dag door gesnoept van ontelbare zoete gerechtjes en koekjes.
Traditioneel is de ketupat. Dat zijn mandjes gevlochten van
daun kelapa muda, deze worden half gevuld met ongekookte
rijst, gemengd met kruiden en zes tot acht uur gekookt. Het
resultaat is ongeveer zoals lontong, want de rijst zet uit en de
mandjes worden 'kussentjes'. Je laat ze afkoelen en snijdt ze
in kleine stukjes met de bijhorende gerechten zoals rendang
sapi, ayam opor, sajur sambal kentang, ayam goreng, ver
schillende soorten krupuk en andere lekkernijen.
Ik heb twee recepten voor u genoteerd. Ketupat maken is in
Nederland helaas onmogelijk omdat hier geen daun kelapa
muda is, maar u kunt dan lontong erbij serveren.
Lontong
800 gram rijst
8 dl water
pisangblad
cocktailprikkers
veel water
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Was de rijst totdat het water helder blijft. Zet de rijst met het
water op het vuur en roer af en toe totdat het water is ver
dampt. Laat de rijst 10 minuten rusten. Knip de pisangbla
deren in 20 tot 25 stukken van ongeveer 10 cm bij 20 cm.
Verdeel de gekookte rijst in 20 tot 25 porties en leg op elk
stuk pisangblad een portie rijst. Rol de rijst in het blad tot
een rolletje en sluit de uiteinden met een cocktailprikker. Zet
een grote pan op met veel water en zout naar smaak, en laat
dit koken. Doe alle rolletjes erin en laat het geheel ongeveer
2 uur koken. Let wel op dat de rolletjes onder het water
staan. Laat hierna de rolletjes lontong uitlekken en koud
worden en snijd elke rol in 5 of 6 stukjes.
Sajur sambal kentang
2 rode uien
3 teentjes knoflook
V2 dl slaolie
1 groene en 2 rode lomboks
1 liter water
2 rundvleesbouillonblokjes
3 grote aardappelen
1 blik kokosmelk van 400 ml
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 3 cm
3 kemirinootjes
2 theelepels ketumbar
2 theelepels terasi
2 blaadjes daun salam
1 spriet serai
3 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Pel de uien en de knoflook en haal het velletje van de
lengkuas. Wrijf deze drie ingrediënten en de kemiri
nootjes fijn in een cobek of maal ze in een foodproces
sor. Verhit de olie in een wajan en fruit hierin licht het
mengsel en de overige bumbu. Was en haal de steeltjes
van de lomboks en snijd ze schuin (als snijbonen) en
fruit ze ook even mee. Voeg daarbij de bouillonblokjes
en 1 liter water en laat het even koken, zet het vuur
laag. Was en schil de aardappelen in blokjes en voeg ze
toe. Roer alles goed dooreen en laat het 15 minuten
koken. Voeg dan de inhoud van het blik kokosmelk toe
en laat alles nogmaals 10 minuten op een zacht vuur
koken. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam
en serai. Wens ik u weer selamat makan.
47 ste jaargang - nummer 8 - februari 2003