n a met weinig plek en waardering voor kun stenaars. Samen met vrienden heb ik ver schillende keren geprobeerd een plek te maken waar kun stenaars uit Sukabumi elkaar kun nen ontmoeten en exposeren. Tot op de dag van vandaag heb ben we nog geen reactie gehad van de autoriteiten. Dat vind ik jammer.' 'Ik verberg mijn teleurstelling in mijn werk. De stichting Indonesian Van Gogh heb ik opgericht om kunstenaars een plek te geven waar ze zich kunnen uiten. De vrije geest van Van Gogh is de ziel van de stichting. Die vrijheid van denken is essentieel voor een kunste naar.' Ik vraag hem of hij wil poseren bij een van zijn schilderijen. 'Het schil derij is nog niet af', zegt hij. 'Maar ik vind hem mooi genoeg om mensen een indruk te geven wie de Indonesische Van Gogh is. We lopen de keuken in. 'Ken je saté marang- gi?', vraagt hij. 'Nee, morgen maak ik het voor je en krijg je het recept. Gelukkig kan ik me ook goed uiten in de keuken. Ik kook elke dag voor mijn zoon Rifki, en voor mezelf.' Elke dag haalt Rambang bij de toko in de buurt verse ingrediënten. Wanneer ik buiten zit en hij langs mijn huis loopt, vraag ik altijd wat hij gaat koken. De ene keer sayuran, de andere keer mie goreng. De volgende dag kreeg ik twee scho tels saté. Eentje met saté maranggi en de andere met saté padang gemaakt van orgaanvlees. Zelf ben ik niet zo gek op orgaanvlees, dus heb ik dit recept uitgeprobeerd met kipfilet. Deze saté's hebben geen saus nodig. Je kan ze het beste serveren met warme witte rijst, lalap ketimun en sambal tomat. Saté maranggi Ingrediënten: 3 middelgrote aardappelen 750 gram rundergehakt 1 ei 5 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 3 rode lomboks 5 takjes selderie V7 theelepel nootmuskaat zout en peper naar smaak 2 eetlepels slaolie 15-20 bamboe stokjes of Chinese eetstokjes koekenpan of barbecue Bereidingswijze: Was en schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Prak de aardappelen met een vork fijn en laat ze afkoelen. Vermeng dit daarna met het gehakt en het eitje. Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks en wrijf deze drie ingrediënten in een cobek fijn of maal ze in de foodproces sor. Was en hak de selderie fijn. Voeg dit alles toe bij het gehakt. Voeg nootmus kaat, zout en peper naar smaak toe en vermeng het geheel. Verdeel het gehakt in 15 tot 20 porties, neem een eetstokje en kneed er een portie gehakt omheen. Bestrijk de stokjes saté met wat slaolie. Bak ze in een met olie ingesmeerde koekenpan of rooster ze op een houts koolvuurtje. Saté Padang Ingrediënten: 12 rode sjalotten 3 teentjes knoflook 3 rode lomboks 1 dl slaolie 1 theelepel assem 1 dl water 200 ml kokosmelk uit blik 1000 gram kipfilet of orgaanvlees zoals: kippenmaagjes-hartjes-lever- tjes en velletjes 20 tot 25 gewone satéstokjes Bumbu: 1 stukje lengkuas van 3 cm 2 kemirinootjes 2 blaadjes daun salam 2 blaadjes daun jeruk purut 1 spriet serai 2 theelepels ketumbar 1 theelepel djintan 2 theelepels suiker zout naar smaak Bereidingswijze: Pel de sjalotten en knoflook, was en haal de steeltjes van de lomboks, was en haal de velletjes van de lengkuas en wrijf deze vier ingrediënten en de kemirienootjes fijn in een cobek of maal ze fijn in een foodprocessor. Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin het mengsel licht. Voeg de overi ge bumbu bij en fruit dit eveneens licht. Voeg dan assem, water en de kokosmelk toe, roer alles goed dooreen en laat het geheel 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Laat hierna de bumbu koud worden. Snijd ondertus sen het kippenvlees of orgaanvlees in kleine stukjes en voeg dit alles bij de marinade. Laat het geheel ongeveer een uur intrekken. Rijg dan het vlees aan stokjes en bak de stokjes saté in een met olie ingesmeerde koekenpan of rooster ze op een houtskoolvuurtje. Samen met Rambang wens ik u een Selamat Makan. Mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van Rambang, kunnen een briefje sturen naar de redactie. mtm 47 ste jaargang - nummer 12 - juni 2003 41 mikMUUl—B

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2003 | | pagina 41