-
Roti goreng
ons tot nu toe altijd gehouden hebben. Dus dit jaar zal ik
met Oud en Nieuw ook huzarensalade maken. Het enige
verschil met thuis is, dat ik geen stokbrood kan presenteren.
In plaats van stokbrood serveer ik lekker krokant gebakken
brood, roti goreng. Deze maand heb ik dan ook de recepten
van huzarensalade en roti goreng opgeschreven om ze te
proberen met oudejaarsavond.
Ingrediënten:
3 middelgrote aardappels
2 of 3 gekookte bieten
4 augurken
200 gram boterhamworst of pork
1 kleine ui
1 appel
ll2 potje zilveruitjes
V2 literblik ananas (stukjes) of een kleine verse ananas
5 flinke eetlepels mayonaise
5 flinke eetlepels slasaus
zout en peper naar smaak
Garnering:
een paar blaadjes sla
2 takjes peterselie
4 hardgekookte eieren
Bereidingswijze:
Was de aardappels en kook ze ongeveer 15 minuten in de
schil. Laat ze afkoelen. Verwijder de schil en snij ze in kleine
dobbelsteentjes. Schil de bieten en snij ze eveneens in kleine
dobbelsteentjes. Doe alles in een ruime kom. Snij de augur
ken en de boterhamworst of pork in kleine stukjes en voeg
dit toe. Pel de ui en schil de appel, snij beide in kleine stuk
jes. Laat de zilveruitjes en de inhoud van het blikje ananas
goed uitlekken en doe dit alles erbijKruid het met zout en
peper naar smaak en meng alles heel voorzichtig met de may
onaise en de slasaus. Laat het geheel een paar uur intrekken
in de koelkast. Leg op de rand van een diepe schaal een paar
blaadjes sla, doe de salade in de schaal, garneer het geheel
met een paar toefjes peterselie en de in partjes gesneden
eieren. In Indonesië heb ik de boterhamworst er uitgelaten
omdat het daar niet te koop is. Voor een vegetarische variatie
was de huzarensalade desalniettemin goed van smaak. Dit
recept komt uit mijn vorige boek Kleine gerechten uit de toko.
Ingrediënten:
12 eieren
1 liter slaolie
1 gesneden casinobrood
suiker
Bereidin gs wijze:
Klop de eieren goed los in een ruime kom. Verhit de olie in
een wadjan. Wentel de sneetjes brood door het ei en laat de
sneetjes één voor één in de olie glijden. Bak de sneetjes aan
beide zijden bruin en krokant. Laat ze even uitlekken en strooi
dan een beetje suiker op het brood. De combinatie van het
zoete brood met de salade smaakt voortreffelijk. Het is een
soort wentelteefje. Dit recept kreeg ik van de vader van mijn
vriendin uit Sukabumi. Ook koud zijn de broodjes lekker. Ik
ben alweer bezig om nieuwe recepten te verzamelen. Ik ben nu
in onderhandeling met de uitgever en waarschijnlijk verschijnt
eind volgend jaar mijn nieuwe boek. Ik blijf jullie natuurlijk op
de hoogte houden. Rest mij alleen nog vanuit een zonnig en
vooral warm Indonesië, u allen prettige feestdagen en een
goede jaarwisseling toe te wensen. Tot volgende maand.
47 ste jaargang - nummer 6 - december 2002
15