Nymphaeaceae
(Waterleliefamilie)
Nelumbium nelumbo, Lotus, Teratai (figuur 16).
De meesten kennen deze uit Azië afkomstige
waterplant als siergewas. De gezwollen wortelstok wordt
vooral in Chinese gerechten verwerkt, evenals de zaden.
L
fig. 16:
Nelumbo nucifera,
tekening P. Verhey-Hayes,
met dank aan Prosea
Solanaceae
(Nachtschade-achtigen)
Solatium tuberosum, Aardappel, Kentang (figuur 17).
Als men hier roept: 'We eten vandaag Hollandse
pot', bedoelt men meestal dat er aardappelen op tafel
komen. Echter, de aardappel is uit Amerika inge
voerd. Vooral in het Andesgebergte zijn diverse soor
ten en variëteiten knolproducerende Solanum
soorten bekend, waarvan één zijn weg naar Europa
heeft gevonden, evenals naar Indonesië. De knollen
worden in diverse gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in
gado gado. Welbekend is ook sambal goreng kentang.
fig- 17:
Solanum
tuberosum
uit Ochse
fig. 18: Daucus carota uit Ochse
Umbelliferae
(Schermbloemigen)
Daucus carota, Peen,
Wortel (figuur 18).
Hoewel wortel vooral
wordt gebruikt in
Europese gerechten,
begint ze steeds
meer ingang te
krijgen in de
Indonesische keuken:
gestoomd als lalap
of in de gado gado,
in sayurs
en dergelijke.
36