de taal, want ik draai alles nog steeds om. Heb ik het over
mijn hondje, dan zeg ik saya anjing. Beginnen ze te lachen.
Geen wonder, ik zeg voortdurend 'ik ben een hond' in plaats
van anjing saya, mijn hond. Maar al doende leert men en ik
leer elke dag nog zoveel van ze.
Voor lezers van Moesson die op vakantie gaan naar Indonesië
en gebruik willen maken van mijn huis, bel me gerust (of
stuur een briefje naar de redactie). De buren zijn ontzettend
aardig en iedereen wil wel helpen met uitleg van diverse uit
stapjes, transport en andere dingen. Er zijn twee personen
aanwezig die het huis schoonmaken.
Ik heb ook een lieve buurvrouw. Ze kookte voor me tijdens
de renovatie. En nu vraag ik haar regelmatig te koken als ik
eens geen zin heb om zelf te koken. Het is een familie uit
Padang, dus er wordt Padangs gekookt. Van haar heb ik veel
recepten gekregen en samen kunnen wij uren praten over
eten. Wat ik heel lekker vond van haar is de ayam pèpès en
tumis sayuran. Deze twee recepten heb ik voor u genoteerd.
Geef er warme, witte rijst bij en smullen maar!
Ayam pèpès
I ngrediënten:
10 sjalotjes
3 teentjes knoflook
2 rode en 1 groene lombok
1 dl slaolie
750 gram kipfilet
pisangblad
II u mli li
1 stukje laos of lengkuas van 2 cm
1 stukje kunyit van 3 cm
2 kemirinootjes
2 blaadjes daun salam
2 blaadjes daun jeruk purut
1 spriet sereh of serai
1 theelepel ketumbar
1 theelepel terasi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Pel de sjalotjes en knoflook, was en haal de steeltjes van
de lomboks, haal de velletjes van de laos en kunyit en
wrijf deze vijf ingrediënten en de kemirinootjes fijn in
een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit de
olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige
bumbu hierin licht. Snijd de kipfilet in zeer dunne reep
jes en fruit deze om en om totdat het gaar is. Laat het
geheel iets afkoelen. Neem een stukje pisangblad van 30
bij 30 cm en leg dat in het midden het gefruite mengsel.
Vouw of rol het blad om en sluit de uiteinden met een
cocktail- of satéprikker. Leg het pakketje op een oven
schaal. Verwarm een oven ongeveer tien minuten voor
op 200 graden en plaats dan de ovenschaal in het mid
den van de oven. Laat het pakketje 10 minuten roosteren
in de oven, draai het om en laat het nogmaals 10 minu
ten roosteren. Verwijder voor het opdienen de daun
salam, jeruk purut en sereh. Serveer de ayam pèpès in
pisangblad.
Tumis sayuran
Ingrediënten:
250 gram taugé
150 gram spitskool
250 gram paksoi
5 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 rode lomboks
V, dl slaolie
2 theelepels suiker
3 eetlepels Chinese ketjap (zout)
Bereidingswijze:
Spoel de taugé en laat ze uitlekken. Was en snijd de kool
en paksoi en laat ze uitlekken. Pel de sjalotjes en knoflook
en snipper ze zeer fijn. Was en haal de steeltjes van de
lomboks en snijd ze schuin als snijbonen. Verhit in een
wadjan de olie en fruit hierin sjalotjes, knoflook en lom
bok licht. Voeg dan de uitgelekte groenten erbij en roer
alles goed door. Voeg de suiker en de ketjap toe en roer
alles nogmaals goed dooreen. Dien de tumis warm op.
Ik hoop dat u hiervan zal smullen. 'Pot de volgende
maand, dan met nog meer recepten van mijn buurvrouw.
15
47 ste jaargang - nummer 9 - maart 2003