fig. 10: Dioscorea esculenta uit Ochse Dioscoreaceae Dioscorea, diverse soorten, Huwi, Ubi, Yam, (fig. 8 tot en met 11) Voor de komst van de (zoete) aardappel en cassave waren soorten van het geslacht Dioscorea een belangrijke bron van koolhydraten in het Maleise gebied. Deze forse klimplanten produceren grote, wat slijmige, knollen. De bekendste eetbare soorten zijn: D. alata (figuur 8), D. bulbifera (figuur 9), D. esculenta (figuur 10), D. pentaphylla (figuur 11). D. bulbifera produceert naast ondergrondse knollen ook knolachtige organen (bulbillen) aan de stengels. Deze zijn eveneens eetbaar. Tegenwoordig zie je Dioscorea knollen nauwelijks meer op de pasar. Alleen tijdens de Japanse bezetting nam de belangstelling voor deze inheemse planten tijdelijk toe. fig. 11: Dioscorea pentaphylla uit Ochse 31

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 31