nze Knollen Dr. Max van Balgooy (Poerbalingga, 1932) is de grootste kenner ter wereld van plan ten uit het hele gebied van Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Brunei en Singapore. Omdat zijn series over kruiden en vruchten in Moesson vorig jaar zo'n succes waren, nu een vervolg daarop. Dit keer zijn de knollen aan de beurt. door Max van Balgooy ls vervolg op mijn serie over vruchten en over kruiden, nu een serie over eetbare knollen. Dit zijn, meest onderaardse, zet meel houdende delen van planten. Ze worden rauw, gekookt, gestoomd, gepoft of gebakken genuttigd. Evenals in de twee vorige series is de behandeling alfabetisch per familie. De belangrijkste knol producerende soorten worden geïllustreerd en worden uitvoeriger behandeld dan soorten die slechts incidenteel worden gegeten. Namen, ook wetenschappelijke, zijn onderhevig aan veranderingen. Het is dus best mogelijk dat u dezelfde soort in verschillende publicaties onder verschillende namen aantreft. Ik geef de meest recente en van de lokale namen alleen de meest gangbare. Voor wie meer over het onderwerp wil lezen, volgt hierbij de belangrijkste literatuur: J.J. Ochse R.C. Bakhuizen van den Brink: Vegetables of the Dutch East Indies Amsterdam: Asher, 1980. Setyati Sastrapradja (e.a.): Root and Tuber crops, Rome: I.B.P.G.R., 1981. Cruciferae (Kruisbloemen familie) Raphanus sativus, Lobak, Radijs (figuur 6). Hoewel uiterlijk verschillend behoren radijs en lobak botanisch tot dezelfde soort. De ronde rode knolletjes van radijs worden in Indonesië lang niet zoveel gebruikt als de langwerpige witte knollen van lobak. Oorsprong van de soort is Oost Azië. Cyperaceae (Zeggen) M. Flach F. Rumawas (ed.): Plants yielding non-seed carbohydratesPROSEA 9, Leiden: Backhuys Publishers, 1996. K. Heyne: De nuttige Planten van Indonesië. dl. 1 2, Bandoeng: W. van Hoeve, 1950. fig 6: Raphamis sativus uit Ochse Eleocharis dulcis, Teki (figuur 7) Deze grasachtige plant groeit vooral op drassige plaatsen en maakt zoetige knolletjes die aan krieltjes doen denken. Andere soorten van de familie die eetbare knolletjes produceren, maar in het Maleise gebied nauwelijks bekendheid genieten, zijn: Cyperus esculentus en C. rotundus. fig 7: Eleocharis dulcis, tekening P. Verhey-Hayes, met dank aan Prosea

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 30