f i
i
ill
Met een enorme hoofdpijn is ze toch
met me meegelopen naar de pasar.
Eerst heb ik nog wat spulletjes
gekocht voor mijn huis en daarna
groenten en fruit. Onderweg kwamen
wij langs een slagerij. Het is zo'n
komisch gezicht; een stalletje met
vlees, rechts daarvan een of andere
rijwielhandelaar en links een stalletje
met keukenspulletjes. Onbegrijpelijk
zo'n stalletje; de felle zon en de vele
vliegen maken het geheel niet erg aan
trekkelijk. Onze gedachten gaan
meteen uit naar de slagerijen en de
Keuringsdienst van Waren in
Nederland. Nu koop ik altijd mijn
vlees in een keurige supermarkt met
een gekoelde afdeling voor vlees, kip
of vis. Dus ik heb haar een beetje
gerust kunnen stellen dat ik deze spul
len niet op de pasar koop. Voor de
mensen in Indonesië is de pasar heel
wat goedkoper, zij kopen daar alles en
weten niet beter.
Later die dag heb ik een auto gehuurd
en zijn wij met Ujang als gids en de
chauffeur naar Lido in Bogor geweest.
Lido is een recreatiepark waar je van
alles en nog wat kunt doen. Je kunt er
golfen, varen en ontzettend lekker eten
in diverse restaurantjes. Aangezien ik
bij mijn buurvrouw al eten besteld had
voor die avond, hebben wij ons tegoed
gedaan aan zo'n grote kelapa muda.
Heerlijk verfrissend, het jonge vrucht
vlees van de kelapa is zo lekker. Jonge
kokosnoten hebben een groene, zachte
bast en in de hand kun je wegen of er
voldoende vocht
in zit. Hoe zwaarder de kokosnoot,
des te meer vocht de noot bevat. Als
u ooit kelapa muda tegenkomt dan
heb ik een recept voor u. Maar wees
voorzichtig met het openmaken van
de noot.
Es kelapa muda
Hak met een bijl 1/3 van de kokos
noot af. Doe bij het vocht een of twee
eetlepels suiker (of naar smaak) en
een aantal ijsklontjes. Goed roeren en
geef er een rietje en een lepel bij. Met
de lepel leunt u het vruchtvlees er uit
schrapen. In plaats van suiker leunt u
ook een beetje rozenstroop of gesmol
ten gula jawa gebruiken.
We hebben veel rondgereden en na al
dit lekkers zijn we weer huiswaarts
gegaan, waar mijn buurvrouw het
eten al klaar had staan. Speciaal voor
mijn vriendin, die zo gek is van ren
dang, heeft zij rendang Padang
gemaakt. Lekker pedis. Aan mij heeft
zij het recept gegeven.
Rendang Padang
Ingrediënten:
750 gram mager rundvlees
12 sjalotten
3 teentjes knoflook
6 rode lomboks
5 cabé rawit
V? dl slaolie
5 dl water
Bumtu:
1 stukje lengkuas of laos van 2 cm
1 stukje lcunyit van 5 cm
2 kemirinootjes
3 blaadjes daun salam
1 spriet serai of sereh
2 theelepels ketumbar
1 theelepel djintan
3 kruidnagels
1 theelepel terasi
zout naar smaak
1 blikje kokosmelk van 400 ml
Bereidingswijze:
Snijd het vlees in acht grote stukken.
Pel de sjalotten en knoflook, was de lom
boks en rawits en haal de steeltjes er af.
Haal de velletjes van de lengkuas en de
kunyit. Wrijf deze zes ingrediënten en de
kemirinootjes fijn in een cobek of maal ze
in een foodprocessor fijn. Verhit de olie in
een wadjan en fruit het mengsel en de
overige bumbu licht. Voeg dan het vlees
toe; roer alles goed en voeg dan water en
kokosmelk toe. Meng alles goed, breng
het geheel aan de kook en laat alles onge
veer twee uur op een zacht vuur sudde
ren. Laat een uur het deksel op de pan en
haal het er dan af, zodat de saus kan
indikken. Verwijder voor het opdienen de
blaadjes, serai en de kruidnagels.
Mijn buurvrouw heeft er witte rijst en
lalap sayuran (witte kool, kemangiblaad-
jes en tomaat) met sambal terasi bij gege
ven. Een moment keek mijn vriendin mij
aan en ik hoorde haar denken: 'Zou het
vlees van de pasar komen?' Ik weet niet
waar mijn buurvrouw haar boodschap
pen doet, het is ook niet meer belangrijk,
want het smaakte uitstekend. Selamat
makan!
47 ste jaargang - nummer 10 - april 2003
15