deden wist ik niet. Ik dacht dat het bewaard werd! Daarna werd
er flink getafeld, alles was opgegaan, maar omdat ik op dat
moment geen honger had, heb ik zo goed als niets gegeten,
's Avonds kreeg ik een enorme honger, dacht aan de rujak en
eieren en ben op zoek gegaan naar dat verborgen lekkers. De
koelkast en het hele huis doorzocht, maar helaas geen rujak en
eieren. Er was ook geen ander voedsel te vinden en met een kna
gend gevoel ben ik maar gaan slapen. De volgende dag meteen
gevraagd waar de rujak was gebleven. Het bleek dat vlak na de
ceremonie de rujak en eieren op het dak van het huis waren
gezet, voor de goden. Als ik dat had geweten, had ik 's nachts een
ladder gepakt en van die overheerlijke rujak gesnoept. Weinig
respect zult u denken, maar ik had het voor die rujak overgehad,
zo'n honger had ik.
De volgende dag heb ik mijn honger kunnen stillen met een heer
lijk bordje bubur ayam. Dit recept kreeg ik van de man die 's
morgens met zijn kaki tiga voor het park stond. Lekker vers en
warm en tenminste iets anders dan nasi goreng, want dat eet je al
genoeg in Indonesië. Deze bubur ayam was overheerlijk. Van
Uwah kregen we nog een schaaltje sambal rawit kecap er bij, want
sambal hoort erbij of het nu 's morgens of 's avonds is. Ik eet daar
veel meer sambal dan hier, het smaakt daar allemaal veel beter.
Hierbij dan het recept van bubur ayam met sambal rawit kecap.
Bubur ayam Sukamantri:
Ingrediënten;
1 kip van 750 gram
1 V2 liter water
500 gram ongekookte rijst
2 bouillonblokjes (kip)
2 uien
3 teentjes knoflook
1 stukje laos van 3 cm
1 stukje kunyit van 4 cm
2 kemirienootjes
1 dl slaolie
1 spriet sereh
3 blaadjes daun salam
2 blaadjes daun jeruk purut
2 theelepels ketumbar
1 theelepel trassi
2 theelepels suiker
1 theelepel assem
1 V, dl water en zout naar smaak
Ingrediënten en bereiding;
1 dl kecap manis
10 cabé rawit fijngesneden in ringen, vermeng dit samen
in een schaaltje.
Voor de garnering';
2 omeletten fijn gesneden, 1 prei in dunne ringen gesneden,
fijngehakte selderie en gefruite uitjes
Bereidingswijze:
Zet de kip op met het water en trek daarvan een bouillon
in ongeveer 1 uur. Haal de kip uit de bouillon, laat haar
afkoelen en ontdoe de kip van botten en vellen en snijd de
kip in stukjes. Zet deze even apart. Was de rijst in een zeef
totdat het water helder is en doe dit tezamen met de bouil
lonblokjes in de kippenbouillon. Breng dit weer aan de
kook onder voortdurend roeren. Wanneer het borrelt, doe
een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat dit onge
veer 45 minuten staan. De rijst moet wel pap zijn gewor
den. Pel de uien en de knoflook, was en haal de velletjes
van laos en kunyit en wrijf deze vier ingrediënten en de
kemirinootjes fijn in een cobek of in een foodprocessor.
Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het mengsel gla
zig. Voeg toe: sereh, salam, jeruk purut, ketumbar, trassi,
suiker en assem en fruit dit eveneens mee. Voeg dan het
water toe en eventueel zout naar smaak. Laat het mengsel
10 minuten sudderen totdat het water iets is verdampt.
Verwijder sereh, salam en jeruk purut. Wanneer de bubur
klaar is, roer dan de gefruite bumbu er doorheen. Schep de
bubur op in schaaltjes, bovenop gegarneerd met de stukjes
kip, fijngesneden omelet, prei, selderie en gefruite uitjes en
geef de sambal rawit kecap er apart bij.
S a m Ij a 1 rawit Recap:
Helaas heb ik geen foto van de bubur en zijn de foto's van
de selamatan mislukt. Maar ik heb een leuke foto van het
restaurant. Van links naar rechts: Uwah, Etty (all-round
personeel) Dicky en Natalie Boreel (beheerders van park
Sukamantri) en ikzelf. Het restaurant wordt nog uitgebreid
met méér tafels en stoelen en een bar en de keuken moet
nog helemaal worden ingericht. Dus voor mij ook nog
genoeg te doen deze twee maanden. Eet smakelijk en tot de
volgende maand vanuit Sukabumi!
47 ste jaargang - nummer 2 - augustus 2002 15