A I R
Kacang telor goreng
zakje kacang telor goreng mee en ook al haar recepten wilde
zij mij geven. Voor de recepten moest ik haar maar thuis
opzoeken, want het was aardig druk in haar warung. Dus
meteen een afspraak gemaakt. Ik was dolgelukkig, want ik
had nog geen recepten van snacks. Twee dagen later ben ik
naar haar toegegaan en ook hier kreeg ik uitgebreid toelich
ting van de recepten. Op het terras buiten stonden zakken
vol met kacang tanah. Haar geestelijk gehandicapte zuster
pelde iedere dag zo'n grote zak kacang voor de verkoop.
Toen zij mij zag, werd zij heel verlegen en steeds verstopte
zij zich. Ik wilde een foto van haar maken, maar zij wilde
niet. Of begreep ze mij niet? Ik speelde het spelletje maar
mee en uiteindelijk mocht ik toch een foto van haar maken
en ziehier wat een prachtig plaatje van die lieve schat.
Tijdens het bespreken van de recepten werd ik getrakteerd
op een glas soda gembira. Het drankje kende ik nog niet en
als vanzelfsprekend gaf Ibu Suwanto het recept. Ik heb hier
thuis al een aantal keren het drankje uitgeprobeerd. Gelukkig
zijn alle ingrediënten hier in de toko te koop, maar het
drankje in Indonesië smaakt toch wel beter. Wellicht door het
ontbreken van de zon en de sfeer daar? Maar de zomer is in
aantocht en dan is het toch wel het proberen waard.
Soda Gembira
Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde melk (dikke zoete melk)
1 fles frambozensiroop
ijsklontjes
soda water
Bereidingswijze:
Doe in een longdrinkglas 2 tot 3 eetlepels melk,
1 flinke scheut frambozensiroop, 3 of 4 ijsklontjes en
vul het glas aan met sodawater. Doe er een lange sor
betlepel en een rietje in en serveer het drankje meteen.
En lekker om erbij te snoepen is natuurlijk kacang
telor goreng, hiervan zijn ook vele recepten op de
markt, maar deze is van ibu Suwanto.
Ingrediënten:
500 gram tarwebloem
5 dl water
3 eieren
1 desserdepel zout
2 eetlepels suiker
1 theelepel jahépoeder
1 theelepel laospoeder
2 theelepels ketumbar
2 theelepels kunyitpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1000 gram kacang tanah
(gepelde, rauwe vliespinda's)
1 liter slaolie
Bereidingswijze:
Mix in een kom de bloem met water en eieren tot een
glad beslag. Voeg dan zout toe, suiker en de overige
bumbu's. Mix dit alles goed dooreen. Voeg hierbij
eenderde van de kacang, roer het goed door. Neem
een vergiet en een opvangbakje of -kom en giet het
mengsel in het vergiet. Vang het overige beslag op en
laat ondertussen in een wijde hapjes- of braadpan de
slaolie goed heet worden. Doe met behulp van een
schuimspaan in kleine hoeveelheden de kacang in de
olie en roer het meteen door zodat de kacang los van
elkaar gebakken worden. Elke kacang ltrijgt dan een
jasje. Bak de kacang lichtbruin en laat alles daarna
goed uitlekken en koud worden. Strooi er eventueel
wat zout over. Doe bij het opgevangen beslag eender
de van de overige kacang in en herhaal dit nog een
keer. Bewaar de kacang telor goreng in een goed
afgesloten pot.
Zo, en dan nu nog een artikel schrijven voor het juni-
nummer, want ik had nog niet verteld dat ik ook op
Bali ben geweest en ook daar heerlijke recepten heb
bemachtigd. Ik wens u een fijne, warme zomer toe en
heel veel ice-cream!
46 ste jaargang - nummer 11 - mei 2002
15