op z'n Indi ch idjau tot moederkoe Claudia (36): 'Heb ik de navelstreng van Loek bewaard? Ja. Heb ik de veertigste dag gevierd? Ja, natuurlijk!' het ziekenhuis raden je aan om, juist als de baby te laat is, eens het hart van de ananas te eten om de bevalling op gang te helpen. Wat je juist wel - en lekker veel - moet eten, is boeboer kat jang hidjau! Tijdens en na de zwanger schap. Annemarie: Mijn schoonmoeder bracht tijdens mijn zwangerschap regelmatig een pannetje met boeboer katjang hidjau. Dat zou heel goed voor me zijn. Ik vond dat toen maar een vreemde, zoete soep. Josselien: Mijn moeder adviseerde me juist na de bevalling boeboer katjang hid jau te maken, zodat de borstvoeding goed op gang komt. 'Is goed voor het zog,' zei ze, en ik heb dat ook van mijn Indische vriendinnen gehoord. Bovendien is het heel lekker. Kirsten: Natuurlijk heb ik boeboer kat jang hidjau gegeten om de borstvoeding op te wekken, en ik kan zeggen: het hielp echt heel goed! Je moet een papje maken van die vieze boontjes die je bij de toko kunt kopen en die je eerst uren moet weken, voordatje ze met onder andere gember, goela djawa en santen op smaak brengt. Lieke: Ik wist wel dat er allerlei dingen waren die je niet zou mogen eten, maar daar heb ik me niks van aangetrokken. Boeboer katjang hidjau is gewoon gezond. Tijdens de bevalling Is er zoiets als een typisch Indische bevalling? De moeder van Josselien vindt van wel. Josselien: Mijn zus, mijn moeder en ik zijn op de Indische manier bevallen, ten minste, mijn moeder noemt dat zo: we hebben niet gegild en geschreeuivd. Mijn moeder is daar erg trots op, en ik eerlijk 47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 37