nze Knollen
Dr. Max van Balgooy (Poerbalingga, 1932)
is de grootste kenner ter wereld van plan
ten uit het hele gebied van Indonesië,
Maleisië, de Filippijnen, Brunei en
Singapore. Omdat zijn series over kruiden
en vruchten in Moesson vorig jaar zo'n
succes waren, nu een vervolg daarop.
Dit keer zijn de knollen aan de beurt.
door Max van Balgooy
ls vervolg op mijn serie over vruchten en
over kruiden, nu een serie over eetbare
knollen. Dit zijn, meest onderaardse, zet
meel houdende delen van planten. Ze worden
rauw, gekookt, gestoomd, gepoft of gebakken
genuttigd.
Evenals in de twee vorige series is de behandeling
alfabetisch per familie. De belangrijkste knol
producerende soorten worden geïllustreerd en
worden uitvoeriger behandeld dan soorten die
slechts incidenteel worden gegeten.
Namen, ook wetenschappelijke, zijn onderhevig
aan veranderingen. Het is dus best mogelijk dat u
dezelfde soort in verschillende publicaties onder
verschillende namen aantreft. Ik geef de meest
recente en van de lokale namen alleen de meest
gangbare.
Voor wie meer over het onderwerp wil lezen, volgt
hierbij de belangrijkste literatuur:
J.J. Ochse R.C. Bakhuizen van den Brink:
Vegetables of the Dutch East Indies
Amsterdam: Asher, 1980.
Setyati Sastrapradja (e.a.): Root and Tuber crops,
Rome: I.B.P.G.R., 1981.
Cruciferae (Kruisbloemen familie)
Raphanus sativus, Lobak, Radijs (figuur 6).
Hoewel uiterlijk verschillend behoren radijs en lobak
botanisch tot dezelfde soort. De ronde rode
knolletjes van radijs worden in Indonesië lang
niet zoveel gebruikt als de langwerpige witte
knollen van lobak. Oorsprong van de soort
is Oost Azië.
Cyperaceae (Zeggen)
M. Flach F. Rumawas (ed.):
Plants yielding non-seed carbohydratesPROSEA 9,
Leiden: Backhuys Publishers, 1996.
K. Heyne: De nuttige Planten van Indonesië.
dl. 1 2, Bandoeng: W. van Hoeve, 1950.
fig 6:
Raphamis sativus uit Ochse
Eleocharis dulcis, Teki (figuur 7)
Deze grasachtige plant groeit vooral op
drassige plaatsen en maakt zoetige
knolletjes die aan krieltjes doen
denken. Andere soorten van de familie
die eetbare knolletjes produceren, maar
in het Maleise gebied nauwelijks
bekendheid genieten, zijn:
Cyperus esculentus en C. rotundus.
fig 7:
Eleocharis dulcis,
tekening P. Verhey-Hayes,
met dank aan Prosea