fig. 10: Dioscorea
esculenta
uit Ochse
Dioscoreaceae
Dioscorea, diverse soorten, Huwi, Ubi, Yam, (fig. 8 tot en met 11)
Voor de komst van de (zoete) aardappel en cassave waren soorten
van het geslacht Dioscorea een belangrijke bron van koolhydraten in
het Maleise gebied. Deze forse klimplanten produceren grote, wat
slijmige, knollen. De bekendste eetbare soorten zijn:
D. alata (figuur 8), D. bulbifera (figuur 9), D. esculenta (figuur 10),
D. pentaphylla (figuur 11).
D. bulbifera produceert naast ondergrondse knollen ook knolachtige
organen (bulbillen) aan de stengels. Deze zijn eveneens eetbaar.
Tegenwoordig zie je Dioscorea knollen nauwelijks meer op de pasar.
Alleen tijdens de Japanse bezetting nam de belangstelling voor deze
inheemse planten tijdelijk toe.
fig. 11: Dioscorea pentaphylla
uit Ochse
31