op z'n Indi
ch
idjau tot
moederkoe
Claudia (36):
'Heb ik de navelstreng van
Loek bewaard?
Ja.
Heb ik de veertigste dag gevierd?
Ja, natuurlijk!'
het ziekenhuis raden je aan om, juist
als de baby te laat is, eens het hart van
de ananas te eten om de bevalling op
gang te helpen. Wat je juist wel - en
lekker veel - moet eten, is boeboer kat
jang hidjau! Tijdens en na de zwanger
schap.
Annemarie: Mijn schoonmoeder bracht
tijdens mijn zwangerschap regelmatig een
pannetje met boeboer katjang hidjau. Dat
zou heel goed voor me zijn. Ik vond dat
toen maar een vreemde, zoete soep.
Josselien: Mijn moeder adviseerde me
juist na de bevalling boeboer katjang hid
jau te maken, zodat de borstvoeding goed
op gang komt. 'Is goed voor het zog,' zei
ze, en ik heb dat ook van mijn Indische
vriendinnen gehoord. Bovendien is het
heel lekker.
Kirsten: Natuurlijk heb ik boeboer kat
jang hidjau gegeten om de borstvoeding op
te wekken, en ik kan zeggen: het hielp
echt heel goed! Je moet een papje maken
van die vieze boontjes die je bij de toko
kunt kopen en die je eerst uren moet
weken, voordatje ze met onder andere
gember, goela djawa en santen op smaak
brengt.
Lieke: Ik wist wel dat er allerlei dingen
waren die je niet zou mogen eten, maar
daar heb ik me niks van aangetrokken.
Boeboer katjang hidjau is gewoon gezond.
Tijdens de bevalling
Is er zoiets als een typisch Indische
bevalling? De moeder van Josselien
vindt van wel.
Josselien: Mijn zus, mijn moeder en ik
zijn op de Indische manier bevallen, ten
minste, mijn moeder noemt dat zo: we
hebben niet gegild en geschreeuivd. Mijn
moeder is daar erg trots op, en ik eerlijk
47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003