekerheid heb ik uit Indonesië twee zakjes van 25 gram meegenomen, want ik wil het hier ook zeker gaan maken. Alleen de ragi had me bijna in het gevang van Jakarta gebracht. Bij de douane in Jakarta werd mijn handbagage wel vier keer door het rönt- genapparaat gehaald, koffer open, spullen er uit, door de röntgen en uiteindelijk werden de zakjes er uit gevist. Kleine zakjes met wit poeder. Lijkt op drugs hè? Dus wees voor zichtig, het kost zoveel tijd om je bagage er weer netjes in te proppen en met goed fatsoen weg te komen. Want al heb je niets vervelends gedaan, je schaamt je dood hoor! Tot de volgende maand. Ingrediënten 1 stuk tempe van 400 gram 2 sjalotten 2 teentjes knoflook 2 eetlepels slaolie 1V2 theelepel ketoembar zout naar smaak 200 gram tarwebloem V2 dl slaolie om te bakken IJereidingswijze Snijd de tempe in plakken van ongeveer 1 centimeter. Pel de sjalotten en knoflook en wrijf deze in de oelekan zeer fijn. Voeg 2 eeüepels slaolie, ketoembar en zout naar smaak toe en wrijf de plakken tempe hiermee in. Laat het 10 minuten staan. Verhit in een wadjan V2 deciliter slaolie. Haal de plak- 46 ste jaargang - nummer 10 - april 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15