n a
met weinig plek en
waardering voor kun
stenaars. Samen met
vrienden heb ik ver
schillende keren
geprobeerd een plek
te maken waar kun
stenaars uit
Sukabumi elkaar kun
nen ontmoeten en
exposeren. Tot op de
dag van vandaag heb
ben we nog geen
reactie gehad van de
autoriteiten. Dat vind
ik jammer.'
'Ik verberg mijn
teleurstelling in mijn
werk. De stichting
Indonesian Van Gogh
heb ik opgericht om
kunstenaars een plek
te geven waar ze zich
kunnen uiten. De
vrije geest van Van Gogh is de ziel
van de stichting. Die vrijheid van
denken is essentieel voor een kunste
naar.'
Ik vraag hem of hij wil poseren bij
een van zijn schilderijen. 'Het schil
derij is nog niet af', zegt hij. 'Maar ik
vind hem mooi genoeg om mensen
een indruk te geven wie de
Indonesische Van Gogh is. We lopen
de keuken in. 'Ken je saté marang-
gi?', vraagt hij. 'Nee, morgen maak ik
het voor je en krijg je het recept.
Gelukkig kan ik me ook goed uiten in
de keuken. Ik kook elke dag voor
mijn zoon Rifki, en voor mezelf.'
Elke dag haalt Rambang bij de toko
in de buurt verse ingrediënten.
Wanneer ik buiten zit en hij langs
mijn huis loopt, vraag ik altijd wat hij
gaat koken. De ene keer sayuran, de
andere keer mie goreng.
De volgende dag kreeg ik twee scho
tels saté. Eentje met saté maranggi en
de andere met saté padang gemaakt
van orgaanvlees. Zelf ben ik niet zo
gek op orgaanvlees, dus heb ik dit
recept uitgeprobeerd met kipfilet.
Deze saté's hebben geen saus nodig.
Je kan ze het beste serveren met
warme witte rijst, lalap ketimun en
sambal tomat.
Saté maranggi
Ingrediënten:
3 middelgrote aardappelen
750 gram rundergehakt
1 ei
5 rode sjalotten
3 teentjes knoflook
3 rode lomboks
5 takjes selderie
V7 theelepel nootmuskaat
zout en peper naar smaak
2 eetlepels slaolie
15-20 bamboe stokjes of Chinese
eetstokjes
koekenpan of barbecue
Bereidingswijze:
Was en schil de aardappelen en kook ze
in 20 minuten gaar. Prak de aardappelen
met een vork fijn en laat ze afkoelen.
Vermeng dit daarna met het gehakt en
het eitje. Pel de sjalotten en knoflook,
was en haal de steeltjes van de lomboks
en wrijf deze drie ingrediënten in een
cobek fijn of maal ze in de foodproces
sor. Was en hak de selderie fijn. Voeg dit
alles toe bij het gehakt. Voeg nootmus
kaat, zout en peper naar smaak toe en
vermeng het geheel. Verdeel het gehakt
in 15 tot 20 porties, neem een eetstokje
en kneed er een portie gehakt omheen.
Bestrijk de stokjes saté met wat slaolie.
Bak ze in een met olie ingesmeerde
koekenpan of rooster ze op een houts
koolvuurtje.
Saté Padang
Ingrediënten:
12 rode sjalotten
3 teentjes knoflook
3 rode lomboks
1 dl slaolie
1 theelepel assem
1 dl water
200 ml kokosmelk uit blik
1000 gram kipfilet of orgaanvlees
zoals: kippenmaagjes-hartjes-lever-
tjes en velletjes
20 tot 25 gewone satéstokjes
Bumbu:
1 stukje lengkuas van 3 cm
2 kemirinootjes
2 blaadjes daun salam
2 blaadjes daun jeruk purut
1 spriet serai
2 theelepels ketumbar
1 theelepel djintan
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereidingswijze:
Pel de sjalotten en knoflook, was en
haal de steeltjes van de lomboks, was
en haal de velletjes van de lengkuas en
wrijf deze vier ingrediënten en de
kemirienootjes fijn in een cobek of
maal ze fijn in een foodprocessor.
Verhit in een wadjan de olie en fruit
hierin het mengsel licht. Voeg de overi
ge bumbu bij en fruit dit eveneens
licht. Voeg dan assem, water en de
kokosmelk toe, roer alles goed dooreen
en laat het geheel 15 minuten sudderen
op een zacht vuur. Laat hierna de
bumbu koud worden. Snijd ondertus
sen het kippenvlees of orgaanvlees in
kleine stukjes en voeg dit alles bij de
marinade. Laat het geheel ongeveer
een uur intrekken. Rijg dan het vlees
aan stokjes en bak de stokjes saté in een
met olie ingesmeerde koekenpan of
rooster ze op een houtskoolvuurtje.
Samen met Rambang wens ik u een
Selamat Makan.
Mensen die geïnteresseerd zijn in het
werk van Rambang, kunnen een briefje
sturen naar de redactie.
mtm
47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003
41
mikMUUl—B