A I R Kacang telor goreng zakje kacang telor goreng mee en ook al haar recepten wilde zij mij geven. Voor de recepten moest ik haar maar thuis opzoeken, want het was aardig druk in haar warung. Dus meteen een afspraak gemaakt. Ik was dolgelukkig, want ik had nog geen recepten van snacks. Twee dagen later ben ik naar haar toegegaan en ook hier kreeg ik uitgebreid toelich ting van de recepten. Op het terras buiten stonden zakken vol met kacang tanah. Haar geestelijk gehandicapte zuster pelde iedere dag zo'n grote zak kacang voor de verkoop. Toen zij mij zag, werd zij heel verlegen en steeds verstopte zij zich. Ik wilde een foto van haar maken, maar zij wilde niet. Of begreep ze mij niet? Ik speelde het spelletje maar mee en uiteindelijk mocht ik toch een foto van haar maken en ziehier wat een prachtig plaatje van die lieve schat. Tijdens het bespreken van de recepten werd ik getrakteerd op een glas soda gembira. Het drankje kende ik nog niet en als vanzelfsprekend gaf Ibu Suwanto het recept. Ik heb hier thuis al een aantal keren het drankje uitgeprobeerd. Gelukkig zijn alle ingrediënten hier in de toko te koop, maar het drankje in Indonesië smaakt toch wel beter. Wellicht door het ontbreken van de zon en de sfeer daar? Maar de zomer is in aantocht en dan is het toch wel het proberen waard. Soda Gembira Ingrediënten: 1 blikje gecondenseerde melk (dikke zoete melk) 1 fles frambozensiroop ijsklontjes soda water Bereidingswijze: Doe in een longdrinkglas 2 tot 3 eetlepels melk, 1 flinke scheut frambozensiroop, 3 of 4 ijsklontjes en vul het glas aan met sodawater. Doe er een lange sor betlepel en een rietje in en serveer het drankje meteen. En lekker om erbij te snoepen is natuurlijk kacang telor goreng, hiervan zijn ook vele recepten op de markt, maar deze is van ibu Suwanto. Ingrediënten: 500 gram tarwebloem 5 dl water 3 eieren 1 desserdepel zout 2 eetlepels suiker 1 theelepel jahépoeder 1 theelepel laospoeder 2 theelepels ketumbar 2 theelepels kunyitpoeder 2 theelepels knoflookpoeder 1000 gram kacang tanah (gepelde, rauwe vliespinda's) 1 liter slaolie Bereidingswijze: Mix in een kom de bloem met water en eieren tot een glad beslag. Voeg dan zout toe, suiker en de overige bumbu's. Mix dit alles goed dooreen. Voeg hierbij eenderde van de kacang, roer het goed door. Neem een vergiet en een opvangbakje of -kom en giet het mengsel in het vergiet. Vang het overige beslag op en laat ondertussen in een wijde hapjes- of braadpan de slaolie goed heet worden. Doe met behulp van een schuimspaan in kleine hoeveelheden de kacang in de olie en roer het meteen door zodat de kacang los van elkaar gebakken worden. Elke kacang ltrijgt dan een jasje. Bak de kacang lichtbruin en laat alles daarna goed uitlekken en koud worden. Strooi er eventueel wat zout over. Doe bij het opgevangen beslag eender de van de overige kacang in en herhaal dit nog een keer. Bewaar de kacang telor goreng in een goed afgesloten pot. Zo, en dan nu nog een artikel schrijven voor het juni- nummer, want ik had nog niet verteld dat ik ook op Bali ben geweest en ook daar heerlijke recepten heb bemachtigd. Ik wens u een fijne, warme zomer toe en heel veel ice-cream! 46 ste jaargang - nummer 11 - mei 2002 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2002 | | pagina 15