dag door gesnoept van ontelbare zoete gerechtjes en koekjes. Traditioneel is de ketupat. Dat zijn mandjes gevlochten van daun kelapa muda, deze worden half gevuld met ongekookte rijst, gemengd met kruiden en zes tot acht uur gekookt. Het resultaat is ongeveer zoals lontong, want de rijst zet uit en de mandjes worden 'kussentjes'. Je laat ze afkoelen en snijdt ze in kleine stukjes met de bijhorende gerechten zoals rendang sapi, ayam opor, sajur sambal kentang, ayam goreng, ver schillende soorten krupuk en andere lekkernijen. Ik heb twee recepten voor u genoteerd. Ketupat maken is in Nederland helaas onmogelijk omdat hier geen daun kelapa muda is, maar u kunt dan lontong erbij serveren. Lontong 800 gram rijst 8 dl water pisangblad cocktailprikkers veel water zout naar smaak Bereidingswijze: Was de rijst totdat het water helder blijft. Zet de rijst met het water op het vuur en roer af en toe totdat het water is ver dampt. Laat de rijst 10 minuten rusten. Knip de pisangbla deren in 20 tot 25 stukken van ongeveer 10 cm bij 20 cm. Verdeel de gekookte rijst in 20 tot 25 porties en leg op elk stuk pisangblad een portie rijst. Rol de rijst in het blad tot een rolletje en sluit de uiteinden met een cocktailprikker. Zet een grote pan op met veel water en zout naar smaak, en laat dit koken. Doe alle rolletjes erin en laat het geheel ongeveer 2 uur koken. Let wel op dat de rolletjes onder het water staan. Laat hierna de rolletjes lontong uitlekken en koud worden en snijd elke rol in 5 of 6 stukjes. Sajur sambal kentang 2 rode uien 3 teentjes knoflook V2 dl slaolie 1 groene en 2 rode lomboks 1 liter water 2 rundvleesbouillonblokjes 3 grote aardappelen 1 blik kokosmelk van 400 ml Bumbu: 1 stukje lengkuas van 3 cm 3 kemirinootjes 2 theelepels ketumbar 2 theelepels terasi 2 blaadjes daun salam 1 spriet serai 3 theelepels suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Pel de uien en de knoflook en haal het velletje van de lengkuas. Wrijf deze drie ingrediënten en de kemiri nootjes fijn in een cobek of maal ze in een foodproces sor. Verhit de olie in een wajan en fruit hierin licht het mengsel en de overige bumbu. Was en haal de steeltjes van de lomboks en snijd ze schuin (als snijbonen) en fruit ze ook even mee. Voeg daarbij de bouillonblokjes en 1 liter water en laat het even koken, zet het vuur laag. Was en schil de aardappelen in blokjes en voeg ze toe. Roer alles goed dooreen en laat het 15 minuten koken. Voeg dan de inhoud van het blik kokosmelk toe en laat alles nogmaals 10 minuten op een zacht vuur koken. Verwijder voor het opdienen de blaadjes salam en serai. Wens ik u weer selamat makan. 47 ste jaargang - nummer 8 - februari 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 15