hun werk worden niet door mij aangeno men', stelt hij. Op de lijst met oproepkrach ten staan al jarenlang de koks Ronny en Heston, maar ook veel jonge Indische scho lieren en studenten die in de bediening en als keukenhulp worden ingezet. 'Wij komen makkelijk aan personeel', aldus Dorien. 'Vaak melden werknemers zich bij ons aan omdat zij via via hebben gehoord dat de sfeer hier goed is. Wij maken met z'n allen één groot feest van ons werk.' I wee Kon Jertl procent Richard Leidelmeijer heeft nooit een eigen restaurant willen hebben. Dat zou maar afleiden van de catering partyservice waarvoor hij zich voor tweehonderd procent wil inzetten. Richard heeft een grote keuken op een industrieterrein in Rotterdam waar de gerechten voor beurzen, partijen en fees ten worden bereid. Particulieren, verenigin gen en grote bedrijven als KPN en Shell laten hun catering regelmatig door Bami Kwa verzorgen. 'Ik doe er alles aan om op de wensen van klanten in te spelen', verklaart Richard Leidelmeijer. 'Als mensen bijvoorbeeld een feest op een boot willen, regel ik dat. Daarnaast is kwaliteit belangrijk. Zo is onze saté kambing zo mals dat je het vlees als het ware van de stokjes kunt blazen. Het vlees is afkomstig van een Franse geitenboer die ik persoonlijk ken.' 'Ik heb nog steeds lol in mijn werk en ga misschien wel door tot mijn tachtigste. Achterop de autobusjes waarmee ik mijn eten, personeel en cateringspullen vervoer, staat een slogan die ik nu en in de toekomst wil blijven waarmaken: 'U kunt ons wel inhalen, maar niet in service en kwaliteit'.' Tijdens de Pasar Ma lam Besar kunt u bij eetstand 407 de gerechten van Bami Kwa proeven. Bami Kwa Cateringservice Thomsonplein 30, Den Haag Telefoon: 070-3646523 dan mijn werk bij het architectenbureau, nam ik daar uiteindelijk ontslag. Zo'n vijftien jaar geleden werd tante Hetty, de vrouw van Jan van den Broek, erg ziek. Omdat Jan zich toen helemaal op haar ver zorging wilde richten, heeft hij Bami Kwa aan mij overgedaan.' Natte mie en reünie Vanaf de eerste Pasar Malam Besar in 1958 staat Bami Kwa elk jaar met een eetstand op het terrein van dit grootste Indische eve nement. In het begin bestond de stand alleen maar uit een ldein tafeltje met daarop een grote pan bamisoep. Van dit gerecht is de naam Bami Kwa afgeleid. Kwa is de fonetische spelling van 'kuwah', het Chinese woord voor 'nat'. Bami Kwa bete kent dus natte mie ofwel bamisoep. Liefhebbers van bamisoep en andere Indische gerechten kunnen tegenwoordig op de Pasar Malam Besar bij Bami Kwa terecht in een grote tent met ongeveer 180 zitplaatsen. Daarmee is de stand in de loop der jaren flink gegroeid. Alle bezoekers van de eettent krijgen een piepldein kookboekje met recepten uit de oosterse keuken van Bami Kwa. 'De Pasar is voor mij een soort reünie', zegt Leidelmeijer. 'Ik kom er al jaren en ken daardoor een heleboel vaste bezoekers. Sommige oudjes zie je door ziekte een aantal jaren niet. En ineens zwaait er dan weer zo'n Indische baas met zijn stok naar me en roept: "Adoeh, ik ben er weer."' BaKasa Indonesia Plezier in het werk staat voor Richard Leidelmeijer voorop. Dat geldt ook voor zijn vrouw Dorien (45). Naast haar werk als pianolerares werkt zij graag mee in het bedrijf van haar man. Dorien is dol op koken en heeft zich sinds zij Richard leerde kennen, in de Indische keuken verdiept. Ook heeft zij lessen Bahasa Indonesia gevolgd om makkelijker gesprekken met Hanten en werknemers van Bami Kwa te voeren. Voor cateringHussen en het werk op de Pasar Malam Besar beschikt Richard Leidelmeijer over ruim veertig oproep krachten. 'Mensen die geen lol hebben in s in Nederland 47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 33