f i i ill Met een enorme hoofdpijn is ze toch met me meegelopen naar de pasar. Eerst heb ik nog wat spulletjes gekocht voor mijn huis en daarna groenten en fruit. Onderweg kwamen wij langs een slagerij. Het is zo'n komisch gezicht; een stalletje met vlees, rechts daarvan een of andere rijwielhandelaar en links een stalletje met keukenspulletjes. Onbegrijpelijk zo'n stalletje; de felle zon en de vele vliegen maken het geheel niet erg aan trekkelijk. Onze gedachten gaan meteen uit naar de slagerijen en de Keuringsdienst van Waren in Nederland. Nu koop ik altijd mijn vlees in een keurige supermarkt met een gekoelde afdeling voor vlees, kip of vis. Dus ik heb haar een beetje gerust kunnen stellen dat ik deze spul len niet op de pasar koop. Voor de mensen in Indonesië is de pasar heel wat goedkoper, zij kopen daar alles en weten niet beter. Later die dag heb ik een auto gehuurd en zijn wij met Ujang als gids en de chauffeur naar Lido in Bogor geweest. Lido is een recreatiepark waar je van alles en nog wat kunt doen. Je kunt er golfen, varen en ontzettend lekker eten in diverse restaurantjes. Aangezien ik bij mijn buurvrouw al eten besteld had voor die avond, hebben wij ons tegoed gedaan aan zo'n grote kelapa muda. Heerlijk verfrissend, het jonge vrucht vlees van de kelapa is zo lekker. Jonge kokosnoten hebben een groene, zachte bast en in de hand kun je wegen of er voldoende vocht in zit. Hoe zwaarder de kokosnoot, des te meer vocht de noot bevat. Als u ooit kelapa muda tegenkomt dan heb ik een recept voor u. Maar wees voorzichtig met het openmaken van de noot. Es kelapa muda Hak met een bijl 1/3 van de kokos noot af. Doe bij het vocht een of twee eetlepels suiker (of naar smaak) en een aantal ijsklontjes. Goed roeren en geef er een rietje en een lepel bij. Met de lepel leunt u het vruchtvlees er uit schrapen. In plaats van suiker leunt u ook een beetje rozenstroop of gesmol ten gula jawa gebruiken. We hebben veel rondgereden en na al dit lekkers zijn we weer huiswaarts gegaan, waar mijn buurvrouw het eten al klaar had staan. Speciaal voor mijn vriendin, die zo gek is van ren dang, heeft zij rendang Padang gemaakt. Lekker pedis. Aan mij heeft zij het recept gegeven. Rendang Padang Ingrediënten: 750 gram mager rundvlees 12 sjalotten 3 teentjes knoflook 6 rode lomboks 5 cabé rawit V? dl slaolie 5 dl water Bumtu: 1 stukje lengkuas of laos van 2 cm 1 stukje lcunyit van 5 cm 2 kemirinootjes 3 blaadjes daun salam 1 spriet serai of sereh 2 theelepels ketumbar 1 theelepel djintan 3 kruidnagels 1 theelepel terasi zout naar smaak 1 blikje kokosmelk van 400 ml Bereidingswijze: Snijd het vlees in acht grote stukken. Pel de sjalotten en knoflook, was de lom boks en rawits en haal de steeltjes er af. Haal de velletjes van de lengkuas en de kunyit. Wrijf deze zes ingrediënten en de kemirinootjes fijn in een cobek of maal ze in een foodprocessor fijn. Verhit de olie in een wadjan en fruit het mengsel en de overige bumbu licht. Voeg dan het vlees toe; roer alles goed en voeg dan water en kokosmelk toe. Meng alles goed, breng het geheel aan de kook en laat alles onge veer twee uur op een zacht vuur sudde ren. Laat een uur het deksel op de pan en haal het er dan af, zodat de saus kan indikken. Verwijder voor het opdienen de blaadjes, serai en de kruidnagels. Mijn buurvrouw heeft er witte rijst en lalap sayuran (witte kool, kemangiblaad- jes en tomaat) met sambal terasi bij gege ven. Een moment keek mijn vriendin mij aan en ik hoorde haar denken: 'Zou het vlees van de pasar komen?' Ik weet niet waar mijn buurvrouw haar boodschap pen doet, het is ook niet meer belangrijk, want het smaakte uitstekend. Selamat makan! 47 ste jaargang - nummer 10 - april 2003 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 15