Sarinah's Luilekkerland/Sarinah b.v.
Goudenregenplein 4, Den Haag
Telefoon: 070-260 15 85
zijn vader bleef achter. 'Ik heb hem nooit
goed gekend en ook nooit meer gezien',
vertelt David.
Drummer
'Het kostte me best moeite om me in
Nederland aan te passen', vervolgt David.
'In Indonesië was ik vooral buiten, maar in
het koude Nederland leefde ik meestal in
een donkere kamer, dichtbij de kachel.
Eerst woonde ik in Zeeland. De mensen
spreken daar met een zwaar accent dat ik
nauwelijks kon verstaan. Toen we naar Den
Haag verhuisden, raakte ik hier meer
gewend. Ik werd drummer in een bandje en
was veel op reis voor optredens. Na een
tijdje vroeg een vriend of ik bedrijfsleider
van zijn toko wilde worden. Omdat het
onregelmatige artiestenbestaan mij steeds
minder beviel, accepteerde ik deze baan en
zei de muziek vaarwel. Enkele jaren daarna
begon ik voor mezelf. De zaken gingen
meteen goed.' David wijst op een foto van
prins Bernhard. De prins is afgebeeld bij
een tafel met Indische hapjes. David heeft
ooit voor één van zijn verjaardagsfeesten de
catering mogen verzorgen.
Smaak bewaker
David presenteert alleen gerechten die met
verse kruiden zijn Waargemaakt: 'Mijn
moeder is de smaakbewaker. Ik noem haar
ook wel de generaal of ons vangnet. Zij
bewaakt continu de kwaliteit van ons eten.
Als in een gerecht te veel zout of knoflook
wordt gebruikt, grijpt ze onmiddellijk in. Ik
ben in Cilacap op Midden-Java geboren.
Mijn Wanten krijgen de gerechten uit mijn
geboortestreek. Bij het koken wordt vaak
gebruik gemaakt van de kooWcennis van
mijn tantes. Zij, mijn vrouw en veel andere
familieleden hebben mij van begin af aan
geholpen mijn bedrijf op te bouwen.'
'Mijn zaken behoren tot de meest moderne
toko's van Nederland', vindt Ruud David.
Naast Sarinah's LuileWcerland, zijn eerste
horecaonderneming, bezit hij nog twee
toko's in Rotterdam en Den Haag. Deze
heten eveneens Sarinah's Luilekkerland.
Daarnaast heeft David een specialiteiten
restaurant, een Javaans buffetrestaurant en
een catering- en partyservice. 'In tegenstel
ling tot veel Weine traditionele toko's wer
ken wij met de nieuwste keukenapparatuur',
zegt hij. 'Bovendien besteden wij optimale
aandacht aan voedselveiligheid en gebruiken
wij speciale, lekvrije verpaWcingen waarin
mensen hun eten mee naar huis kunnen
nemen.'
Naast alle hightech in de keuken heeft de
hoofdvestiging van Sarinah b.v. een echt
Indisch interieur. David heeft in dit pand
zijn restaurants, de catering- en partyservice
en zijn eerste Sarinah's LuileWcerland
gehuisvest. Veel bamboe, een rieten bètjah,
een fel gelcleurde laagjesparasol en een saté
kraampje dat David van Indonesië naar
Nederland heeft gehaald, dragen bij aan de
sfeer. In de toko worden geen kookspullen
of lcruiden verkocht, alleen de gerechten
worden in de tien meter lange toonbank uit
gestald. Klanten kunnen deze mee naar huis
nemen of ter pleWce opeten aan één van de
vele houten tafeltjes. 'Ze moeten het gevoel
krijgen dat ze een beetje bij mijn familie
horen', aldus David. 'Daarom is de bedie
ning hier vriendelijk en gemoedelijk.'
Magnetron
De zakenman zit nog vol plannen. Hij wil
een franchise winkelketen opzetten. Klanten
kunnen in zijn nieuwe winkels kant-en-Ware
maaltijden kopen. 'Steeds meer mensen
hebben steeds minder tijd', stelt David.
'Daarom is het toch gemalckelijk als je bij
voorbeeld na een lange werkdag niet hoeft
te koken en je je eten gewoon via één druk
op een knop van de magnetron kunt Waar
maken?'
David werkt graag met mensen die een deel
van hun leven in Indië hebben doorge
bracht. Maar in Nederland wonen steeds
minder mensen met zo'n achtergrond.
Daarom wil de ondernemer meer stagiaires
van Indonesische hotelscholen naar
Nederland halen. 'In mijn Rotterdamse
toko hebben al enkele van deze stagiaires
gewerkt. Zij hebben er vooral geleerd zich
minder onderdanig op te stellen. Dit zal hen
goed van pas komen wanneer zij later in
internationale hotels gaan werken.'
o's in Nederland
Modern