hun werk worden niet door mij aangeno
men', stelt hij. Op de lijst met oproepkrach
ten staan al jarenlang de koks Ronny en
Heston, maar ook veel jonge Indische scho
lieren en studenten die in de bediening en
als keukenhulp worden ingezet. 'Wij komen
makkelijk aan personeel', aldus Dorien.
'Vaak melden werknemers zich bij ons aan
omdat zij via via hebben gehoord dat de
sfeer hier goed is. Wij maken met z'n allen
één groot feest van ons werk.'
I wee Kon Jertl procent
Richard Leidelmeijer heeft nooit een eigen
restaurant willen hebben. Dat zou maar
afleiden van de catering partyservice
waarvoor hij zich voor tweehonderd procent
wil inzetten. Richard heeft een grote keuken
op een industrieterrein in Rotterdam waar
de gerechten voor beurzen, partijen en fees
ten worden bereid. Particulieren, verenigin
gen en grote bedrijven als KPN en Shell
laten hun catering regelmatig door Bami
Kwa verzorgen.
'Ik doe er alles aan om op de wensen van
klanten in te spelen', verklaart Richard
Leidelmeijer. 'Als mensen bijvoorbeeld een
feest op een boot willen, regel ik dat.
Daarnaast is kwaliteit belangrijk. Zo is onze
saté kambing zo mals dat je het vlees als het
ware van de stokjes kunt blazen. Het vlees is
afkomstig van een Franse geitenboer die ik
persoonlijk ken.'
'Ik heb nog steeds lol in mijn werk en ga
misschien wel door tot mijn tachtigste.
Achterop de autobusjes waarmee ik mijn
eten, personeel en cateringspullen vervoer,
staat een slogan die ik nu en in de toekomst
wil blijven waarmaken: 'U kunt ons wel
inhalen, maar niet in service en kwaliteit'.'
Tijdens de Pasar Ma lam Besar kunt u
bij eetstand 407 de gerechten van Bami
Kwa proeven.
Bami Kwa Cateringservice
Thomsonplein 30, Den Haag
Telefoon: 070-3646523
dan mijn werk bij het architectenbureau,
nam ik daar uiteindelijk ontslag.
Zo'n vijftien jaar geleden werd tante Hetty,
de vrouw van Jan van den Broek, erg ziek.
Omdat Jan zich toen helemaal op haar ver
zorging wilde richten, heeft hij Bami Kwa
aan mij overgedaan.'
Natte mie en reünie
Vanaf de eerste Pasar Malam Besar in 1958
staat Bami Kwa elk jaar met een eetstand
op het terrein van dit grootste Indische eve
nement. In het begin bestond de stand
alleen maar uit een ldein tafeltje met daarop
een grote pan bamisoep. Van dit gerecht is
de naam Bami Kwa afgeleid. Kwa is de
fonetische spelling van 'kuwah', het
Chinese woord voor 'nat'. Bami Kwa bete
kent dus natte mie ofwel bamisoep.
Liefhebbers van bamisoep en andere
Indische gerechten kunnen tegenwoordig
op de Pasar Malam Besar bij Bami Kwa
terecht in een grote tent met ongeveer 180
zitplaatsen. Daarmee is de stand in de loop
der jaren flink gegroeid. Alle bezoekers van
de eettent krijgen een piepldein kookboekje
met recepten uit de oosterse keuken van
Bami Kwa. 'De Pasar is voor mij een soort
reünie', zegt Leidelmeijer. 'Ik kom er al
jaren en ken daardoor een heleboel vaste
bezoekers. Sommige oudjes zie je door
ziekte een aantal jaren niet. En ineens
zwaait er dan weer zo'n Indische baas met
zijn stok naar me en roept: "Adoeh, ik ben
er weer."'
BaKasa Indonesia
Plezier in het werk staat voor Richard
Leidelmeijer voorop. Dat geldt ook voor
zijn vrouw Dorien (45). Naast haar werk
als pianolerares werkt zij graag mee in het
bedrijf van haar man. Dorien is dol op
koken en heeft zich sinds zij Richard leerde
kennen, in de Indische keuken verdiept.
Ook heeft zij lessen Bahasa Indonesia
gevolgd om makkelijker gesprekken met
Hanten en werknemers van Bami Kwa te
voeren. Voor cateringHussen en het werk
op de Pasar Malam Besar beschikt Richard
Leidelmeijer over ruim veertig oproep
krachten. 'Mensen die geen lol hebben in
s in Nederland
47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003