Toko Murah, ook catering Heuvel Galerie 8 5611 DK Eindhoven Tel/fax: 040-2463902 Genneperweg 22A (Franz Leharplein) 5654 AH Eindhoven Tel: 040-2511914 Elckerlyclaan 89 5625 EP Eindhoven Tel: 040-2415483 kundige en vond veel voldoening in haar bezigheden. Frans ging bij Philips werken, maar had het minder naar zijn zin, hij snakte naar meer vrijheid in zijn werk. Frans en Tho, die elkaar al van de lagere school kenden, bleven contact houden. Toen ze in 1973 trouwden, bleef Tho voorgoed in Eindhoven. Het stel kreeg kinderen, en opende in 1976 het eethuis Borobudur. Er was in Eindhoven veel interesse voor Aziatisch eten, en het restaurant bood hun de vrijheid waar Frans zo naar verlangde, ook al betekende het langer en harder werken. Tho stond in de keuken, en kookte zoals ze van haar moeder had geleerd. Tho: 'Ik wilde dat klanten het eten herkenden en het gevoel kregen dat ze lekker thuis zaten te eten.' Ze bouw den een grote kring van trouwe klanten op. Jarenlang ging alles naar wens. Tho kookte graag en ze waren zelfstandig. Maar er begon toch iets te knagen. Het restaurant vergde te veel. Frans: 'We mistten onze vrienden, hadden geen sociaal leven. Als onze vrienden vrij waren, werkten wij en andersom.' Tho: 'Bovendien werden onze kinderen gro ter en kwamen op een leeftijd dat ze ons nodig hadden. Ik wilde er voor hen zijn.' Na twaalf jaar wilden de Ong's er eigenlijk mee stoppen. Tegelijkertijd, ook in Eindhoven, had de Nederlander Hans van Houten plannen om een derde toko te openen. Hij was in 1950 gestart met een warung keliling, en zijn vaste toko Murah liep zo goed, dat er uitbreidingsplannen waren. Via de toko van Van Houten werden er kookcursussen gegeven, en de cursus leidster kwam geregeld bij Borobudur om haar leerlingen te laten proeven hoe een gerecht smaken moest. Toen Van Houten besloot dat er een derde toko moest komen, werden Frans en Tho gevraagd of zij die niet wilden.leiden. Het bleek het juiste moment. Tho kon blijven koken, Frans had zijn vrijheid en door de winkeltijden bleef er meer tijd over voor gezin, familie en vrienden. De supermarkt is verdwenen uit de foodcourt, dat betekent dat er een steeds gemengder publiek bij Toko Murah komt; Indischen, Nederlanders, en de laatste jaren een groot deel Turkse en Marokkaanse moslims. Tho: 'Door al die dieren- ziekten zoals bse eten veel mensen vegetarisch. En doordat het eten halal is, zonder varkensvlees, hebben we veel moslims als klant.' Ook kookt Tho zonder vetsin, een Chinese smaakversterker die bij veel mensen een allergische reactie kan opleveren. 'Indonesisch eten is gewoon gewor den voor Nederlanders', stelt Frans. Fastf ood Frans en Tho zijn haast niet uit de toko's weg te slaan. Tho: 'We gaan wel eens weg, voor een bruiloft of een verjaardag, maar nooit lang en niet om te luieren. Ik kan de zaak toch niet uit mijn hoofd zetten. Eigenlijk ben ik gewoon bang dat het misgaat als ik er niet ben.' Vakantie is een rela tief onbekend begrip bij de Ong's. Tien jaar geleden waren ze voor het laatst echt op vakantie. Toen brachten ze een bezoek aan Tho's 86-jarige moeder, die in Jakarta nog steeds haar eigen koekjeswinkel heeft. 'We werken veel, maar de drukte is niet te vergelijken met de drukte die een restaurant met zich meebrengt', merkt Frans op. 'Om zes uur is de winkel dicht. In het restaurant pas om elf uur. We bedienen ook niet meer. In Borobudur moest Tho alles a la carte maken. Hier niet, hier is het fastfood.' Halal Inmiddels is de toko in de Heuvel Galerie een goedlopende zaak. Het foodcourtprincipe, waarbij allerlei eettentjes een gezamenlijk terras in het midden hebben, is een aantal jaren geleden ook in Eindhoven toe gepast. Zo zitten er in de kelder van het moderne winkelcentrum een groenteboer, snoepwinkel, bakker, lunchroom en de toko. 47 ste jaargang - nummer 7 - januari 2003 43 Borobudur

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 43