Sarinah's Luilekkerland/Sarinah b.v. Goudenregenplein 4, Den Haag Telefoon: 070-260 15 85 zijn vader bleef achter. 'Ik heb hem nooit goed gekend en ook nooit meer gezien', vertelt David. Drummer 'Het kostte me best moeite om me in Nederland aan te passen', vervolgt David. 'In Indonesië was ik vooral buiten, maar in het koude Nederland leefde ik meestal in een donkere kamer, dichtbij de kachel. Eerst woonde ik in Zeeland. De mensen spreken daar met een zwaar accent dat ik nauwelijks kon verstaan. Toen we naar Den Haag verhuisden, raakte ik hier meer gewend. Ik werd drummer in een bandje en was veel op reis voor optredens. Na een tijdje vroeg een vriend of ik bedrijfsleider van zijn toko wilde worden. Omdat het onregelmatige artiestenbestaan mij steeds minder beviel, accepteerde ik deze baan en zei de muziek vaarwel. Enkele jaren daarna begon ik voor mezelf. De zaken gingen meteen goed.' David wijst op een foto van prins Bernhard. De prins is afgebeeld bij een tafel met Indische hapjes. David heeft ooit voor één van zijn verjaardagsfeesten de catering mogen verzorgen. Smaak bewaker David presenteert alleen gerechten die met verse kruiden zijn Waargemaakt: 'Mijn moeder is de smaakbewaker. Ik noem haar ook wel de generaal of ons vangnet. Zij bewaakt continu de kwaliteit van ons eten. Als in een gerecht te veel zout of knoflook wordt gebruikt, grijpt ze onmiddellijk in. Ik ben in Cilacap op Midden-Java geboren. Mijn Wanten krijgen de gerechten uit mijn geboortestreek. Bij het koken wordt vaak gebruik gemaakt van de kooWcennis van mijn tantes. Zij, mijn vrouw en veel andere familieleden hebben mij van begin af aan geholpen mijn bedrijf op te bouwen.' 'Mijn zaken behoren tot de meest moderne toko's van Nederland', vindt Ruud David. Naast Sarinah's LuileWcerland, zijn eerste horecaonderneming, bezit hij nog twee toko's in Rotterdam en Den Haag. Deze heten eveneens Sarinah's Luilekkerland. Daarnaast heeft David een specialiteiten restaurant, een Javaans buffetrestaurant en een catering- en partyservice. 'In tegenstel ling tot veel Weine traditionele toko's wer ken wij met de nieuwste keukenapparatuur', zegt hij. 'Bovendien besteden wij optimale aandacht aan voedselveiligheid en gebruiken wij speciale, lekvrije verpaWcingen waarin mensen hun eten mee naar huis kunnen nemen.' Naast alle hightech in de keuken heeft de hoofdvestiging van Sarinah b.v. een echt Indisch interieur. David heeft in dit pand zijn restaurants, de catering- en partyservice en zijn eerste Sarinah's LuileWcerland gehuisvest. Veel bamboe, een rieten bètjah, een fel gelcleurde laagjesparasol en een saté kraampje dat David van Indonesië naar Nederland heeft gehaald, dragen bij aan de sfeer. In de toko worden geen kookspullen of lcruiden verkocht, alleen de gerechten worden in de tien meter lange toonbank uit gestald. Klanten kunnen deze mee naar huis nemen of ter pleWce opeten aan één van de vele houten tafeltjes. 'Ze moeten het gevoel krijgen dat ze een beetje bij mijn familie horen', aldus David. 'Daarom is de bedie ning hier vriendelijk en gemoedelijk.' Magnetron De zakenman zit nog vol plannen. Hij wil een franchise winkelketen opzetten. Klanten kunnen in zijn nieuwe winkels kant-en-Ware maaltijden kopen. 'Steeds meer mensen hebben steeds minder tijd', stelt David. 'Daarom is het toch gemalckelijk als je bij voorbeeld na een lange werkdag niet hoeft te koken en je je eten gewoon via één druk op een knop van de magnetron kunt Waar maken?' David werkt graag met mensen die een deel van hun leven in Indië hebben doorge bracht. Maar in Nederland wonen steeds minder mensen met zo'n achtergrond. Daarom wil de ondernemer meer stagiaires van Indonesische hotelscholen naar Nederland halen. 'In mijn Rotterdamse toko hebben al enkele van deze stagiaires gewerkt. Zij hebben er vooral geleerd zich minder onderdanig op te stellen. Dit zal hen goed van pas komen wanneer zij later in internationale hotels gaan werken.' o's in Nederland Modern

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 43